Berita Terkini

10 jam yang lalu: Semua pihak digesa pastikan maklumat keselamatan siber sampai pada OKU, warga emas 10 jam yang lalu: Langkah Indonesia tarik balik sekatan eksport minyak sawit tidak jejas industri sawit negara - Willie Mongin 10 jam yang lalu: Pemilihan PKR: Pencalonan 20 MPP, AMK, wanita pinda 29 Mei 10 jam yang lalu: UMNO Selangor serah pada parti, PAS tentukan keputusan Muafakat Nasional 10 jam yang lalu: Lapangan terbang Sarawak rekod 3.56 juta pergerakan penumpang suku pertama 2022

IKUTI KAMI


Semua Pihak Sila Jangan Rentas Negeri - Sultan Muhammad V

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 06 May 2021 12:54PM

Dewan Utama Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian merupakan Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) terbaharu dan terbesar setakat ini di Kelantan. - Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KOTA BHARU - Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V menitahkan supaya rakyat negeri ini, perantau, golongan kenamaan dan selebriti supaya tidak merentas negeri sekiranya tiada kecemasan.

Titah baginda, ia berikutan penularan Varian Afrika Selatan B:1:351  di negeri itu yang  berpunca daripada aktiviti rentas negeri.

Pada masa yang sama, baginda turut menyarankan supaya peniaga mengutamakan pengurusan perniagaan di atas talian.

Setiausaha Sulit Kanan kepada Sultan Muhammad V, Datuk Nik Mohd Shafriman Nik Hassan berkata, baginda menzahirkan kebimbangan berikutan peningkatan mendadak kes COVID-19 sehingga mencecah lebih 400 sehari, sejak pertengahan April.

"Unit Rawatan Rapi (ICU) hampir memenuhi kapasiti dan turut menjejaskan pesakit sedia ada sehingga terpaksa ditempatkan di wad biasa.

"Jumlah pesakit yang meningkat memaksa kerajaan negeri membuka hospital lapangan di Padang Perdana dan ini menunjukkan situasi kritikal di Kelantan,” katanya di sini hari ini.

Nik Mohd Shafriman berkata, baginda amat berdukacita apabila melihat ramai rakyat Kelantan masih mengambil ringan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan menyeru semua pihak untuk mengambil serius perkara itu.

“Baginda bertitah, rakyat negeri ini perlu memakai pelitup muka, mengamalkan penjarakan sosial dan menjaga kebersihan tangan untuk mengelak jangkitan COVID-19.

"Baginda benar-benar berharap seluruh rakyat bekerjasama dalam melindungi ahli keluarga dan orang sekeliling dan berempati dengan kakitangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang banyak berkorban sejak awal pandemik demi mengekang penularan COVID-19, terutama menjelang Aidilfitiri minggu hadapan,” katanya.

Menurut beliau, baginda turut merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada seluruh kakitangan KKM yang tidak mengenal penat lelah memberikan khidmat untuk segenap lapisan masyarakat.

“Sempena minggu terakhir Ramadan, baginda mengajak semua rakyat untuk sama-sama berdoa ke hadrat Allah SWT supaya penularan COVID-19 dapat dibendung secepat mungkin dan tindakan kolektif yang diambil oleh rakyat akan segera melandaikan lengkuk jangkitan,” katanya. – Getaran, 6 Mei 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 7 bulan yang lalu

Tak Lengkap 14 Hari Dos Vaksin, 5 Lelaki Dikompaun Rentas Negeri

2

Semasa 7 bulan yang lalu

Langgar SOP Rentas Negeri, PDRM Keluar RM4.3 Juta Kompaun

3

Semasa 7 bulan yang lalu

Peniaga Lega, Pasar Payang Kembali Meriah

4

Video & Galeri 7 bulan yang lalu

Gema Getaran Ep. 36

Sorotan

1

Peningkatan HFMD Dijangka Susulan Sambutan Hari Raya - KP Kesihatan

2

Bekas Pengetua Dilepas Dan Dibebas Tuduhan Amang Seksual

3

Demi Jayakan Babak Aksi, Marsha Tak Kisah Lebam Badan 

Disyorkan untuk anda

Semasa 11 jam yang lalu

Kerajaan Perlu Bantu Ibu Bapa Pesakit HFMD, Beri Cuti Khas

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

NAFAS Sedia Sahut Cabaran PM, Miliki Kemudahan Lengkap Pengimport Ayam

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Kelewatan Baja Subsidi Dikhuatiri Beri Rantaian Kesan Kepada Pengguna

oleh Sofian Baharom

Semasa 9 jam yang lalu

Kenaikan Tambang E-Hailing: Tindakan Benar Penyedia Tetap Caj Umpama ‘Lepas Tangan’

oleh Rubini Nagarajah