Berita Terkini

5 jam yang lalu: 55 sekolah luar bandar di Kedah dilengkapi kemudahan gentian optik 'Point of Presence' (PoP) 5 jam yang lalu: Lapangan Terbang Antarabangsa Senai terima penerbangan pertama dari China 5 jam yang lalu: Dewan Rakyat lulus Rang Undang-Undang berkaitan kesalahan menghendap 5 jam yang lalu: TPM Ahmad Zahid sahkan Sulaiman Md Ali meletak jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka 5 jam yang lalu: Ahmad Zahid akan menghadap TYT Negeri Melaka untuk persembah nama calon Ketua Menteri baharu

IKUTI KAMI


Penambakan Tanah Batu Puteh, Singapura Setuju Dengar Hujah Malaysia

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 30 Jan 2023 7:43PM

Pulau Batu Puteh - Gambar fail AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SINGAPURA - Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong bersetuju untuk mendengar hujah dan alasan Malaysia terhadap penambakan tanah (land reclamation) di Pulau Batu Puteh, yang juga dikenali sebagai Pedra Branca.

Bercakap kepada sidang media di sini, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memaklumkan, ia adalah antara isu yang dibangkitkan beliau dalam lawatan rasmi pertamanya ke negara itu, hari ini.

Anwar (kiri) berkata Hsien Loong bersetuju untuk mendengar hujah Malaysia terhadap penebusgunaan tanah di Pulau Batu Puteh. - Gambar oleh Aziman Rosli/Jabatan Perdana Menteri
Anwar (kiri) berkata Hsien Loong bersetuju untuk mendengar hujah Malaysia terhadap penebusgunaan tanah di Pulau Batu Puteh. - Gambar oleh Aziman Rosli/Jabatan Perdana Menteri

“Perdana Menteri Singapura telah bersetuju untuk melihat alasan yang diberikan oleh pasukan petugas (Malaysia) mengenai kerosakan alam sekitar dan isu sempadan sebelum membuat keputusan muktamad, tetapi ini tidak akan memberi kesan terhadap keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) .

“Keputusan ICJ telah meletakkan Batu Puteh sebagai wilayah berdaulat Singapura. Jadi, di mana ada penambakan tanah, mereka (Singapura) mengikut keputusan undang-undang.

“Kita telah meminta mereka menelitinya kerana setiap kali mereka menuntut semula tanah itu, ia memberi kesan kepada alam sekitar dan di sempadan.

“Isu ini mesti diselesaikan dan saya telah menerima persetujuan Perdana Menteri mereka untuk mendengar hujah kita tidak lama lagi,” kata Anwar.

Bagaimanapun, beliau mengakui tidak ada cara untuk Malaysia mendapatkan semula pulau tersebut, memandangkan pentadbiran terdahulu di bawah Tun Dr Mahathir Mohamad gagal bertanding atau merayu keputusan ICJ yang memihak kepada Singapura.

Anwar berkata, beliau menyuarakan bantahannya mengenai apa yang telah berlaku kepada Hsien Loong, tetapi pada sama mengakui, tiada apa lagi yang boleh dilakukan untuk mendapatkan semula wilayah itu. - Getaran, 30 Januari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 11 jam yang lalu

RUU Perbekalan 2023 Dibentangkan Untuk Bacaan Kali Kedua Di Dewan Negara

2

Semasa 12 jam yang lalu

PM Umum 4 Inisiatif Tambahan Belanjawan 2023

3

Semasa 14 jam yang lalu

Lawatan Anwar Ke China Untuk Perkukuh Hubungan Dua Hala - Zambry

4

Sukan 18 jam yang lalu

Malaysia Benam Hong Kong 2-0, Tutup Siri Aksi Persahabatan Dengan Bergaya

Sorotan

1

Ahmad Zahid Sahkan Sulaiman Letak Jawatan Ketua Menteri Melaka

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

PM Cadang Badan Bebas Siasat Aduan, Salah Laku Badan Penguatkuasaan

Semasa 1 hari yang lalu

SPRM Nafi 2 Pegawainya Dalang Isu Rasuah Libatkan Syarikat Korporat

Semasa 12 jam yang lalu

Lelaki Mengaku Mengemis Untuk Sara Isteri Sakit, Demi Sesuap Nasi

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Lawatan PM Ke Arab Saudi: Wisma Putra Tampil Buat Penjelasan

oleh Farhana Farush