Berita Terkini

8 jam yang lalu: COVID-19: 23,469 kes sembuh hari ini, jumlah kumulatif pulih kini 1,863,922 – KP Kesihatan 11 jam yang lalu: 14,954 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 11 jam yang lalu: Pelaksanaan suntikan dos ketiga dijangka bermula awal Oktober ini - Khairy 12 jam yang lalu: Kerajaan bersetuju untuk melaksana pemberian dos ketiga vaksin COVID-19 - PM 14 jam yang lalu: Pembinaan struktur tambahan menyalahi undang-undang, langgar peraturan antara punca insiden tanah runtuh di Kemensah Heights - Takiyuddin

IKUTI KAMI


Tempoh Pemilikan Lesen Belajar Memandu Dilanjut 9 Bulan - Ka Siong

Semasa Dikemaskini 3 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 May 2021 9:07PM

Wee Ka Siong

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Tempoh pemilikan Lesen Belajar Memandu (LDL) akan dilanjutkan selama sembilan bulan, sehingga 11 November tahun ini, bermula 11 Februari lalu.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ir Wee Ka Siong berkata, semua pemilik LDL layak mendapat kemudahan itu dengan hanya membuat bayaran sebanyak RM10 bersama Salinan LDL masing-masing.

Menurut beliau, keputusan tersebut dibuat selepas mengambil kira pelaksanaan PKP bermula 13 Januari lalu, yang melarang semua Pusat Latihan Memandu, E-hailing Operator (EHO) dan Pusat Ujian Komputer beroperasi.

“Namun ia hanya boleh dilakukan sekiranya LDL tamat tempoh melebihi dua tahun atau tamat tempoh semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Tarikh yang akan dicetak pada LDL adalah tarikh transaksi dilakukan dan tamat pada 11 November 2021 (melebihi tempoh tiga (3) atau enam (6) bulan),” katanya hari ini.

Mengulas lanjut Ka Siong berkata, pemilik LDL bagaimanapun tidak layak menerima kemudahan itu jika tarikh tamat lesen mereka sudah melebihi dua tahun sebelum atau selepas pelaksanaan PKP.

“Ini bermakna mereka tidak layak jika tarikh tamat lesen LDL melebihi dua tahun, sebelum 13 Januari 2021 atau selepas 11 November 2021.

“Pemilik perlu membuat permohonan baharu LDL serta perlu  mengulangi semula Latihan Kurikulum Pendidikan Pemandu KPP 01, KPP 02 dan KPP 03 serta menduduki kesemua Ujian Bahagian I, II dan III.

Pemilik LDL B2 Tunggal pula jelas beliau, dibenarkan untuk transaksi memperbaharui lesen dengan bayaran RM2.00 bagi tempoh 3 bulan jika LDL mereka masih berbaki 2 tahun.

Pada 11 Februari 2021, Kerajaan melalui Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah mengeluarkan kebenaran untuk Institut Latihan Pemanduan (ILP) kembali beroperasi, dengan syarat mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) ditetapkan Kementerian Kesihatan dan MKN.

Ia merangkumi operasi Pusat Latihan Memandu atau IM, EHO dan e-Khidmat dengan syarat mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) serta MKN. - Getaran, 20 Mei 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 6 jam yang lalu

Sarawak Rekod 20 Kematian COVID-19, Jumlah Korban Harian Tertinggi

2

Semasa 9 jam yang lalu

COVID-19: Kes Baharu Menurun Lagi Kepada 14,954 - KP Kesihatan

3

Semasa 12 jam yang lalu

COVID-19: Kerajaan Setuju Laksana Pemberian Dos Ketiga Vaksin - PM

4

Semasa 13 jam yang lalu

COVID-19 Ragut Nyawa Mantan ADUN Kunak

Sorotan

1

Cantik Bersongket Hitam, Baju Nikah Zizi Kirana Jadi Perhatian!

2

Mane Bantu Liverpool Ke Puncak Liga Dengan Gol Ke-100

3

Sultan Ibrahim Bangga Kejayaan 2 Anak Johor Di Persada Antarabangsa

4

Maritim Malaysia Temukan Mayat Dipercayai Pekerja Kelong Jatuh Laut

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 minggu yang lalu

Drama HSKLU, Sudah Terhantuk Baru Terngadah

oleh Zaidi Azmi

Sukan 3 bulan yang lalu

Kuwait Jinakkan Harimau Malaya 4-1

Semasa 1 minggu yang lalu

325 Pemandu Kenderaan Awam Sabah, Labuan, Terima Bantuan RM500

oleh Mira Adilah Azmi

Semasa 5 bulan yang lalu

Sunyi Dan Inginkan Teman, Love Scam Menanti Mangsa Wanita

oleh Fitri Nizam dan Mastura Malak