Berita Terkini

7 jam yang lalu: Pemimpin parti gabungan PN tidak sehaluan - Ahmad Maslan 7 jam yang lalu: Lebih 4,000 usahawan muda dapat manfaat program MYSTARTUP 7 jam yang lalu: Taufan Noru: Filipina siap siaga, penduduk berhampiran pantai diminta berpindah 7 jam yang lalu: DAP luluskan pindaan perlembagaan halang wakil rakyatnya lompat parti 7 jam yang lalu: NADMA minta jawatankuasa pengurusan bencana negeri, daerah diaktifkan, siap siaga di Sabah, Labuan

IKUTI KAMI


Semua Pihak Sila Jangan Rentas Negeri - Sultan Muhammad V

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu ยท Diterbitkan pada 06 May 2021 12:54PM

Dewan Utama Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian merupakan Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) terbaharu dan terbesar setakat ini di Kelantan. - Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KOTA BHARU - Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V menitahkan supaya rakyat negeri ini, perantau, golongan kenamaan dan selebriti supaya tidak merentas negeri sekiranya tiada kecemasan.

Titah baginda, ia berikutan penularan Varian Afrika Selatan B:1:351  di negeri itu yang  berpunca daripada aktiviti rentas negeri.

Pada masa yang sama, baginda turut menyarankan supaya peniaga mengutamakan pengurusan perniagaan di atas talian.

Setiausaha Sulit Kanan kepada Sultan Muhammad V, Datuk Nik Mohd Shafriman Nik Hassan berkata, baginda menzahirkan kebimbangan berikutan peningkatan mendadak kes COVID-19 sehingga mencecah lebih 400 sehari, sejak pertengahan April.

"Unit Rawatan Rapi (ICU) hampir memenuhi kapasiti dan turut menjejaskan pesakit sedia ada sehingga terpaksa ditempatkan di wad biasa.

"Jumlah pesakit yang meningkat memaksa kerajaan negeri membuka hospital lapangan di Padang Perdana dan ini menunjukkan situasi kritikal di Kelantan,” katanya di sini hari ini.

Nik Mohd Shafriman berkata, baginda amat berdukacita apabila melihat ramai rakyat Kelantan masih mengambil ringan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan menyeru semua pihak untuk mengambil serius perkara itu.

“Baginda bertitah, rakyat negeri ini perlu memakai pelitup muka, mengamalkan penjarakan sosial dan menjaga kebersihan tangan untuk mengelak jangkitan COVID-19.

"Baginda benar-benar berharap seluruh rakyat bekerjasama dalam melindungi ahli keluarga dan orang sekeliling dan berempati dengan kakitangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang banyak berkorban sejak awal pandemik demi mengekang penularan COVID-19, terutama menjelang Aidilfitiri minggu hadapan,” katanya.

Menurut beliau, baginda turut merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada seluruh kakitangan KKM yang tidak mengenal penat lelah memberikan khidmat untuk segenap lapisan masyarakat.

“Sempena minggu terakhir Ramadan, baginda mengajak semua rakyat untuk sama-sama berdoa ke hadrat Allah SWT supaya penularan COVID-19 dapat dibendung secepat mungkin dan tindakan kolektif yang diambil oleh rakyat akan segera melandaikan lengkuk jangkitan,” katanya. – Getaran, 6 Mei 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Nur Diana Petra Abdullah Diisytihar Sultanah Kelantan

2

Semasa 3 bulan yang lalu

Defisit Keyakinan Terhadap Keupayaan Negara Perlu Ditangani - Agong

3

Semasa 11 bulan yang lalu

Tak Lengkap 14 Hari Dos Vaksin, 5 Lelaki Dikompaun Rentas Negeri

4

Semasa 11 bulan yang lalu

Langgar SOP Rentas Negeri, PDRM Keluar RM4.3 Juta Kompaun

Sorotan

1

Jejak Pahlawan, 1 Lagi Gajah Putih Di Kuala Lumpur?

2

Neelofa Kongsi Foto Bilal Pakai Pelitup Muka, Tokti Komen Gebu Macam Afwa

3

Azizulhasni, Nicol David Dan Chong Wei Gamatkan Suasana Penutup SUKMA Ke-20

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Malaysia Mahu Kuasa VETO Di Majlis Keselamatan PBB Dihapuskan

Semasa 1 hari yang lalu

Ismail Sabri Suri Teladan Dalam Julang Bahasa Kebangsaan

Semasa 6 jam yang lalu

MERHROM Puji Tindakan Berani PM Gesa Ambil Lebih Ramai Pelarian Rohingya

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Bekas Pekerja Kilang Kertas Gergasi Sabah Bingung Diusir Tanpa Prospek Pekerjaan

oleh Jason Santos