Berita Terkini

6 jam yang lalu: Malaysia jadi tuan rumah Sidang Kemuncak ASEAN-GCC - Zambry 7 jam yang lalu: Nusantara punyai potensi besar untuk pelancongan Indonesia, Malaysia - Sandiaga Uno 7 jam yang lalu: Shahrir umum tidak pertahan jawatan Ketua UMNO Bahagian Johor Bahru 7 jam yang lalu: Sultan Johor berkenan berkunjung ke kediaman rasmi Perdana Menteri 7 jam yang lalu: Penggantungan keahlian tidak jejas perjalanan UMNO Johor - Mohamed Khaled

IKUTI KAMI


Liputan 5G Sudah Capai 36 Peratus - Fahmi Fadzil

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 Dec 2022 5:44PM

Fahmi berkata setakat ini sudah 2,750 kawasan untuk rangkaian terbabit sudah disiapkan. - Gambar oleh Azim Rahman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Kerja pembangunan rangkaian 5G oleh Digital Nasional Bhd (DNB) sudah mencecah 36 peratus setakat 31 Oktober lalu.

Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil mengesahkan, kerajaan perpaduan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan meneruskan pembangunan 5G bersama DNB.

“Setakat 31 Oktober, DNB meneruskan pembangunan 5G, setakat ini sudah 2,750 kawasan untuk rangkaian terbabit sudah disiapkan.

“Kerajaan perpaduan tidak tangguh, kita teliti syarikat DNB namun projek tetap berjalan,” katanya pada sidang media di Kementerian Komunikasi dan Digital di sini, hari ini.

Menurut beliau, pihaknya akan mengadakan pertemuan bersama Kementerian Kewangan (MOF) di bawah kelolaan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi meneliti langkah terbaik untuk mempercepat liputan rangkaian 5G di seluruh negara.

Katanya, perbincangan bukan sahaja melibatkan DNB, tetapi turut meliputi pihak berkepentingan.

"Perdana Menteri sudah nyatakan bahawa MOF dan Kementerian Komunikasi akan menilai aspek teknikal dan penelitian beberapa aspek untuk pastikan pembangunan rangkaian 5G tidak terganggu.

"Kita tengok negara lain sudah lama mencapai tahap pelaksanaan yang lebih baik malah ada yang telah selesai dan ada negara sudah bercakap berkenaan rangkaian 6G.

"Pada masa sama, ada beberapa isu terkait dengan syarikat berkenaan dan oleh sebab itu, Perdana Menteri mengarahkan kami (Kementerian Komunikasi dan Digital) menelitinya," katanya.

Fahmi berkata, segala perubahan atau keputusan daripada kerajaan dijangka dimaklumkan minggu hadapan selepas pertemuan bersama syarikat terlibat.

Terdahulu, Perdana Menteri berkata, kerajaan sudah mengarahkan supaya semua perjanjian berhubung projek pelaksanaan 5G di seluruh negara disemak semula.

Jelas Anwar, ia berikutan pelaksanaan perjanjian projek berkenaan tidak dibuat secara telus.

Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu sebelum ini pernah menggesa supaya isu berkaitan pelaksanaan 5G oleh DNB dibahaskan di Dewan Rakyat.

Beliau dilaporkan berkata, pelaksanaan inisiatif kerajaan tersebut perlu diperincikan bagi memastikan ketelusan dari segi kos dan syarikat pelaksana pembangunan infrastruktur itu tidak dipertikai kelak.

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia sebelum ini, Datuk Zahidi Zainul Abidin, dilaporkan berkata, pelantikan DNB bagi pelaksanaan teknologi internet 5G di Malaysia diputuskan Kementerian Kewangan tanpa melalui perbincangan bersama Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) terlebih dulu. - Getaran, 7 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 7 jam yang lalu

Malaysia-Singapura Rangka Kerjasama Tangani Isu Penipuan Dalam Talian

2

Semasa 20 jam yang lalu

Kampar, Batu Gajah Bakal Nikmati Rangkaian 5G Selepas Ipoh - Exco

3

Semasa 2 hari yang lalu

Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap seiring Malaysia Madani - Fahmi

4

Semasa 4 hari yang lalu

Suruhanjaya Keselamatan Siber Malaysia Bakal Diwujudkan

Sorotan

1

PRN: UMNO Selangor Sudah Perhalusi Kerusi Ditandingi

2

Kemudahan Asas, Infrastruktur Daif Masih Jadi Isu Utama Di Sabah Kerana…

3

Lembaga Disiplin Hanya ‘Perhiasan’ Untuk Ahmad Zahid Kekal Berkuasa - Tun Faisal

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Guna Nama Tokoh Terkenal, Rugi Sehingga RM4.6 Juta Masuk Aplikasi E-Ganjaran

Semasa 9 jam yang lalu

Nusantara Punyai Potensi Besar Untuk Pelancongan Indonesia, Malaysia - Sandiaga Uno

Sukan 8 jam yang lalu

KL Tower International Jump kembali dianjurkan

Semasa 8 jam yang lalu

Dijerat ‘Kekasih Facebook’, Pegawai Perubatan Rugi RM91,001

oleh Fitri Nizam