Berita Terkini

1 jam yang lalu: Cabaran negara pada Terbuka Thailand berakhir 1 jam yang lalu: Video bayi perempuan dikasari berlaku di pusat jagaan di Batu Caves 1 jam yang lalu: Persijilan logo halal JAKIM tidak cakupi skop makanan ternakan - DVS 1 jam yang lalu: UMS hargai peruntukan RM3 juta atasi masalah air - Naib Canselor 1 jam yang lalu: RM44 juta untuk atasi masalah bekalan air di Rengit - Ranhill SAJ

IKUTI KAMI


Sekatan Jalan Raya Elemen Utama PKPD Selangor - Arjunaidi

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 02 Jul 2021 6:32PM

Arjunaidi berkata penguatkuasaan akan tertumpu pada kawalan SJR di setiap laluan keluar dan masuk ke sesuatu mukim. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sekatan jalan raya (SJR) adalah elemen utama dalam penugasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di 34 mukim dalam Selangor, bermula tengah malam ini.

Serentak dengan itu, kuantiti SJR juga akan ditambah berdasarkan keperluan di setiap mukim yang dikenakan PKPD bagi mengawal pergerakan orang ramai.

Ketua Polis Selangor, Datuk Arjunaidi Mohamed, berkata elemen itu digunakan, kerana adalah mustahil untuk membuat kawalan menggunakan kaedah lain seperti  pemasangan kawat berduri, yang dilakukan terhadap beberapa lokaliti kecil.

Katanya, PKPD di Selangor merangkumi 34 mukim dengan keluasan yang amat besar justeru SJR adalah jalan penyelesaian paling sesuai.

“Penguatkuasaan akan tertumpu pada kawalan SJR di setiap laluan keluar dan masuk ke sesuatu mukim yang diumumkan sebagai kawasan PKPD.

“Seramai 80 peratus daripada 14,000 pegawai dan anggota Polis Selangor akan terbabit dalam penugasan penguatkuasaan PKPD,” katanya ketika dihubungi Getaran.

Arjunaidi berkata, tindakan tegas akan diambil ke atas mana-mana individu yang melanggar prosedur operasi standard (SOP) sepanjang pelaksanaan PKPD.

“Kompaun serta merta akan dikeluarkan kepada mereka yang didapati merentas sempadan tanpa kebenaran, namun bagi yang baru mencuba, akan diminta untuk berpatah balik,” katanya.

PKPD di Selangor membabitkan 34 mukim di lapan daerah iaitu Petaling, Hulu Langat, Sepang, Gombak, Kuala Langat, Klang, Kuala Selangor, dan Hulu Selangor.

Mukim berkenaan adalah Petaling, Damansara, Sungai Buloh, Bukit Raja (daerah Petaling); Hulu Langat, Ampang, Cheras, Kajang, Semenyih, Beranang, (daerah Hulu Langat); Dengkil; Batu, Rawang, Setapak, Hulu Kelang, Kuang (daerah Gombak).

Tanjung 12 (1), Tanjung 12 (2), Teluk Panglima Garang, Morib, Bandar Jugra, Batu (Daerah Kuala Langat); Kapar, Klang (daerah Klang); Ijok, Bestari Jaya, Jeram (daerah Kuala Selangor) dan Serendah, Rasa, Ulu Yam, Batang Kali (daerah Hulu Selangor). - Getaran, 2 Julai 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 jam yang lalu

Video Bayi Perempuan Dikasari Berlaku Di Pusat Jagaan Di Batu Caves

2

Semasa 10 jam yang lalu

Polis Melaka Tahan 12 Individu Terlibat Penipuan Dalam Talian, Rasuah Polis

3

Semasa 11 jam yang lalu

2 Lagi Lelaki Ditahan Bantu Siasatan Kes Larikan Perodua Axia

4

Semasa 11 jam yang lalu

Polis Rakam Keterangan Dr Mahathir

Sorotan

1

Polis Rakam Keterangan Dr Mahathir

2

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

3

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

Jawatan Agong Bukan Sekadar Hiasan, Tuntut Tanggungjawab Besar Penuhi Amanah

oleh Farhana Farush

Politik 1 hari yang lalu

KJ Bertemu Muhyiddin Dalam Tempoh Terdekat, ‘Saya Serba Salah Tentukan Tawaran Kerana…’

oleh Farhana Farush

Sukan 1 hari yang lalu

Zii Jia Harap Isu Antara Peminat Dan Media Selesai Secara Baik

Semasa 18 jam yang lalu

Umat Islam Harus Tumpah Taat Setia Kepada Agong Dalam Pertahan Keharmonian, Kestabilan Negara