Berita Terkini

1 jam yang lalu: Malaysia destinasi mesra Muslim terbaik OIC 1 jam yang lalu: Bali keluar panduan etika untuk pelancong 1 jam yang lalu: Bursa Malaysia akan ditutup pada 5 Jun sempena cuti umum Hari Keputeraan Agong 1 jam yang lalu: Dua remaja ditemukan lemas di Sungai Pahang 1 jam yang lalu: Zambry mulakan lawatan kerja ke Perancis dengan bertemu rakan sejawatan Catherine Colonna

IKUTI KAMI


JNJ Group Perluaskan Perniagaan Ke Indonesia

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 24 Mar 2023 7:00AM

Sandiaga bersama Fauziah bersalaman selepas majlis menandantangani MoC di Jakarta, Indonesia Isnin lalu.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Hubungan bilateral Malaysia bersama Indonesia perlu dioptimakan sepenuhnya dalam memastikan industri perniagaan terutama perniagaan mikro, kecil dan sederhana (SME), diletakkan pada medium yang tepat.

Menteri Pelancongan dan Ekonomi Kreatif Indonesia, Sandiaga Salahuddin Uno berkata, visi itu berjaya dilakukan JNJ Management Consultants (JNJ Group) (Malaysia) menerusi jalinan kerjasama dengan OK OCE (Indonesia).

Majlis Menandatangani Memorandum Kerjasama (MoC) itu berlangsung di Kementerian Pelancongan dan Ekonomi Kreatif Indonesia, di Jakarta, Indonesia, Isnin lalu.

Sandiaga ketika ditemui optimis kerjasama itu mampu berperanan sebagai platform untuk merancakkan perkembangan industri keusahawanan tempatan kedua-dua negara.

“Saya amat menghargai kerjasama dilakukan oleh dua syarikat yang juga kesinambungan kepada lawatan kerja saya ke Kuala Lumpur, baru-baru ini.

“Permeteraian perjanjian antara kedua-dua syarikat mampu meningkatkan kapasiti usahawan, terutamanya ultra mikro di bidang industri kreatif dan pelancongan,” katanya di sini.

Jelas Sandiaga, Indonesia menyasarkan 4.4 juta peluang pekerjaan tahun depan dan JNJ telah membimbing lebih 150,000 usahawan SME.

“Kami mendapat maklumat bahawa sehingga kini OK OCE juga telah melahirkan lebih daripada 600,000 usahawan ultra mikro.

“Kita akan saling memberi sokongan kepada lebih banyak peluang perniagaan dan pekerjaan. Kita juga mengharapkan ekonomi akan segera bangkit,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua Pegawai Eksekutif JNJ Group, Fauziah Husain berkata, kerjasama berkenaan disasarkan untuk membentuk komuniti digital antara dua negara, yang akan mendapat akses kepada sumber kepakaran serta infrastruktur bagi membantu perkembangan usahawan tempatan dalam merintis perniagaan masing-masing.

“Kita menyesuaikan dan melengkapi struktur yang dilaksanakan OK OCE. Mereka memfokuskan kepada pembangunan sosial diikuti komuniti sebelum membangunkan sesuatu perniagaan.

“Sementara daripada Malaysia, kita akan membawa perniagaan yang berpotensi untuk bekerjasama dengan komuniti sebelum mencipta satu gerakan sosial.

“Mungkin kita datang dari arah dan pendekatan yang berbeza, namun kerjasama bermanfaat buat semua pihak dapat dibentuk melalui Digital Serumpun,” katanya.

Sementara itu, Ketua Umum OK OCE, Iim Rusyamsi berpandangan, kerjasama itu dapat memperluas usaha melahirkan lebih banyak usahawan ultra mikro merentasi dua negara.

“Melalui platform Digital Serumpun, kami berharap akan mendorong perkembangan industri berkaitan usahawan tempatan melalui jaringan yang utuh.

“Ini tentu sahaja membuka peluang luas untuk usahawan ultra mikro menjangkau pasaran yang lebih besar, sekali gus mencipta peluang pekerjaan yang lebih banyak antara Indonesia dan Malaysia,” katanya. - Getaran, 24 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 14 jam yang lalu

Sam Rainsy Sudah Tinggalkan Malaysia – Wisma Putra

2

Semasa 1 hari yang lalu

Proses Pensijilan MSPO Sentiasa Berkembang, Bertambah Baik - Fadillah

3

Semasa 2 hari yang lalu

Menteri India V. Muraleedharan Adakan Lawatan Ke Malaysia Minggu Ini

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Anwar Terima Kunjungan Hormat Menteri Pertahanan Indonesia

Sorotan

1

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

2

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

3

Lelaki Didakwa Bunuh Teman Wanita Hamil

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

PAS Pulau Pinang Perlu Nyatakan Pendirian, Sokong Sanusi Atau Tidak?

oleh Sophia Ahmad

Semasa 1 hari yang lalu

Jho Low Di Bawah Tahanan Rumah Di Shanghai?

oleh Wartawan Getaran

Semasa 9 jam yang lalu

Pulau Pinang Milik Kedah: Kenyataan Sanusi Memalukan, ‘Patut Utamakan Permasalahan Rakyat’

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Dakwaan Sanusi Langgar Perlembagaan Persekutuan, Gugat Perpaduan Negara – Guan Eng

oleh Susan Albert