Berita Terkini

10 jam yang lalu: Kekurangan guru: NUTP mohon KPM tawar semula jawatan guru sandaran 10 jam yang lalu: BAMTC: Peluang Malaysia Ke Separuh Akhir Cerah 10 jam yang lalu: Tadbir urus yang baik harapan baharu untuk banteras rasuah - TI Malaysia 10 jam yang lalu: Anwar terima teguran, beri penjelasan berhubung lantikan Nurul Izzah 10 jam yang lalu: Dasar tender terbuka berupaya tingkat pendapat negara - Ahmad Maslan

IKUTI KAMI


Peruntukan Akta Perubahan Iklim, Bidang Kuasa Harus Diutamakan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 28 Dec 2022 12:00PM

Kerajaan perlu mendidik orang ramai tentang perubahan iklim yang semakin teruk di mana penyelidikan menunjukkan rantau Asia Tenggara sangat terdedah kepada isu itu. - Gambar hiasan Unsplash

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

JOHOR BARU - Akta Perubahan Iklim yang dicadangkan harus menyatakan peruntukan serta bidang kuasa pihak berkuasa berkaitan untuk memastikan kecekapan dalam menangani isu global.

Sambil memuji komitmen Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad dalam menangani perubahan iklim, pakar pemuliharaan dan wartawan alam sekitar berpengalaman, Nadiah Rosli berkata, kerajaan menunjukkan kesungguhannya dengan memperuntukkan sumber bagi tujuan tersebut.

“Salah satu topik utama akta ini ialah mereka mahu menambah lebih ramai kakitangan dalam pasukan tersebut untuk menangani isu (perubahan iklim) ini."

“Ia menunjukkan bahawa kerajaan mengambil serius kerana mereka mahu melabur dalam lebih banyak sumber," katanya ketika dihubungi The Vibes.

Menurut beliau, akta itu harus memberi penjelasan mengenai entiti yang akan mengawal selia dan menguatkuasakan undang-undang sebaik sahaja ia dilaksanakan.

“Akta itu perlu dibentangkan tidak lama lagi dan ia juga perlu bersifat dwipartisan. Apabila anda bercakap tentang perubahan iklim, ia merentasi semua sektor iaitu isu alam sekitar, fizikal dan mental, mata pencarian negara, sektor pertanian serta keselamatan makanan.

“Jadi kerajaan perlu menterjemah perkara ini kepada pihak berkuasa tempatan. Bagaimanakah kita akan memperuntukkan sumber, dan bagaimana kita memastikan akta ini dapat dikuatkuasakan dengan cekap?.

“Persoalan siapa yang mempunyai mandat untuk menguatkuasakannya harus ditakrifkan oleh akta itu. Kita perlu tahu sama ada akan wujud pertindihan antara kementerian dalam usaha ke arah tujuan itu dan agensi penguatkuasa juga perlu ditakrifkan untuk menjalankan tugas mereka,” katanya.

Nadiah Rosli - Gambar Facebook Nadiah Rosli
Nadiah Rosli - Gambar Facebook Nadiah Rosli

Mitigasi, penyesuaian perlu berjalan seiring

Walaupun rancangan untuk mencapai pelepasan gas rumah hijau bersih sifar menjelang 2050 harus dipuji, Nadiah berkata, Malaysia juga perlu melihat untuk memperkenalkan strategi penyesuaian bagi mencapai sasaran ini, di samping melindungi kumpulan terdedah yang akan terjejas teruk oleh perubahan iklim.

Tambahnya, bencana alam, terutama di pantai timur menjadi lebih buruk sejak beberapa tahun, dengan masyarakat orang asli dan wanita menjadi mangsa paling terjejas.

Nadiah berkata, peningkatan paras air laut merupakan isu yang merugikan pesawah khususnya di Kedah, tetapi nampaknya terdapat kekurangan perancangan untuk menangani kesusahan semasa.

“Air masin sudah masuk ke kawasan sawah dan ini sudah berlaku jadi kita tidak bercakap tentang tebatan lagi.

