Berita Terkini

3 jam yang lalu: PM Ismail Sabri dijadual rasmi Hawana 2022 di Melaka Ahad ini 3 jam yang lalu: Malaysia, Jepun muktamadkan tiga MoC di Tokyo 3 jam yang lalu: Filipina: Pengembara ambil dos penggalak tidak perlu jalani saringan COVID-19 3 jam yang lalu: Negara Asia Pasifik sahkan Deklarasi Bangkok 3 jam yang lalu: Hap Seng catat untung bersih RM156.30 Juta pada suku pertama

IKUTI KAMI


PKPD: Pekerja Selain Perkhidmatan Perlu Tidak Boleh Bekerja Di Pejabat - Saravanan

Semasa Dikemaskini 10 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 02 Jul 2021 2:58PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Pekerja selain dalam perkhidmatan perlu tidak dibenarkan keluar dari kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dan tidak boleh bekerja di pejabat atau tempat kerja sepanjang tempoh PKPD, kata Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M Saravanan.

Peringatan tersebut susulan pengumuman pelaksanaan PKPD di beberapa mukim di Selangor dan beberapa lokaliti di Kuala Lumpur mulai esok hingga 16 Julai.

“Justeru, majikan adalah dikehendaki mematuhi perintah ini dan membenarkan pekerja-pekerja bekerja dari rumah (BDR),” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata majikan digesa supaya mematuhi arahan PKPD dan prosedur operasi standard (SOP) berkaitan khususnya dari segi penetapan kapasiti kehadiran pekerja di pejabat atau tempat kerja seperti yang ditetapkan.

Menurutnya, Kementerian Sumber Manusia (KSM) menerima banyak aduan daripada pekerja bahawa mereka diugut oleh majikan untuk hadir bekerja seperti biasa dan kegagalan berbuat demikian boleh menyebabkan mereka diberhentikan kerja.

Saravanan berkata sekiranya pekerja masih diarahkan oleh majikan untuk hadir ke tempat kerja, aduan boleh disalurkan kepada KSM menerusi aplikasi Working for Workers (WFW).

Selain kategori aduan BDR, aplikasi itu juga mempunyai 16 kategori aduan lain membabitkan isu perburuhan.

“KSM sentiasa memberi perhatian terhadap aduan-aduan yang diterima dan tindakan sewajarnya akan diambil oleh kementerian,” katanya.

Beliau berkata sebanyak 1,878 aduan direkodkan melalui aplikasi WFW dalam tempoh 23 Mei hingga semalam berhubung aduan majikan tidak membenarkan pekerja BDR.

Antara negeri yang merekodkan paling banyak jumlah aduan BDR ialah Selangor dengan 696 aduan, diikuti Kuala Lumpur (505 aduan), Johor (196 aduan) dan Pulau Pinang (123 aduan).

Sejumlah 59 kompaun berkaitan ketidakpatuhan kapasiti kehadiran pekerja ke pejabat atau tempat kerja telah dikeluarkan oleh Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia dan Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan bagi tempoh 1 Jun hingga 1 Julai, katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

KJ Tabik Masih Ramai Rakyat Amalkan SOP

2

Semasa 1 minggu yang lalu

HRD Corp Akan Jalin Kerjasama Strategik Dengan Johns Hopkins University

3

Semasa 4 minggu yang lalu

Pelitup Muka Wajib Di Kawasan Tertutup Sekolah Namun Ada Pengecualian

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Ziarah Kubur, Rumah Sempena Aidilfitri Dibenar Selepas 2 Tahun

Sorotan

1

“Saya Jaga Yasin Semasa Episod Bipolar Itu” - Faizal Tahir 

2

Kanak-Kanak Umur 1 Tahun 4 Bulan Maut Dilanggar Bas Sekolah

3

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

Disyorkan untuk anda

Luar Negara 1 hari yang lalu

Letupan Bom Di Tak Bai: 3 Sukarelawan Polis Marin Cedera

Politik 1 hari yang lalu

Zuraida Mahu Parti Berbilang Kaum, BERSATU Tak Mampu Penuhi

oleh Amar Shah Mohsen

Semasa 1 hari yang lalu

Banjir: 61 Mangsa Ditempatkan Di 2 PPS, Tanjung Malim

Politik 1 hari yang lalu

Simpati Tengku Zafrul Jadi Mangsa Spekulasi - Nazri

oleh Danial Dzulkifly