Berita Terkini

4 jam yang lalu: Pegawai polis yang terbunuh di Stadium Kanjuruhan dinaikan pangkat 4 jam yang lalu: Arab Saudi bakal anjur sukan musim sejuk Asia 2029 di Trojena 4 jam yang lalu: MIDA, HDC meterai MoU bagi perkasa kapasiti industri halal 4 jam yang lalu: Ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS 4 jam yang lalu: Polis Pahang lupus rokok tidak bercukai bernilai lebih RM2.8 juta

IKUTI KAMI


LUAS Kesan Pencemaran Bau Di Sungai Gong

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 22 Sep 2022 8:55PM

Penggunaan teknologi bio remediation bagi tujuan pemuliharaan juga diaplikasikan di semua kawasan terjejas. - Gambar ihsan LUAS

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) mengesan bau seakan diesel di kawasan Sg Gong dengan bacaan dua ton namun Loji Rawatan Air (LRA) berdekatan tidak henti tugas.

EXCO Pelancongan dan Alam Sekitar Selangor, Hee Loy Sian berkata, siasatan LUAS bersama Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) mendapati, terdapat sisa diesel dalam saliran longkang sebuah stesen minyak di Taman Permai Jaya, Rawang.

Beliau berkata, pensampelan dilakukan di lokasi yang dikesan menunjukkan bacaan dua ton, dengan jarak lokasi pencemaran bau ke muka sauk LRA berdekatan iaitu muka sauk LRA Rantau Panjang sejauh 20 kilometer (km).

"Siasatan yang dilakukan LUAS di sekitar kawasan yang mempunyai aliran masuk ke sungai mendapati beberapa lokasi aliran dengan bacaan bau sekitar satu ton.

"Pihak LUAS juga mendapati terdapat bau seakan diesel di kawasan hulu Sungai Gong yang berkemungkinan dari kawasan premis industri,” katanya hari ini.

Menurut beliau, siasatan bersama Air Selangor juga mendapati terdapat sisa minyak diesel dalam saliran longkang sebuah stesen minyak di kawasan Taman Bayu Permai.

"Pensampelan di lokasi berkenaan dilakukan dan akan dihantar ke Jabatan Kimia Malaysia (JKM) untuk analisa," katanya.

Gambar ihsan LUAS
Gambar ihsan LUAS

Mengulas lanjut, Loy Sian berkata, LUAS mengambil tindakan pencegahan awal dengan meletakkan'oil boom' di Kolam Takungan Sungai Gong Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), serta empat beg karbon teraktif; empat unit 'oil boom', dan lima unit 'oil pad' di saliran longkang stesen minyak berkenaan untuk memerangkap minyak dan nyah bau.

Katanya, LUAS juga sudah siap siaga melakukan pengepaman air daripada beberapa kolam alternatif di Bestari Jaya ke sungai bagi tujuan 'flushing' untuk meningkatkan kadar pencairan di dalam sungai dan seterusnya nyah bau.

"Penggunaan teknologi bio remediation bagi tujuan pemuliharaan juga diaplikasikan di semua kawasan terjejas.

"LUAS juga mengeluarkan arahan kepada premis terlibat berdasarkan Seksyen 121(1) Enakmen LUAS 1999 untuk mengalihkan apa-apa bahan pencemar yang berpotensi mencemarkan aliran air sungai serta melaksanakan pembersihan segera agar pencemaran tidak berulang," katanya.

Beliau berkata, LUAS juga memantau rapi kawasan berkenaan melalui pensampelan bau di Stesen Statik di Jambatan Glomac untuk mengesan perubahan bau di Sungai Gong dan berdasarkan rekod, sehingga kini tiada henti tugas LRA dilaporkan oleh pihak Air Selangor. - Getaran, 22 September 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 minggu yang lalu

Sindiket Seludup Diesel Bersubsidi Lebih RM7 Juta Tumpas

2

Semasa 1 bulan yang lalu

10 Ditahan Seleweng Diesel Bersubsidi Bernilai RM97,200

3

Semasa 2 bulan yang lalu

Pembelian Petrol, Diesel Kegunaan Sendiri Perlu Permit Khas - Alexander

4

Semasa 2 bulan yang lalu

Stor Haram Seleweng Diesel Bersubsidi Diserbu

Sorotan

1

Kandungan Sumbang: Pelakon Zul Ariffin Didenda RM30,000

2

Wai Ching Cipta Rekod Baharu Di Space Needle, Seattle

3

‘Saya Akan Sekolahkan Kamu, Harap Guan Eng Tak Kecut’ - Saravanan

Disyorkan untuk anda

Sukan 17 jam yang lalu

Pengurusan Stadium Tempatan Harus Siap Sedia Isu Keselamatan – Khalid

oleh Julie Jalaluddin

Semasa 11 jam yang lalu

Dera Kanak-Kanak: Jurujual Kenderaan, Pembantu Rumah Direman Seminggu

Politik 11 jam yang lalu

Tidak Kisahlah Panggil Saya ‘PM Tepi’, Sekurang-Kurangnya Saya Tak Khianat Rakyat - Anwar

oleh Danial Dzulkifly

Semasa 6 jam yang lalu

Bicarakan Di Mahkamah Bukan Pada Awam, Kata Sri Ram Pada Peguam Najib