“Ini telah memberi kesan kepada kehidupan petani dan ia juga berkaitan dengan isu keselamatan makanan yang kita hadapi. Pelan mitigasi dan penyesuaian mesti berjalan seiring, terutamanya hari ini kerana kita dapat melihat kesan (bencana alam) semakin meningkat,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan perlu mendidik orang ramai tentang perubahan iklim yang semakin teruk  dengan memaklumkan bahawa penyelidikan menunjukkan rantau Asia Tenggara sangat terdedah kepada isu itu.

“Kesedaran masih rendah dalam kalangan orang ramai kerana saya percaya kebanyakannya tidak memahami fakta saintifik (yang terlibat). Apabila saya bercakap dengan masyarakat tempatan, mereka bercakap tentang corak cuaca dan bukannya (mengaitkan) ini dengan perubahan iklim,” katanya.

Jelasnya lagi, saintis juga tidak boleh dibiarkan bersendirian untuk menyampaikan isu ini kepada orang ramai, kerana ahli politik dan pihak berkuasa juga harus memainkan peranan mereka dalam meningkatkan kesedaran orang ramai.

Tambah Nadiah, fenomena perubahan iklim juga perlu dimasukkan dalam kurikulum sekolah.

Penekanan kepada peraturan pembangunan

Sementara itu, mantan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Senggarang, Khairuddin A Rahim berkata, akta yang dicadangkan itu juga perlu membenarkan pengawalseliaan projek bagi memastikan projek pembangunan yang dicadangkan mampan dan menjaga kehidupan masyarakat sekeliling.

Katanya, walaupun perubahan iklim tidak dapat dielakkan, adalah penting untuk memastikan perkembangan sedemikian tidak memburukkan lagi keadaan.

“Kebanyakan bencana alam hari ini boleh dikesan kembali kepada pembangunan tidak mampan yang akan memusnahkan ekosistem dan akhirnya merugikan kita.

“Apakah kebaikan yang boleh dibawa oleh pembangunan jika masyarakat kehilangan tempat tinggal kerana kesan ke atas lokasi mereka?" soalnya.

Ketua Penerangan PKR Johor itu berkata, rakyat Malaysia harus melihat keadaan pantai negara untuk memahami bahawa perubahan iklim adalah benar.

“Hakisan pantai semakin teruk dan kita harus menangani perkara ini dengan segera. Kita tidak boleh membiarkan bandar ini tenggelam sementara kita mengutamakan pembangunan lain,” katanya.

Malaysia kini sedang mengalami salah satu musim tengkujuh paling teruk setakat ini, dengan 121,864 orang kehilangan tempat tinggal di seluruh negara.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Sabah, Sarawak dan Tugas-Tugas Khas), Datuk Armizan Ali berkata, monsun timur laut ketika ini yang melanda negara pada awal November, dijangka berlarutan selama tiga bulan lagi. – The Vibes, 28 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Akta Perubahan Iklim Dalam Perancangan - Nik Nazmi

2

Semasa 4 bulan yang lalu

RUU Berkaitan Perubahan Iklim Dijangka Bentang Tahun Depan - Tuan Ibrahim

3

Semasa 1 tahun yang lalu

Ambil Serius Kesan Perubahan Iklim, Kaji Semula Dasar CCA Negara

4

Semasa 1 tahun yang lalu

Belia Perlu Lebih Agresif Tangani Perubahan Iklim Peringkat Global

Sorotan

1

UMNO Jumpa RoS, Jelas Aduan Jawatan Presiden, Timbalan Tidak Dipertandingkan

2

Anwar Terima Teguran, Beri Penjelasan Berhubung Lantikan Nurul Izzah

3

PM Mahu Kontijen Malaysia Bawa Pulang Emas Pertama Olimpik

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Orkid Hibrid Baharu Dinamakan Sempena PM Dan Isteri

oleh Azril Annuar

Semasa 1 hari yang lalu

Pelantikan Nurul Izzah Ada Unsur Nepotisme Dan Langgar Prinsip Reformasi - CME

oleh Susan Albert

Semasa 11 jam yang lalu

Malaysia Komited Tangani Jurang Kritikal Kecemasan Kesihatan - Dr Zaliha

Semasa 1 hari yang lalu

Malaysia-Singapura Jalin Kerjasama Atasi Kesesakan Di Tambak Johor

oleh Azril Annuar