Berita Terkini

20 minit yang lalu: Terdapat harapan untuk pemulihan ekonomi Malaysia dalam melangkah ke 2022 - OCBC 10 jam yang lalu: 6 lagi pelajar Maktab Mahmud Sik positif COVID-19 10 jam yang lalu: 98.2 peratus kes baharu COVID-19 kategori 1 dan 2 10 jam yang lalu: Malaysia sumbang vaksin Astrazeneca kepada Bangladesh, Laos - Khairy 10 jam yang lalu: Polis Klang Selatan lakukan 9 serbuan babitkan judi haram sejak 1 Disember hingga hari ini, rampas RM65,000 serta tahan 25 individu

IKUTI KAMI


Operasi Sekolah Di Melaka, Selangor, KL, Putrajaya Ikut Ketetapan Fasa 4 PPN Mulai 1 November

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 17 Oct 2021 10:45AM

Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pengoperasian institusi pendidikan Kementerian Pendidikan (KPM) mengikut ketetapan Fasa Empat Pelan Pemulihan Negara (PPN) bagi negeri Melaka dan Selangor serta Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya akan berkuat kuasa mulai 1 November ini.

Pengoperasian institusi pendidikan mengikut ketetapan Fasa Tiga PPN bagi negeri Kedah dan Kelantan pula akan bermula pada 31 Oktober, manakala Pulau Pinang, Perak dan Sabah mulai 1 November.

KPM menerusi kenyataan hari ini memaklumkan perubahan ketetapan pengoperasian itu adalah selaras peralihan Fasa Tiga kepada Fasa Empat PPN bagi Kuala Lumpur dan Putrajaya, Selangor dan Melaka serta Fasa Dua kepada Fasa Tiga PPN bagi Kelantan, Perak, Pulau Pinang, Sabah dan Kedah yang semuanya berkuat kuasa esok.

“Negeri yang beralih ke Fasa Empat PPN akan melibatkan kemasukan murid Tahap 1 (Tahun 1, 2 dan 3) sekolah rendah serta murid Tingkatan 3 dan Tingkatan 4 di sekolah menengah pada 1 November.

“Sementara kehadiran murid Tahap 2 (Tahun 4, 5 dan 6) sekolah rendah serta kelas peralihan, Tingkatan 1 dan Tingkatan 2 sekolah menengah pada 8 November, iaitu seminggu selepas negeri tersebut memulakan pengoperasian berdasarkan ketetapan Fasa 4 PPN,” menurut kenyataan itu.

Menurut KPM, negeri Fasa Tiga PPN akan melibatkan kehadiran murid prasekolah, murid berkeperluan khas (MBK) di Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas, Sekolah Menengah Kebangsaan Pendidikan Khas, Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional dan Program Pendidikan Khas Integrasi.

Kehadiran turut melibatkan pelajar Tingkatan 6 Semester 2, Prauniversiti Sekolah Sukan Malaysia, kelas peperiksaan awam di sekolah asrama sepenuhnya/sekolah harian/sekolah swasta, International Baccalaureate Diploma serta kelas peperiksaan antarabangsa (IGCSE O-Level, A-Level, Australia Higher School Certificate dan IBD) dan kelas peperiksaan antarabangsa lain.

KPM sebelum ini memutuskan, apabila negeri beralih ke fasa PPN yang seterusnya, semua institusi pendidikan di negeri itu hendaklah beroperasi mengikut ketetapan fasa baharu selepas dua minggu daripada tarikh peralihan fasa. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Pendidikan 15 jam yang lalu

Keciciran Pelajar Sekolah Semakin Menurun Berbanding 2018 - KPM

2

Pendidikan 3 hari yang lalu

MQA-EMGS Komited Tarik Minat Pelajar Antarabangsa ke Malaysia

3

Pendidikan 5 hari yang lalu

Tuding Jari Tidak Selesaikan Isu Beg Sekolah Berat

4

Pendidikan 1 minggu yang lalu

Jenis Hukuman Terlarang Palsu, Menteri Nafi Keluarkan Senarai

Sorotan

1

Suu Kyi Dijatuhi Hukuman Penjara 4 Tahun

2

Menara 188 Disewakan Kepada Syarikat Swasta, Hospitality 360

3

Rangnick Bermula Dengan Langkah Kanan Bersama United

4

Penyiar Pembunuh Industri Kreatif Hiburan Dalam Senyap!

Disyorkan untuk anda

Luar Negara 1 hari yang lalu

Angka Korban Semeru Meningkat 13 Orang

Semasa 1 hari yang lalu

Keganasan, Buli Di Sekolah Perlu Ditangani Segera

oleh Farhana Farush

Semasa 15 jam yang lalu

Kematian Tahanan Dan Banduan Dalam Lokap, PDRM Tubuh USJKT

oleh Rubini Nagarajah

Pendidikan 1 hari yang lalu

COVID: KPM Tak Cadang Tutup Sekolah Awal