Berita Terkini

12 minit yang lalu: Polis kesan pasangan suami isteri, guna kad ATM milik pesara 13 minit yang lalu: Syarikat mega Alibaba berpecah kepada 6 entiti 14 minit yang lalu: Raja Charles dalam lawatan 3 hari ke Jerman 14 minit yang lalu: Ahli dewan rakyat perlu jalani pemeriksaan kesihatan setahun sekali - TPM 15 minit yang lalu: Mengaku jual 1,245 unit kasut tiruan, peniaga didenda RM30,000

IKUTI KAMI


Pindaan Akta FINAS Masih Belum Dibentangkan Dalam Kabinet – Fahmi

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 03 Mar 2023 7:00PM

Akta FINAS telah digubal beberapa tahun lalu, dan perkara yang dibangkitkan dalam akta itu mungkin jauh tersasar apabila berhadapan dengan realiti semasa industri. - Gambar oleh Azim Rahman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) akan meneliti pindaan Akta Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS), selaras dengan Laporan Ketua Audit Negara 2021.

Susulan Mesyuarat Kabinet hari ini, Menterinya Fahmi Fadzil berkata, agensi sedia ada masih mempunyai beberapa kelemahan dan memerlukan pindaan tambahan, kerana akta itu mungkin tidak relevan untuk masa kini.

“Isunya ialah ia (Akta FINAS) telah digubal beberapa tahun lalu, dan perkara yang dibangkitkan dalam akta itu mungkin jauh tersasar apabila berhadapan dengan realiti semasa industri.

“Pembiayaan, model perfileman dan medium yang digunakan adalah berbeza sekarang,” katanya pada sidang media di Putrajaya, hari ini.

Menurut Fahmi, struktur Lembaga Pengarah agensi itu merupakan satu lagi isu yang perlu diteliti.

“Sekiranya Lembaga Pengarah FINAS hanya terdiri daripada veteran, yang diketepikan daripada proses penggambaran, bagaimana ini akan memberi kesan kepada pembangunan industri? Sabatikal diperlukan.

“FINAS sedang meneliti perkara ini dan telah membawa kepada saya draf (pindaan) yang belum dibentangkan kepada Kabinet,” katanya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Lembah Pantai itu memberi jaminan bahawa kementeriannya menerima maklum balas daripada industri, dan akan memasukkan perkara yang sesuai.

Beliau juga mendedahkan bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengarahkan kementerian untuk meneliti isu royalti membabitkan pemuzik dan waris mereka, termasuk waris Allahyarham Tan Sri P. Ramlee.

Fahmi berkata, beliau akan mengadakan pertemuan dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup minggu depan untuk meneliti aspek yang melibatkan pembayaran royalti, serta perkembangan industri muzik.

Awal minggu ini, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata, satu jawatankuasa akan ditubuhkan untuk membincangkan dan bertindak terhadap isu berkaitan industri rakaman.

Katanya, jawatankuasa itu antara lain akan membincangkan dan mencari penyelesaian kepada perkara berkaitan pembayaran dan pengiraan royalti, serta penubuhan satu badan untuk menyelesaikan isu badan pelesenan dan melindungi hak pemilik hak cipta.

Sebelum ini, Laporan Ketua Audit Negara mendapati RM4 juta daripada Dana Kandungan Digital (DKD) diperuntukkan kepada enam syarikat yang sebahagiannya dimiliki oleh keluarga ahli Lembaga Pengarah FINAS.  – The Vibes, 3 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Kolum 3 jam yang lalu

Pembentukan Perbadanan Muzik Negara, Langkah Susulan Yang Perlu Fahmi Fadzil Laksanakan

2

Semasa 8 jam yang lalu

31,092 Beli Kad Sim RM5 Sebulan - Fahmi

3

Semasa 16 jam yang lalu

Sebanyak 97 Peratus Kontrak DNB Diperoleh Secara Bidaan Kompetitif

4

Semasa 1 hari yang lalu

Kerusi Muhyiddin, Hamzah, Hadi Kosong Sewaktu Sesi PMQ?

Sorotan

1

Henti Pelepasan Cukai Pencarum SSPN Kurang Tepat, ‘Saya Beri 3 Sebab’ - Syed Saddiq

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Semasa 4 jam yang lalu

Lawatan Anwar Ke China Untuk Perkukuh Hubungan Dua Hala - Zambry

oleh Khaw Chia Hui

Semasa 1 hari yang lalu

Rais Kekal Ketua UMNO Bahagian Tangga Batu - Ahmad Zahid

Semasa 22 jam yang lalu

SPRM Nafi 2 Pegawainya Dalang Isu Rasuah Libatkan Syarikat Korporat

Semasa 20 jam yang lalu

Lawatan PM Ke Arab Saudi: Wisma Putra Tampil Buat Penjelasan

oleh Farhana Farush