Berita Terkini

9 jam yang lalu: Rohana pulangkan AS$10 juta, aset 1MDB kepada kerajaan 9 jam yang lalu: Manfaatkan Ramadan untuk bentuk penyatuan Ummah - Ahmad Zahid 9 jam yang lalu: Hanya 6.3 peratus atau 2.1 juta rakyat ada ilmu asas pertahanan awam 9 jam yang lalu: Menteri KDN diminta pertimbang lanjut PLKS dalam 3 subsektor 11 jam yang lalu: MAHB catat pergerakan penumpang lebih tinggi pada Februari

IKUTI KAMI


Doktor Sertai ‘Townhall’ KKM Tidak Dikenakan Tindakan Tatatertib

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 23 Feb 2023 12:36PM

Dr Zaliha ketika mengendalikan sesi townhall yang dihadiri 350 pegawai perubatan kerajaan, semalam. - Gambar ihsan Suara Keadilan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Tiada doktor yang akan dikenakan tindakan tatatertib selepas menghadiri sesi ‘townhall’ yang diadakan di Kementerian Kesihatan (KKM), petang semalam.

Jurucakap Pejabat Menteri Kesihatan menerusi satu kenyataan memaklumkan, sesi tersebut yang dianjurkan bersama Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) bertujuan untuk mendapatkan pandangan, maklum balas dan cadangan daripada anggota perubatan berhubung pelbagai perkara.

“Seramai kira-kira 350 orang doktor yang terdiri daripada pegawai perubatan kerajaan menghadiri sesi townhall bersama Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa.

“Sesi itu hanya dihadiri oleh Menteri Kesihatan, Timbalan Menteri Kesihatan, Lukanisman Awang Sauni, serta pegawai dari pejabat masing-masing,” katanya. 

Menurut kenyataan itu lagi, pelbagai isu dibangkitkan dalam sesi tersebut antaranya berkaitan doktor kontrak, penambahbaikan fasiliti kesihatan awam, kekurangan doktor di Jabatan Kecemasan, penambahbaikan laluan kerjaya pegawai perubatan dan isu teknikal lain.

Katanya, Dr Zaliha amat menghargai dan menghormati pandangan, maklum balas dan cadangan yang diberi sepanjang perjumpaan selama lebih dua jam itu.

“Dengan semua cadangan dan maklum balas yang diperolehi, beliau akan berusaha menangani isu-isu berkenaan sama ada dari segi polisi atau teknikal yang melibatkan KKM.

“Beliau juga mengucapkan ribuan terima kasih kepada pegawai perubatan yang hadir dan memberi komitmen,” katanya.

Sementara itu, Dr Zaliha menerusi hantaran di Facebook berkata, beliau amat menghargai serta merakamkan ucapan terima kasih kepada doktor yang hadir pada sesi ‘townhall’ tersebut. 

“Saya percaya, berpegang kepada teras ihsan dan hormat dalam kerangka Malaysia Madani, suara dan pandangan doktor sebagai pemegang taruh penting dalam sektor ini, dan amat bermakna.

“Selesai pertemuan dengan pihak-pihak berkaitan, InsyaAllah kita usahakan gerak langkah ke hadapan,” katanya. - Getaran, 23 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 13 jam yang lalu

Jumlah Kematian Akibat Tibi Meningkat, Pesakit Sila Teruskan Rawatan!

2

Semasa 2 hari yang lalu

KKM Kemuka Senarai Fasiliti Kesihatan Daif Kepada MOF Dalam Masa Terdekat

3

Muzik 1 minggu yang lalu

Permohonan DKD Industri Muzik Dibuka 23 Mac

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Garis Panduan PUSPAL Akan Ditambah Baik Mengikut Kesesuaian - Fahmi

Sorotan

1

Permohonan Dana Kandungan Digital Industri Muzik 2023 Dibuka

2

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

3

Skim Rumah Pertamaku Wajar Diteruskan, Harap Kerajaan Bantu Rakyat

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Pembinaan MRSM Berbayar Tidak Libatkan Peruntukan Kerajaan - Ahmad Zahid

Semasa 23 jam yang lalu

Tiket Tren ETS Tambahan Sempena Raya & Hari Pekerja Boleh Dibeli Mulai Hari Ini

Semasa 19 jam yang lalu

Bayaran BKKA 2023 Untuk Penjawat Awam Mulai 17 April - Dr Zulkapli

oleh Sophia Ahmad

Semasa 21 jam yang lalu

Mangsa Banjir Di Batu Pahat 419 Orang Pagi Ini