Berita Terkini

35 minit yang lalu: Dasar Pendidikan Tahfiz Negara 2.0 dilancar Mac ini - Ahmad Zahid 35 minit yang lalu: Malaysia bimbang keganasan terbaharu di Baitulmaqdis Timur 36 minit yang lalu: Indonesia harap SOP RTK 2.0 diperincikan segera 37 minit yang lalu: Kerajaan Sarawak mahu pelabuhan Bintulu di bawah bidang kuasanya - Abang Johari 37 minit yang lalu: Industri Kenaf perlu rebut peluang di pasaran antarabangsa - Fadillah

IKUTI KAMI


Darurat: Khairuddin Gagal Rujuk Persoalan Undang-Undang Ke Mahkamah Persekutuan

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu ยท Diterbitkan pada 23 Jun 2021 6:18PM

Khairuddin Abu Hassan - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi di sini hari ini menolak permohonan bekas penyelaras Parlimen Jasin Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan untuk merujuk empat persoalan undang-undang berkenaan keabsahan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menasihati Yang di-Pertuan Agong berhubung pengisytiharan Proklamasi Darurat, ke Mahkamah Persekutuan.

Persoalan undang-undang itu antara permohonan Khairuddin dalam saman pemulanya terhadap Muhyiddin dan kerajaan selaku defendan bagi mencabar tindakan perdana menteri itu menasihati Yang di-Pertuan Agong berhubung pengisytiharan Proklamasi Darurat bagi mengekang penularan COVID-19.

Peguam Muhammad Rafique Rashid Ali yang mewakili Khairuddin selaku plaintif ketika dihubungi pemberita berkata Hakim Datuk Noorin Badaruddin menolak permohonan itu tanpa perintah kos selepas mendengar hujahan kedua-dua pihak semasa prosiding dalam talian hari ini menerusi aplikasi Zoom.

“Mahkamah juga menetapkan 24 Ogos ini untuk pendengaran permohonan kedua-dua defendan untuk membatalkan saman pemula itu,” katanya yang turut memaklumkan prosiding itu turut disertai Peguam Kanan Persekutuan Suzana Atan dan S Narkunavathy.

Berdasarkan salinan hujahan bertulis plaintif (Khairuddin), beliau antaranya menghujahkan bahawa keempat-empat persoalan keperlembagaan itu adalah kabur yang mewajarkan satu penentuan secara jelas oleh Mahkamah Persekutuan.

Muhyiddin dan kerajaan menerusi penghujahan bertulis menegaskan semua mahkamah mempunyai kuasa untuk menafsir perlembagaan serta bagi menentukan isu perlembagaan, dan Mahkamah Tinggi patut menentukan isu seperti itu terlebih dahulu.

Pada 12 Jan lepas, Istana Negara telah mengeluarkan kenyataan bahawa Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah memberi perkenan Pengisytiharan Proklamasi Darurat dilaksanakan sehingga 1 Ogos 2021 sebagai langkah proaktif membendung wabak COVID-19.

Muhyiddin, pada hari sama, menjelaskan bahawa Jemaah Menteri telah menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk mengeluarkan proklamasi darurat bagi seluruh negara mengikut Perkara 150 (1) Perlembagaan Persekutuan.

Antara lain, Perkara 150 (1) memperuntukkan bahawa Yang di-Pertuan Agong boleh mengisytiharkan darurat jika baginda berpuas hati suatu darurat besar sedang berlaku menyebabkan keselamatan atau kehidupan ekonomi atau ketenteraman awam dalam Persekutuan terancam. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 19 jam yang lalu

Orkid Hibrid Baharu Dinamakan Sempena PM Dan Isteri

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Agong, Raja Permaisuri Ucap Takziah Kepada Keluarga Tun Daim

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Agong, Raja Permaisuri Santuni Rakyat Pulau Langkawi

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Agong Terima Menghadap Menteri Luar Singapura

Sorotan

1

Penambakan Tanah Batu Puteh, Singapura Setuju Dengar Hujah Malaysia

2

Jaminan Makanan Untuk Singapura Tak Bermakna Hanya Eksport Ke Sana - Anwar

3

Pelantikan Nurul Izzah Ada Unsur Nepotisme Dan Langgar Prinsip Reformasi - CME

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Jangkitan Penyakit ASF Di Negeri Sembilan Terkawal - JPV

Semasa 1 hari yang lalu

Gantung, Pecat Ahli Perbuatan Bacul, Bukti Kepimpinan UMNO Diktator - MIC Johor

oleh Aiman Sadiq

Semasa 19 jam yang lalu

Orkid Hibrid Baharu Dinamakan Sempena PM Dan Isteri

oleh Azril Annuar

Semasa 1 hari yang lalu

Amaran Hujan Sangat Lebat Berterusan Tahap Bahaya Di Pahang, Johor Hingga Isnin