Berita Terkini

8 jam yang lalu: Rohana pulangkan AS$10 juta, aset 1MDB kepada kerajaan 8 jam yang lalu: Manfaatkan Ramadan untuk bentuk penyatuan Ummah - Ahmad Zahid 8 jam yang lalu: Hanya 6.3 peratus atau 2.1 juta rakyat ada ilmu asas pertahanan awam 8 jam yang lalu: Menteri KDN diminta pertimbang lanjut PLKS dalam 3 subsektor 10 jam yang lalu: MAHB catat pergerakan penumpang lebih tinggi pada Februari

IKUTI KAMI


Isu Scammer Dan Keselamatan Awam, KKD Akan Panggil Telegram

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 07 Mar 2023 7:37AM

Walaupun Telegram merupakan medium komunikasi yang digunakan ramai bagi menyebarkan maklumat kepada orang ramai namun kerajaan tidak akan berkompromi dengan isu berkaitan keselamatan awam - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) akan memanggil penyedia perkhidmatan Telegram dalam masa terdekat bagi membincangkan pelbagai isu membabitkan aplikasi itu terutama berkaitan keselamatan pengguna. 

Menteri berkenaan Fahmi Fadzil berkata walaupun Telegram merupakan medium komunikasi yang digunakan ramai, termasuk Majlis Keselamatan Negara, bagi menyebarkan maklumat kepada orang ramai namun kerajaan tidak akan berkompromi dengan isu berkaitan keselamatan awam. 

“Telegram ini memang kita lihat agak bermasalah, macam-macam maklumat ada dimasukkan di situ dan aktiviti penipu juga banyak tetapi pada masa yang sama, kita tahu ia adalah satu saluran untuk sampaikan maklumat kepada khalayak awam contohnya oleh MKN,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri program Townhall Rakyat bersama Fahmi Fadzil anjuran Sinar Harian di sini malam tadi. 

Beliau berkata justeru, perkara itu perlu diteliti dan pihaknya akan memanggil pihak Telegram bagi berbincang untuk membantu usaha pihak berkuasa mengambil tindakan sewajarnya di bawah undang-undang sedia ada. 

“Ia bukan hanya terhadap peniou tetapi juga sekiranya ada sebarang bahan lucah dan ekstremisme di Telegram contohnya, perkara ini perlu dibendung dan akan dibendung pada kadar segera,” katanya. 

Fahmi berkata beliau melihat perkara itu sebagai sesuatu yang serius serta perlu ditangani segera dan berharap Telegram dapat memberi kerjasama kepada KKD seperti penyedia perkhidmatan lain sebelum ini. 

“Saya percaya para pegawai kementerian telah menghubungi mereka dan saya sedang menunggu maklum balas tidak lama lagi,” katanya.

Beliau berkata isu penipuan adalah sesuatu yang merisaukan apatah lagi kes kecurian identiti membabitkan platform itu yang turut melibatkan mangsa termasuk beberapa bekas menteri dan mantan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. 

“Kalau mantan Perdana Menteri pun pernah jadi mangsa kepada penipu melalui Telegram apatah lagi rakyat biasa, jadi saya lihat isu ini sebagai sesuatu yang serius dan perlu ditangani segera dan saya akan usahakan,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Muzik 9 jam yang lalu

Permohonan Dana Kandungan Digital Industri Muzik 2023 Dibuka

2

Semasa 2 hari yang lalu

Malaysia Berpotensi Jadi Peneraju Hab Digital Di Rantau Asia Tenggara

3

Semasa 3 hari yang lalu

KKD Sokong Usaha Bawa Masuk Peralatan Studio Produksi Maya

4

Muzik 1 minggu yang lalu

Permohonan DKD Industri Muzik Dibuka 23 Mac

Sorotan

1

Permohonan Dana Kandungan Digital Industri Muzik 2023 Dibuka

2

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

3

Skim Rumah Pertamaku Wajar Diteruskan, Harap Kerajaan Bantu Rakyat

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

TH Jangka Bantuan Kewangan Haji Meningkat RM500 Juta Pada 2024

Sukan 15 jam yang lalu

Populasi Kurang 150 Ekor Kini, KBS-FAM Ganding Bahu Perangi Kepupusan Harimau Malaya

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Tambang Bas Sekolah: Jangan ‘Cekik Darah’, Ikut Tempoh Perkhidmatan, Adakan Perbincangan

oleh Sofian Baharom

Semasa 19 jam yang lalu

Pindaan AUKU: Kebebasan Pelajar Dan Pensyarah Berpolitik Perlu Ada Batas