Berita Terkini

5 jam yang lalu: Majlis Veteran Kebangsaan (MVK), distruktur semula supaya lebih realistik - Hishammuddin 5 jam yang lalu: Olimpik 2024: Aaron-Wooi Yik tidak terburu-buru sasar emas, fokus layak terlebih dahulu 5 jam yang lalu: Tiada siapa ada hak guna veto dalam isu babitkan nasib rakyat Palestin - China 5 jam yang lalu: Kertas siasatan Hakim Mohd Nazlan selesai - SPRM 5 jam yang lalu: Kerajaan lulus RM8.94 juta pertingkat akses internet di Kota Belud

IKUTI KAMI


Umat Islam Perlu Berani Kritik Ulama Guna Al-Quran Demi Kepentingan Politik

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 22 Sep 2022 7:07PM

Forum yang dikendalikan Tan Sri Mohd Annuar Zaini (kiri) selaku moderator bersama Tan Sri Johan Jaaffar, Prof Dr Mohd Tajudin Mohd Rasdi dan Abu Hafiz selaku barisan panel. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM – Masyarakat Melayu Islam perlu berani dan tidak segan mengkritik golongan ulama yang hanya memilih hadis tertentu dalam al-Quran untuk menghalalkan salah laku terutamanya rasuah, kata seorang ahli akademik Islam hari ini.

Bercakap di forum bertajuk: “Korupsi dan Kemunafikan Dalam Politik Melayu: Perlunya Disegerakan Transformasi Moral-Etika”, Pensyarah Kuliyyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Abu Hafiz Salleh Hudin berkata, Allah mengutuk sesiapa sahaja yang menyokong kemungkaran walaupun mereka adalah seorang ulama.

“Mari kita lihat kes 1MDB. Individu itu disabitkan bersalah oleh semua mahkamah tetapi dia dibela oleh golongan ulama ini.

"Kami tidak meminta mereka untuk meraikan pemenjaraan tetapi jenayahnya bukan kecil. Ia menyebabkan kerugian kepada negara,” katanya, merujuk kepada pemenjaraan mantan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang disabitkan bersalah.

“Kita mesti ada sedikit akal dan menegur individu beragama ini. Ya, kita patut menghormati mereka tetapi bukan sampai tahap berdiam diri apabila melibatkan salah laku terutamanya oleh mereka yang telah didapati bersalah.”

Bercakap kepada portal Getaran ketika ditemui selepas forum tersebut, Abu Hafiz mengimbas kembali kisah zaman awal Islam melibatkan Nabi Muhammad SAW, rakan rapatnya Usamah ibn Zaid dan seorang wanita dari Bani Makhzum yang kaya dan berpengaruh, tetapi didapati bersalah kerana mencuri.

Ahli keluarga wanita itu telah menghantar Usamah untuk berjumpa Nabi Muhammad bagi memohon kelonggaran terhadap kesnya.

Ini kerana di bawah undang-undang Syariah Islam, wanita itu pasti akan dipotong tangannya kerana mencuri.

Kesal dengan permintaan Usamah, Nabi Muhammad kemudian bertanya kepada pengikutnya: "Adakah kamu cuba memberi syafaat kepada seseorang dalam kes yang berkaitan dengan hukuman Allah?"

Nabi Muhammad kemudian berdiri dan menyampaikan khutbah yang singkat dengan berkata: “Apa yang membinasakan umat-umat sebelum kamu, adalah jika seorang bangsawan di antara mereka mencuri, mereka akan memaafkannya, dan jika seorang fakir di antara mereka mencuri, mereka akan menjatuhkan hukuman Allah kepada golongan tersebut.

“Demi Allah, seandainya Fatimah binti Muhammad mencuri, nescaya aku potong tangannya.”

Abu Hafiz menegaskan, walaupun Islam menyeru umatnya untuk berbuat baik kepada orang lain, mereka tidak boleh lupa bahawa ia juga mengajar umatnya untuk berlaku adil dan menghentikan kemungkaran.

Oleh itu, golongan ulama yang suka memetik ayat al-Quran dan Hadis untuk kepentingan politik mereka sendiri tanpa mengimbanginya dengan nas yang lain akan membawa kepada persepsi salah terhadap Islam di mata masyarakat umum.

“Inilah sebabnya kita memerlukan semak dan imbang daripada orang ramai. Ya, mereka mungkin bukan ulama tetapi ia begitu mudah sekarang. Selepas mendengar ceramah, mereka boleh menyemak fakta dalam talian. Jika anda (ulama) mendakwa bahawa hadis ini menggalakkan perbuatan baik, di manakah yang lain?

“Ini boleh menimbulkan ketakutan kepada individu beragama ini kerana kuliah mereka kini direkodkan. Golongan ini boleh ditumpaskan kerana memberi perspektif ketidakseimbangan dan selepas itu, tiada siapa yang akan memanggil ulama itu lagi, menimbulkan masalah kepada individu itu,” kata Abu Hafiz. – The Vibes, 22 September 2022

Berita Berkaitan

1

Selebriti 2 bulan yang lalu

“Sekarang Saya Suka Baca Terjemahan Al-Quran” - Daiyan Trisha

2

Refleksi 3 bulan yang lalu

Alunan Bacaan Al-Quran Jadi Pendamping Pemuda Kurang Upaya Penglihatan

3

Refleksi 5 bulan yang lalu

Permaisuri Berangkat Ke World #QuranHour

4

Refleksi 5 bulan yang lalu

Sultan Selangor Berkenan Lancar Al-Quran Dan Terjemahan Bahasa Cina

Sorotan

1

Konsert Didi & Friends Bersama MPO Di DFP Janjikan Pengembaraan, Gelak Ketawa

2

Stesen Pengecasan EV Masih Rendah, Kurang Daripada 1,000 - MOSTI

3

Mahkamah Lanjut Penggantungan Sementara Pembangunan Di Hutan Simpan Bukit Cherakah

Disyorkan untuk anda

Semasa 8 jam yang lalu

14 Individu Termasuk Warga Emas Ditahan, Disyaki Sindiket Pemerasan Guna Video Bogel

Semasa 6 jam yang lalu

Kes Ebit Lew: Pegawai Polis Rampas Telefon Bimbit Tidak Periksa Kandungan

Semasa 7 jam yang lalu

Akaun Najib 'Sensitif', Perlu Dikendali Lebih Berhati-hati

oleh Danial Dzulkifly

Semasa 3 jam yang lalu

Ejen Produk Kosmetik Berjaya Diselamatkan, 7 Suspek Ditahan

oleh Susan Albert