Berita Terkini

8 jam yang lalu: Rohana pulangkan AS$10 juta, aset 1MDB kepada kerajaan 8 jam yang lalu: Manfaatkan Ramadan untuk bentuk penyatuan Ummah - Ahmad Zahid 8 jam yang lalu: Hanya 6.3 peratus atau 2.1 juta rakyat ada ilmu asas pertahanan awam 8 jam yang lalu: Menteri KDN diminta pertimbang lanjut PLKS dalam 3 subsektor 10 jam yang lalu: MAHB catat pergerakan penumpang lebih tinggi pada Februari

IKUTI KAMI


Tubuh Jawatankuasa Khas Kaji Pelaksanaan Dasar ‘Gaji Kehidupan Wajar’ - MTUC

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 05 Mar 2023 7:07AM

MTUC menegaskan, sudah tiba masanya kerajaan beralih daripada menggunakan dasar gaji minimum kepada dasar yang lebih menjaga kehidupan pekerja - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan disarankan menubuhkan jawatankuasa khas bagi mengkaji pelaksanaan dasar ‘gaji kehidupan wajar’ untuk menggantikan dasar gaji minimum seperti yang diamalkan selama ini.

Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Kamarul Baharin Mansor menegaskan, sudah tiba masanya kerajaan beralih daripada menggunakan dasar gaji minimum kepada dasar yang lebih menjaga kehidupan pekerja.

Menyambut baik cadangan tersebut, beliau berkata, ‘gaji kehidupan wajar’ mesti mempunyai elemen seperti skala gaji yang meliputi gaji minimum dan maksimum serta  gaji berasaskan akademik, kemahiran dan pengalaman.

“Gaji minimum yang dilaksanakan adalah upah minimum yang patut dibayar kepada pekerja untuk kerja yang dilakukan dalam tempoh tertentu.

“Bagaimanapun, gaji kehidupan wajar adalah upah yang membolehkan pekerja berkemampuan menyediakan keperluan berkualiti bagi pembangunan diri dan keluarga,” katanya dalam kenyataan, semalam.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Menteri Sumber Manusia, V Sivakumar yang memaklumkan bahawa kerajaan sedang meneliti cadangan Bank Negara Malaysia (BNM) berhubung pelaksanaan 'gaji kehidupan wajar' di negara ini.

Menurut beliau, berdasarkan laporan tahunan 2017, BNM menyarankan gaji kehidupan wajar individu bujang di bandar adalah RM2,700. 

Perbezaan gaji minimum dan gaji wajar sebanyak RM1,200 menyebabkan pekerja terpaksa membuat dua kerja dalam satu masa dan bekerja lebih masa.

Ketidakwajaran gaji kepada individu bujang menyebabkan mereka lebih berminat terhadap pekerjaan gig yang memberikan upah tinggi.

Mengulas lanjut, Kamarul Baharin berkata, jawatankuasa khas berkenaan boleh ditubuhkan dengan kerjasama Kementerian Sumber Manusia (KSM) dan BNM yang berjaya dalam kajian sehingga menghasilkan cadangan jumlah gaji kehidupan wajar. 

“MTUC yakin dan percaya kajian BNM adalah bersifat neutral bagi kemajuan dan kemakmuran negara. Malaysia tidak boleh lagi berada di belakang negara ASEAN lain,” katanya.

Mengulas berkaitan dasar gaji minimum, beliau berkata, dasar tersebut ada kelemahannya kerana golongan pekerja pertengahan yang sudah lama dalam industri tetapi tidak menerima sebarang kenaikan gaji sehingga menyamai gaji minimum. 

Jelasnya, MTUC sudah menerima banyak aduan berkaitan ketidakpuasan hati pekerja yang berada dalam pekerjaan melebihi tiga tahun. 

“Kerajaan memerlukan keazaman politik yang tinggi bagi melakukan reformasi gaji. MTUC akan bersama-sama dengan kepimpinan negara dalam menambah baik negara. 

“Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah pemimpin yang sangat sensitif terhadap keadaan pekerja bawahan,” katanya. - Getaran, 5 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Pendidikan 1 minggu yang lalu

Ahmad Zahid Saran Majikan Bayar Gaji Minimum RM3,000 Kepada Graduan TVET

2

Semasa 2 bulan yang lalu

Kenaikan Tarif Elektrik, Kos Buruh Terlalu Membebankan - Persatuan Pengeluar Komponen Automotif

3

Semasa 3 bulan yang lalu

Kenaikan Gaji Tahunan, Bantuan Khas Kewangan Bukti Penjawat Awam Dihargai Kerajaan Perpaduan

4

Semasa 3 bulan yang lalu

Pekerja Tempatan Diberhentikan Kerana Majikan Gaji Buruh Asing, Kerajaan Digesa Bertindak

Sorotan

1

Permohonan Dana Kandungan Digital Industri Muzik 2023 Dibuka

2

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

3

Skim Rumah Pertamaku Wajar Diteruskan, Harap Kerajaan Bantu Rakyat

Disyorkan untuk anda

Pendidikan 1 hari yang lalu

Program Yayasan RYTHM Sekolah Maharani Buahkan Hasil Positif Bimbing Remaja Perempuan

Semasa 1 hari yang lalu

4,000 Mahasiswa Terima Manfaat, Hampir Semua Kafeteria UMT Laksana Menu Rahmah

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Cadangan Mrsm Berbayar, Kos Haji Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini

Semasa 23 jam yang lalu

Tiket Tren ETS Tambahan Sempena Raya & Hari Pekerja Boleh Dibeli Mulai Hari Ini