Berita Terkini

15 jam yang lalu: 5,551 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 17 jam yang lalu: Perkembangan terbaharu kes Omicron akan diambil kira dalam SOP PRN Sarawak - Khairy 18 jam yang lalu: Pengembara yang tiba di KLIA dari negara berisiko tinggi akan dipakaikan peranti pengesanan sepanjang tempoh kuarantin - Khairy 18 jam yang lalu: Lapan kontak rapat kes Omicron akan menjalani ujian swab PCR hari ini - Khairy 18 jam yang lalu: Kes pertama varian Omicron dikesan di Malaysia pada 2 Disember melibatkan pengembara bukan warganegara dari Afrika Selatan - Khairy

IKUTI KAMI


Lambakan Durian Kampung, Pekebun Buntu Kenang Kerugian

Semasa Dikemaskini 4 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 22 Jul 2021 8:31PM

Lambakan durian di dusun milik seorang pekebun di Kampung Lawang, Tanah Merah.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

TANAH MERAH - Musim durian kembali lagi dan jualan raja buah itu kembali merancakkan suasana, meskipun negara masih dibelenggu ancaman pandemik COVID-19.

Di merata tempat di ibu negara misalnya, gerai jualan tidak putus dikunjungi pelanggan yang tidak kisah melabur wang walaupun harga dikenakan peniaga agak tinggi.

Keadaan berbeza bagaimanapun melanda 2,000 pekebun durian di Tanah Merah dan Jeli di sini, apabila berlaku lambakan durian kampung, menyebabkan mereka terpaksa menanggung kerugian.

Jumlah buah yang terlalu banyak menyebabkan paras harga diletakkan pemborong jatuh antara 50 sen sehingga RM1.50 sekilogram.

Pengerusi Pertubuhan Peladang Kawasan Lanas-Jedok, Zulkifli Yunus, 62, berkata, kesemua 2,000 pekebun itu menghasilkan 20,000 tan buah pada setiap musim.

Katanya, hasil yang banyak dan pergerakan pekebun yang terbatas akibat pandemik COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menyebabkan banyak buah tidak dapat dijual untuk pasaran luar, sehingga mendatangkan kerugian besar.

“Kebiasaannya pekebun boleh bergerak untuk menjual hasil, namun disebabkan PKP, mereka tidak dapat keluar dari kawasan masing-masing. Ia menyebabkan buah tidak dapat dijual dan bagi mengelakkan pembaziran, penduduk terpaksa memprosesnya bagi dijadikan tempoyak atau lempuk.

“Saingan diberikan durian dari Thailand juga menyebabkan paras harga menjunam mendadak, dari RM6 minggu lalu kepada hanya RM1.50 sekilogram,” keluhnya, ketika ditemui Getaran di Kampung Lawang di sini hari ini.

Penurunan paras harga itu jelas beliau, antara lain turut didorong oleh tindakan pembekal yang mengenakan harga rendah, iaitu sekitar RM2 sekilogram.

Pekebun, Makhtar Zakaria, 68.
Pekebun, Makhtar Zakaria, 68.

Seorang pekebun, Makhtar Zakaria, 68, berkata, durian miliknya yang ditanam di atas tanah seluas tiga hektar tidak dapat dijual ekoran pergerakan terhad pemborong.

Katanya, kesemua buah itu lazimnya akan dibeli enam pemborong tetap, namun jumlah berkenaan berkurangan kepada hanya dua, ekoran pelaksanaan PKP.

“Keadaan ini menyebabkan berlaku lambakan buah dan saya terpaksa menjual dengan harga yang murah kepada pemborong kerana mereka tiada persaingan.

“Saya mohon pihak berkenaan termasuk Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) membuat tinjauan di kawasan ini untuk mengelakkan penduduk kampung terus mengalami kerugian,” katanya.

Wan Mohd Rosdi Wan Mohamad, 37, pula berkata, dia mengusahakan kebun durian seluas 2.4 hektar dan kebunnya mampu mengeluarkan hasil sebanyak 500 kg sehari, mencakupi buah dari gred A dan B.

Katanya, pemborong memilih untuk hanya membeli buah gred A dan sebagai akibat, durian dari gred lebih rendah terpaksa dijadikan tempoyak atau lempuk.

“Jika pemborong hendak beli, harga durian gred B hanya 50 sen sekilogram.

“Saya jangka harga durian akan terus turun memandangkan kemuncak pengeluaran buah itu akan tiba dalam tempoh seminggu atau dua minggu lagi,” katanya. - Getaran, 22 Julai 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Belanjawan Kelantan 2022 Catat Defisit Lebih RM90 Juta

2

Teknovasi 2 hari yang lalu

6 Langkah Menyelamatkan Telefon Bimbit Jatuh Dalam Air

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Kenaikan Harga Barangan, KPDNHEP Umum Langkah Bantu Semua Pihak

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Lebih Banyak Sayur Dijangka Naik Harga, Beri Bebanan Pada Pengguna

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Sukan 13 jam yang lalu

Gangguan Seksual Harus Ditangani Sekarang - Faizal Azumu

oleh Julie Jalaluddin

Semasa 1 hari yang lalu

Pembangunan Modal Insan, Kemahiran Dilaksana Sepenuhnya Oleh KSM

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Siti Bainun Gagal Dapat Hak Jagaan 5 Anak Angkat

Semasa 16 jam yang lalu

Kes Pertama Omicron Dikesan Di Malaysia

oleh Susan Albert