Berita Terkini

8 minit yang lalu: PM Anwar yakin prospek pertumbuhan jangka sederhana hingga jangka panjang Malaysia akan kekal baik 8 minit yang lalu: Malaysia akan terus bekerjasama dengan China untuk meningkatkan kerjasama sedia ada dalam BRI, memperluas bidang pertumbuhan baharu - PM Anwar 29 minit yang lalu: MOF timbang peruntukan segera RM45.5 juta naik taraf CIQ KSAB atasi kesesakan 30 minit yang lalu: Gangguan Seksual: Sharon sedia beri sokongan emosi, kaunseling 30 minit yang lalu: Projek pembetungan Kuantan dijadual siap September

IKUTI KAMI


Anwar Akan Bantu Pulih Keamanan Di Selatan Thailand

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 09 Feb 2023 8:29PM

Anwar Ibrahim - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

BANGKOK – Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berikrar untuk membantu mengembalikan keamanan di Selatan Thailand, yang masih dibelenggu pergolakan antara pihak berkuasa negara itu dan umat Islam sejak berdekad lalu.

Dalam ucapan bersama Perdana Menteri Thailand Prayut Chan-o-cha, Anwar berkata, menjadi kewajipan Malaysia sebagai jiran yang baik dan ahli keluarga ASEAN untuk membantu negara yang turut dikenali sebagai “The Land of Smiles” itu.

“Saya datang ke sini dengan mesej bahawa kerajaan (Malaysia) tidak menyokong sebarang bentuk keganasan sebagai cara menyelesaikan konflik. Kami akan menggunakan hak kami sebagai rakan, sebagai ahli keluarga, dalam menyatakan bahawa Selatan Thailand juga adalah sebahagian daripada isu dalaman kami.

“Namun menjadi kewajipan kita sebagai jiran dan keluarga yang baik untuk melakukan apa sahaja yang perlu bagi memudahkan proses (keamanan). Itulah sebabnya kami bersetuju melantik fasilitator yang juga seorang bekas panglima angkatan tentera kita, yang dikenali perdana menteri (Prayut) untuk bekerjasama dan mencari jalan membantu,” kata Anwar.

Terdahulu, Berita Benar melaporkan bekas panglima angkatan tentera, Jeneral (B) Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin akan menggantikan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Rahim Noor bagi membantu rundingan damai di wilayah itu.

Anwar berkata beliau juga akan memanfaatkan kelebihan bahawa ramai pemimpin Muslim di Selatan Thai mengenalinya kerana hubungan peribadi mereka.

“Saya secara peribadi dikenali oleh ramai rakan sekerja di selatan dan defisit kepercayaan, kebimbangan mengenai isu budaya dan agama akan ditangani. Dan perdana menteri (Thailand) bersetuju bahawa kepentingan pembangunan hubungan dua hala ini perlu diteruskan.

“Melalui pelaburan, perdagangan dan pembangunan, saya optimis kita dapat menyelesaikannya. Malangnya konflik kecil ini telah membawa kepada ketidakpercayaan, kebencian dan kami perlu merayu kepada kedua belah pihak, di Selatan Thailand dan juga di Malaysia untuk memahami bahawa keamanan adalah perkara yang paling utama,” katanya. – The Vibes, 9 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 33 minit yang lalu

Anwar Hadiri Sesi Meja Bulat Dengan Tokoh Korporat China

2

Semasa 2 hari yang lalu

RUU Perbekalan 2023 Dibentangkan Untuk Bacaan Kali Kedua Di Dewan Negara

3

Semasa 2 hari yang lalu

PM Umum 4 Inisiatif Tambahan Belanjawan 2023

4

Semasa 3 hari yang lalu

Lawatan Anwar Ke China Untuk Perkukuh Hubungan Dua Hala - Zambry

Sorotan

1

Tetapkan Garis Masa, Sasaran Selesai Isu Doktor Kontrak Dalam 3 Tahun

2

Pharmaniaga Jamin Bekalan Ubat Tidak Terjejas - Menteri

3

Saya Hormat Kebebasan Media, Tapi Akan Tegur Jika Laporan Menimbulkan Fitnah - Fahmi

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Negeri Tanggung Pengurusan Jenazah 4 Beradik

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Tiba Di Beijing, Teruskan Siri Lawatan Di China

oleh Khaw Chia Hui

Luar Negara 23 jam yang lalu

Trump Didakwa Berhubung Kes Bayar Sejumlah Wang Untuk Tutup Mulut

Semasa 22 jam yang lalu

UiTM Bersetuju Benar Diskusi Diadakan Di Kampus Dengan Syarat… - Syed Saddiq

oleh Farhana Farush