Berita Terkini

2 jam yang lalu: Sydney ketatkan peraturan lockdown susulan peningkatan kes COVID 2 jam yang lalu: Presiden Filipina gesa penduduk belum vaksin supaya jangan keluar rumah, elak penularan varian Delta 2 jam yang lalu: Pemenang hadiah Nobel untuk fizik pada 2008, Toshihide Masukawa meninggal dunia 2 jam yang lalu: Runtuhan perancah besi - Prasarana ambil tindakan sewajarnya untuk segera menjalankan siasatan sendiri 2 jam yang lalu: Anggota skuad Piala Thomas 1970, Abdul Rahman Mohamad, meninggal dunia semalam

IKUTI KAMI


Raja-Raja Melayu Sokong Parlimen Bersidang Secepat Mungkin

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Jun 2021 9:34PM

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan mempengerusikan Perbincangan Khas Majlis Raja-Raja di Istana Negara hari ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Raja-Raja Melayu yang menghadiri perjumpaan di Istana Negara hari ini menyokong dan senada dengan pendirian Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah agar Parlimen segera bersidang.

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Tan Sri Syed Danial Syed Ahmad berkata di peringkat negeri pula, Raja-Raja Pemerintah turut berpendirian agar Dewan Undangan Negeri (DUN) dibolehkan bersidang secepat mungkin.

“Kaedah dan prosedur persidangan seperti yang sedang diamalkan di beberapa buah negara yang terbukti dapat mengawal rangkaian jangkitan virus COVID-19, wajarlah diperkenalkan dan diterima pakai di negara ini,” katanya dalam satu kenyataan malam ini.

Syed Danial berkata Raja-Raja berpendirian pentingnya dihormati mekanisme semak dan imbang antara cabang eksekutif, legislatif dan kehakiman untuk menjamin berlakunya tadbir urus yang telus, berintegriti dan bertanggungjawab kepada rakyat terutama dalam hal ehwal kewangan dan perbelanjaan negara.

Dalam perjumpaan dengan Raja-Raja Melayu petang tadi, Al-Sultan Abdullah menzahirkan pandangan bahawa persidangan Parlimen perlu diadakan secepat mungkin.

Perjumpaan itu dihadiri oleh Sultan Terengganu, Sultan Selangor, Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Sultan Johor, Sultan Perak, Sultan Kedah, Pemangku Raja Pahang dan Raja Perlis yang diwakili oleh Raja Muda Perlis.

Sementara itu, Syed Danial berkata Raja-Raja Pemerintah turut menzahirkan penghargaan kepada Yang di-Pertuan Agong atas sifat baginda mengamalkan budaya bermesyuarah, bersedia mendengar pandangan daripada institusi mewakili rakyat dan pada hari ini mengadakan pertemuan untuk mendapatkan nasihat Raja-Raja Melayu.

“Semangat tersebut adalah selaras dengan budaya syura yang sangat dianjurkan oleh Islam ketika ummah menghadapi sesuatu perkara besar yang memerlukan penyelesaian,” katanya.

Beliau berkata dalam perbincangan tersebut, Raja-Raja telah mencambahkan pandangan dan menzahirkan pendapat secara terbuka dan berterus-terang dalam semangat saling menghormati agar dapat dijadikan bahan panduan dan rujukan Seri Paduka membuat ketetapan. 

Syed Danial berkata Raja-Raja Melayu juga menzahirkan di peringkat negeri masing-masing, baginda-baginda turut menerima menghadap pelbagai pihak yang menyembahkan kebimbangan terhadap keadaan negara ketika ini, selain mempersembah pelbagai cadangan memohon kebijaksanaan Raja-Raja Pemerintah membantu merangka formula penyelesaian untuk meringankan kesusahan yang sedang dihadapi majoriti rakyat.

“Adalah menjadi kewajipan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Pemerintah di negeri-negeri untuk mengimbangkan pelbagai tuntutan demi menjamin berlakunya keadilan dan menghindarkan kemungkinan sebenar ataupun tanggapan berlakunya sebarang penyalahgunaan kuasa,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Politik 2 jam yang lalu

Pembatalan Darurat, Muhyiddin, Takiyuddin, Idris Perlu Disiasat

2

Politik 2 jam yang lalu

Muhyiddin, Sila Letak Jawatan - Sekretariat NGO Pemuda UMNO

3

Semasa 18 jam yang lalu

Dewan Rakyat Tangguh, Ahli Parlimen Buat Saringan COVID-19

4

Politik 19 jam yang lalu

Dewan Rakyat Tangguh Lagi

Sorotan

1

‘Score For Tigers’ Bantu Usaha Selamatkan Harimau Malaya

2

Dos Ke-3 Berkesan Beri Perlindungan Terhadap Varian Delta - Pfizer

3

Vaksin Sedia Ada Berkesan Lawan Varian Baharu COVID-19 - Pakar

4

Buat Persediaan Yang Tepat Jika Mahu Bercuti

Disyorkan untuk anda

Semasa 3 bulan yang lalu

Kelembapan Pengedaran Vaksin COVID-19 Disebabkan Oleh Kerajaan, Kata Anwar

oleh Amar Shah Mohsen

Semasa 4 bulan yang lalu

Undi 18: Beri Masa Kepada SPR - Takiyuddin

Politik 3 minggu yang lalu

Anwar Ada Kualiti Pemimpin, Kata Ku Li

Semasa 2 bulan yang lalu

2 Tren LRT Terlibat Kemalangan Dibawa Keluar - Ka Siong