Berita Terkini

12 minit yang lalu: Mohd Shafie menang tanpa bertanding Presiden Warisan 35 minit yang lalu: 6 maut, 17 hilang dalam kejadian letupan di pusat beli-belah di Armenia 36 minit yang lalu: Nooh Gadut dilantik Pengerusi Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI) yang baharu 2 jam yang lalu: Pembentangan Bajet 2023 beri penekanan kepada kebajikan Keluarga Malaysia - PM 2 jam yang lalu: Polis Israel tembak mati seorang rakyat Palestin di Baitulmaqdis

IKUTI KAMI


Saya Di Sini Bukan Menjawab Soalan Kamu! Speaker Mengamuk Dengan MP

Politik Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 02 Aug 2022 8:09PM

Azhar Azizan Harun - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Azhar Azizan Harun hilang sabar dengan tindakan beberapa Ahli Parlimen yang berulang kali mempersoalkan kontroversi penggantungan Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak) selama dua hari.

Kekecohan berlaku selepas keputusan Azhar untuk mengekalkan perintah Timbalan Speaker, Datuk Mohd Rashid Hasnon terhadap Tajuddin sebelum ini.  

Bercakap pada sidang Dewan Rakyat hari ini, Azhar membidas beberapa Ahli Parlimen yang berkali-kali menuntut agar rungutan mereka berhubung perkara berkenaan didengari.  

“Saya telah berlaku adil (dalam isu ini). Jika kamu tidak menyukai keputusan saya, maka kamu boleh memfailkan semakan. Jangan tuduh saya melindungi (mana-mana pihak). Saya mendengar,” katanya.

Mengamuk dengan tindakan itu, Azhar kemudian memukul tukulnya sekali sebelum menjerit: “Kamu nak keluar sekarang? Saya di sini bukan untuk menjawab soalan kamu!”

Terdahulu, Azhar berkata, beliau tidak menyedari perintah Mohd Rashid yang mengeluarkan penggantungan dua hari terhadap Tajuddin, dan atas sebab itu beliau membenarkan Tajuddin berada di dalam dewan untuk bersidang.

“Saya bertanggungjawab untuk mengundi usul Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 tetapi saya tidak dimaklumkan mengenai penggantungan itu. Kalau saya tahu, saya tidak akan benarkan Tajuddin masuk dewan, apatah lagi mengundi.”

Beliau kemudian memohon Peraturan Mesyuarat 100 dan mengisytiharkan undi Tajuddin untuk usul itu diluluskan sebagai tidak sah.

Dalam pada itu, Tajuddin menegaskan, beliau tidak diarah meninggalkan Dewan Rakyat, tetapi beliau secara sukarela keluar untuk urusan di luar Parlimen.

“Saya tidak melawan apabila (Mohd Rashid) kemudiannya berkata dia telah mengarahkan saya keluar dan menggantung saya kerana, Insya-Allah, saya seorang Islam dan saya tidak mahu membuang masa,” katanya.

Ahli Parlimen Segambut, Hannah Yeoh (PH) kemudiannya melabelkan kelakuan Mohd Rashid sebagai ‘bermasalah’, dengan mendakwa bahawa perintah berkenaan tidak pernah dikeluarkan kerana tiada Ahli Parlimen yang boleh membuktikan telah mendengar keputusan itu.

Selepas permintaan berterusan untuk bercakap, Teo Nie Ching (Kulai-PH) berjaya mencelah dan mempersoalkan bagaimana penggantungan itu boleh dianggap sah jika Ahli Parlimen terbabit tidak tahu bahawa dia telah dijatuhkan hukuman itu.

“Dia (Tajuddin) tidak tahu dia digantung tugas, tetapi (Mohd Rashid) kata dia digantung. Adakah ini adil?”

Semalam, Azhar berkata, beliau akan mengkaji semula keputusan Mohd Rashid yang mengenakan penggantungan terhadap Tajuddin, berikutan bantahan terhadap cara pelaksanaannya yang tidak menentu.

Beliau berkata demikian selepas Nie Ching memohon ketetapan daripada Speaker di bawah Peraturan Mesyuarat 36(12), menuduh Mohd Rashid mengelirukan Dewan.

Ia merujuk kepada keputusan Mohd Rashid pada Selasa lalu yang menggantung Tajuddin selama dua hari kerana kelakuan tidak senonohnya di Dewan Rakyat.

Ahli Parlimen DAP itu, bagaimanapun, merujuk hansard pada 20 Julai lalu dan mendapati bahawa Tajuddin kekal di Dewan Rakyat sepanjang prosiding pada hari tersebut yang sepatutnya menyebabkan penggantungan beliau tidak sah.

Pada 26 Julai lalu, Mohd Rashid memutuskan Tajuddin dikenakan penggantungan dua hari bermula pada hari kejadian.

Bagaimanapun, keputusan itu mencetuskan kekecohan, khususnya dalam kalangan Ahli Parlimen pembangkang yang mendakwa Tajuddin tidak keluar daripada Dewan pada hari kejadian.

Kekecohan itu yang menyaksikan beberapa wakil rakyat pembangkang, antaranya P Kasthuriraani (PH-Batu Kawan) dan Ramkarpal Singh (PH-Bukit Gelugor) bertikam lidah dengan Mohd Rashid, sehingga sesi perbahasan Rang Undang-Undang (RUU) Suruhanjaya Bebas Tatakelakuan Polis 2020 tertangguh hampir 30 minit.

Ketika pertikaman lidah itu, Mohd Rashid terpaksa meninggikan suara menegaskan keputusan sudah dibuat, selain memberi dua amaran kepada Kasthuriraani.

Namun, keengganan Kasthuriraani duduk memaksa Mohd Rashid mengarahkan Ahli Parlimen Batu Kawan itu keluar daripada Dewan Rakyat. - The Vibes, 2 Ogos 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

RUU Antigangguan Seksual 2021 Akan Berkuat Kuasa Secara Berperingkat - Rina

2

Politik 5 hari yang lalu

Dewan Negara Luluskan RUU Larangan Tukar Parti

3

Semasa 1 minggu yang lalu

‘Kamu Seperti Pernah Merokok’, Gurauan Khalid Terhadap KJ Gamatkan Dewan Rakyat

4

Semasa 2 minggu yang lalu

RUU IPCC 2020 Lebih Bersifat Politik, Perlu Ditarik Balik - SUARAM

Sorotan

1

Mengintai Tarikan Terbaharu di Cameron Highland, Berbaloi Atau Tidak?

2

Peserta Perhimpunan #ManaKapalLCS Bantah Salah Urus Projek Kapal

3

Tangguh Laksana Pindaan Akta Kerja 2 Tahun, Elak Majikan, Rakyat Makin Terkesan

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

METMalaysia Uji Siren Amaran Awal Tsunami Di Sebuyau, Sarawak Esok

oleh Rubini Nagarajah

Politik 1 hari yang lalu

Speaker DUN Sarawak Umum ADUN Batu Lintang Ahli Bebas

Semasa 21 jam yang lalu

Kaji Semula Cadangan Bina Litar Drag, Tumpu Pertingkat Kesejahteraan Rakyat

oleh Sofian Baharom

Politik 21 jam yang lalu

‘Allah Suruh Kita Berusaha Ke Arah Kebaikan’ - Tengku Zulpuri

oleh Sofian Baharom