Berita Terkini

4 minit yang lalu: Dewan Rakyat lulus tubuh 10 Jawatankuasa Pilihan Khas 4 minit yang lalu: Pemangku Raja Pahang sempurnakan penyampaian darjah, pingat kepada 166 penerima 7 minit yang lalu: Singapura dan Malaysia perlu memastikan rantau ASEAN bersatu dan berwibawa - Presiden Singapura 7 minit yang lalu: Jabatan Penjara perkasa program sistem bagi tangani kesesakan 8 minit yang lalu: Bakal jemaah haji Malaysia wajib lalui pemeriksaan kesihatan

IKUTI KAMI


Universiti Terkemuka Filipina Anugerahkan Anwar Ijazah Doktor Kehormat

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 02 Mar 2023 11:05AM

Anwar Ibrahim (tengah) menerima anugerah Ijazah Kedoktoran Kehormat dari Universiti Filipina (UP) di Manila, pagi ini. - Gambar oleh A. Azim Idris

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

MANILA - Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dianugerahkan Ijazah Kedoktoran Kehormat dari Universiti Filipina (UP) pagi ini.

Anwar dianugerahkan ijazah Doktor Undang-undang daripada institusi berprestij itu di teater kampus UP Diliman di Quezon City, sempena lawatan rasmi dua hari beliau ke negara berkenaan.

Perdana Menteri disebut sebagai seorang sarjana berhubung ikon negara Filipina, Jose Rizal serta dianggap pakar ekonomi, demokrasi, kebebasan, tadbir urus, Islam dan demokrasi diiktiraf di peringkat antarabangsa, selain keperluan untuk akauntabiliti.

Penganugerahan ijazah kedoktoran itu disempurnakan Pengerusi Suruhanjaya Pendidikan Tinggi, J Perospero E De Vera III dan Presiden UP, Angelo A Jimenez.

Selepas menerima anugerah itu, Anwar menyampaikan ucapannya bertajuk ‘30 Years of Asian Renaissance: Strategic Takeaways from Asean’ kepada hadirin yang terdiri daripada ahli akademik, diplomat, pegawai kerajaan, pengamal media dan pelajar universiti berkenaan.

Menurut laporan akhbar, Naib Presiden Hal Ehwal Awam UP, Jose Wendell Capili berkata, Anwar adalah seorang ulama yang setia dalam kehidupan, karya dan ajaran ikon negara Filipina Jose Rizal.

Capili berkata, minat Anwar terhadap Rizaliana dilihat dengan kunjungannya secara kerap ke universiti di bawah bimbingan mendiang sejarawan UP dan dekan Kolej Sastera dan Sains UP, Diliman Cesar Adib Majul.

“Selain itu, Anwar dihormati kerana pendirian berprinsip menentang rasuah dan pengurusan ekonomi Malaysia semasa krisis kewangan Asia,” kata Capili. – The Vibes, 2 Mac 2023

Sorotan

1

Naik Van Sekolah 5 Hari Untuk Mac, Bayaran Tetap Penuh Hingga RM1,000?

2

Pembatalan Lesen Senjata Api, Mengapa Atlet Menembak Turut Terbabit?

3

Pemimpin Baharu 3 Sayap UMNO Perlu Berdedikasi, Jalankan Amanah Seikhlas Hati - Presiden

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Mangsa Banjir Di Baru Pahat Menurun Kepada 10,396 Pagi Ini

Politik 1 hari yang lalu

Pemimpin Kalah Menang Sejiwa Rawat UMNO, ‘Parti Ini Kita Jaga Bersama’

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

PM Layan Pelbagai Soalan, Ragam Belia Pada Program 'Temu Anwar'

Politik 1 hari yang lalu

DUN Johor Kini Guna Istilah Pengimbang, Ganti Pembangkang