Berita Terkini

12 minit yang lalu: Kerajaan cadang kerjasama dengan pihak swasta dan GLC latih golongan muda di bawah peruntukan TVET 2022 - PM Anwar 12 minit yang lalu: Latihan TVET: Kerajaan cadang kerjasama dengan Petronas di Pengerang dan DRB Hicom di Pekan - PM Anwar 15 minit yang lalu: MIDF kekal berpendirian positif terhadap momentum jualan tinggi sektor automotif 15 minit yang lalu: Arab Saudi tuan rumah Piala Asia 2027 16 minit yang lalu: Kerajaan tidak campur tangan siasatan SPRM terhadap Bersatu - PM Anwar

IKUTI KAMI


Isu Kesenjangan, Potensi Ekonomi Dan Taraf Hidup Luar Bandar Fokus Ahmad Zahid

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 13 Dec 2022 3:03PM

Ahmad Zahid - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Isu kesenjangan, penerokaan potensi ekonomi dan peningkatan taraf hidup luar bandar menjadi keutamaan dan fokus dalam menerajui Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW), kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah berkata beliau akan mengemukakan pelan tindakan dan indeks prestasi utama (KPI) KKDW dalam masa terdekat, selain usaha menggembleng tenaga dan kudrat kementerian itu dan agensinya bagi menyelesaikan segala isu yang berkaitan desa.

 “Pembangunan luar bandar di Malaysia bukan bertujuan membandarkan wilayah atau kawasan luar bandar dan (juga) bukan proses urbanisasi.

“… tetapi memastikan luar bandar mencapai tahap kemajuan sesuai dengan acuan kemajuan ukuran standard yang ditetapkan oleh Bangsa-Bangsa Bersatu dalam melestarikan pembangunan desa,” menurut Ahmad Zahid dalam catatan di Facebooknya, hari ini.

Beliau berkata proses modenisasi adalah dalam konteks cara berfikir, mengurus hal ehwal ekonomi yang progresif dan sesuai dengan keperluan semasa.

Ahmad Zahid berkata ukuran kejayaan pembangunan luar bandar tidak pernah berasaskan kepada pencakar langit yang tinggi, deretan bangunan mega, jalan raya bertingkat mahupun kawasan perumahan sesak dan padat, sebaliknya pembangunan tersebut adalah agenda yang mempunyai fokus serta dimensi tersendiri.

Sementara itu, Ahmad Zahid berkata melihat kepada angka statistik ekonomi dan demografi luar bandar, keadaan itu agak mencemaskan.

Mengambil contoh penghijrahan penduduk sejak 10 tahun kebelakangan ini, beliau berkata tahun lepas sebanyak 18.1 peratus penghijrahan penduduk dari bandar ke luar bandar direkodkan berbanding 3.0 peratus luar bandar ke bandar.

“Ini adalah angka yang menggalakkan kerana dengan penghijrahan penduduk kembali ke luar bandar, bermakna pengalaman kerja, kemahiran dan ekonomi yang lebih inovatif yang diterokai di bandar dapat dibawa ke luar bandar.

“Ini sepatutnya dapat meningkatkan limpahan ekonomi dan peluang di kawasan luar bandar, tetapi nampaknya tidak. Ekonomi luar bandar tetap memperlihatkan kesenjangan yang amat tinggi antara kawasan bandar dan luar bandar,” katanya.

Berdasarkan data pada 2019, Ahmad Zahid berkata pendapatan penengah isi rumah luar bandar adalah RM3,828 berbanding RM6,561 bagi kawasan bandar.

Secara perbandingan mudah, beliau berkata bagi setiap RM100 yang diraih penduduk di bandar, penduduk luar bandar hanya mampu meraih sebanyak RM58.

Beliau berkata 2019 juga merekodkan kadar kemiskinan yang tinggi di kawasan luar bandar sebanyak 12.4 peratus berbanding kadar kemiskinan keseluruhan Malaysia iaitu 5.6 peratus, dan kesenjangan itu terus melebar tahun demi tahun, selain meminggirkan penduduk luar bandar daripada kebejatan ekonomi negara yang didorong kemajuan bandar.

“Data ini tidak mengambil kira 2020 ke atas yang mana kita tahu kesan ekonomi disebabkan wabak COVID-19 jauh lebih membarah. Ini adalah sesuatu yang semakin kritikal dan tidak boleh dibiarkan tenat.

“Sesuatu yang drastik dan radikal perlu dilakukan daripada sekarang jika tidak mahu kawasan luar bandar Malaysia terus ketinggalan,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Politik 20 jam yang lalu

Kami Bukan Persoal Integriti Parti, Tetapi Tindakan Ahmad Zahid - Tun Faisal

2

Semasa 1 hari yang lalu

RM7 Juta Untuk Usaha 'Quick Win' Atasi Banjir Termasuk Banjir Termenung - Ahmad Zahid

3

Semasa 4 hari yang lalu

Tidak Perlu Laksana Darurat Bencana, Banjir Cuma Libatkan Beberapa Negeri Sahaja - Ahmad Zahid

4

Politik 6 hari yang lalu

‘Saya Tidak Terkejut Jika UMNO Gantung, Pecat Saya’ - Khairy

Sorotan

1

Tumpahan Diesel, Hidraulik Berjaya Dikawal Elak Masuk Sungai

2

Bella Astillah Akhirnya Dedah Mesej Perbualan Bersama Sophia AlBarakbah

3

Kami Bukan Persoal Integriti Parti, Tetapi Tindakan Ahmad Zahid - Tun Faisal

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 jam yang lalu

Pemilik Syarikat Agensi Pekerjaan Didakwa Pecah Amanah Wang EPK

Semasa 1 hari yang lalu

Bilakah Kamera Badan Polis Akan Dikuatkuasakan? - MP Kepong

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Malaysia Komited Tangani Jurang Kritikal Kecemasan Kesihatan - Dr Zaliha

Politik 20 jam yang lalu

Kami Bukan Persoal Integriti Parti, Tetapi Tindakan Ahmad Zahid - Tun Faisal

oleh Fitri Nizam