Berita Terkini

1 jam yang lalu: Pencari madu lebah maut jatuh pokok setinggi 30 meter di Kampung Meranto, Gua Musang 1 jam yang lalu: KDN salur peruntukan lebih RM2.3 juta untuk pembaikan penjara, PPD di Kedah 1 jam yang lalu: Rumah terbakar: Seramai 76 penghuni Rumah Selunsin, Pakan dalam Bahagian Sarikei terjejas 1 jam yang lalu: MAHB kekal untung selepas merekodkan untung bersih suku pertama RM58.19 juta 1 jam yang lalu: Hanya 35 peratus atau seramai 176,883 suri rumah carum bawah Skim Keselamatan Sosial Suri Rumah (SKSSR)

IKUTI KAMI


Tiada Lagi Subsidi Elektrik, Haji Untuk T20 – PM

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 22 May 2023 1:00PM

Anwar yang juga Menteri Kewangan menjawab soalan pada sesi pertanyaan bagi jawab lisan sempena Persidangan Dewan Rakyat di Bangunan Parlimen hari ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memaklumkan golongan berpendapatan tinggi atau T20 tidak akan lagi menerima sebarang subsidi sama ada untuk penggunaan elektrik mahupun menunaikan haji.

Menurutnya, Pangkalan Data Utama (PADU) iaitu sistem penyelarasan data yang dijangka siap hujung tahun ini akan menyelaras penilaian agihan subsidi kepada golongan yang layak.

“Kita tidak naikkan kadar elektrik melainkan kepada T20 sahaja iaitu, rumah besar tidak akan diberi subsidi elektrik. Pangkalan data utama (PADU) akan dapat menyelaraskan semua angka yang disebut.

“Ini sama seperti bantuan kewangan haji kepada B40 kita tambah, tetapi kepada T20 tidak akan ada lagi tambahan dan subsidi daripada kerajaan. Mereka (T20) harus berbelanja sepenuhnya kos haji kerana mereka mampu,” katanya pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Seri Hamzah Zainuddin (PN-Larut) yang mahu mengetahui dasar-dasar baharu dan drastik yang sudah dilaksanakan sejak memimpin Malaysia bagi melonjakkan ekonomi negara, dengan mengambil kira risiko penguncupan ekonomi dunia.

Pada Mac lalu, Perdana Menteri berkata, kerajaan akan menampung kenaikan kos mengerjakan haji untuk golongan B40 dan M40 yang meningkat tahun ini.

Katanya, kerajaan bersetuju menampung sepenuhnya kenaikan kos untuk golongan B40.

“Lembaga Tabung Haji (TH) berkata kos haji meningkat. Namun, untuk bakal jemaah dari golongan B40, mereka tidak perlu membayar kos tambahan. Kerajaan akan menampung kenaikan kos untuk mereka.

“Golongan M40 perlu menanggung kenaikan kos RM3,000, manakala golongan T20 pula perlu membayar kos haji dengan harga penuh tanpa sebarang subsidi daripada kerajaan,” katanya. – Getaran, 22 Mei 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 11 jam yang lalu

Tiada Perbincangan Mengenai Rombakan Kabinet - Fadillah

2

Semasa 15 jam yang lalu

Kebajikan Anggota Tentera Terus Dipelihara, Salur Peruntukan Baik Pulih Kediaman Daif - PM

3

Pendidikan 1 hari yang lalu

KPM Nafi Edar Surat Wajibkan Petugas Tonton Filem Anwar 

4

Semasa 2 hari yang lalu

LIMA ‘23 Diharap Kukuhkan Kedudukan Malaysia Sebagai Hab Serantau Aeroangkasa, Maritim

Sorotan

1

Jurugambar Ditahan Bantu Siasatan Amang Seksual Di Sepang

2

Pilih Bulu, RapidKL ‘Dibelasah’ Benarkan VVIP Guna MRT Tanpa Pelitup Muka

3

Dakwaan Pulau Pinang Milik Kedah, Sanusi Perlu Faham Perlembagaan - Anwar

Disyorkan untuk anda

Sukan 4 jam yang lalu

Peruntukan RM20 Juta Untuk Litar Drag Di Setiap Negeri Tidak Mencukupi

Semasa 1 hari yang lalu

AGC Perlu Lebih Masa Teliti Representasi Kedua Mohd Irwan

Semasa 1 jam yang lalu

Kes Pecah Amanah Pegawai KESEDAR Jejas Imej KKDW - TPM

oleh Sophia Ahmad

Semasa 4 jam yang lalu

PDRM Siasat Kumpulan Penuntut Dakwa Waris Kesultanan Sulu 

oleh Aiman Sadiq