Berita Terkini

7 jam yang lalu: Lelaki maut, dua lagi cedera parah dalam letupan bom di Narathiwat 7 jam yang lalu: Dhabitah, Ker Ying mara ke final 3m papan anjal 8 jam yang lalu: Polis nafi berlaku pergaduhan kaum di Sungai Petani 8 jam yang lalu: JBPM, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional tubuh Pasukan Bomba Uniti di KRT 8 jam yang lalu: KPN, MAFI meterai nota kerjasama bagi Projek Kebuniti Keluarga Malaysia

IKUTI KAMI


Nafikan Hak Pekerja, Masih Ada Majikan Tidak Laksana Gaji Minimum RM1,500

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 26 Jul 2022 9:32PM

Terdapat beberapa syarikat gagal melaksanakan gaji minimum RM1,500 walaupun secara jelas ia wajib diimplikasikan setiap majikan - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) mendedahkan terdapat beberapa syarikat gagal melaksanakan gaji minimum RM1,500 walaupun secara jelas ia wajib diimplikasikan setiap majikan.

Presiden MTUC, Mohd Effendy Abdul Ghani berkata, pihaknya ketika ini masih menerima aduan daripada pekerja yang mempunyai masalah berkaitan pelaksanaan gaji minimum.

“MTUC ingin memaklumkan bahawa sehingga hari ini, kami masih menerima aduan pekerja yang mempunyai masalah berkaitan pelaksanaan gaji minimum. Masih terdapat beberapa syarikat tidak melakukannya walaupun syarat pelaksanaan adalah jelas. 

“Aduan lain adalah berkenaan elaun tetap pekerja yang diterima setiap bulan dipotong dan dimasukkan di dalam gaji pokok bulanan bagi memenuhi pelaksanaan gaji minimum tersebut, di mana jelas satu pelanggaran hak pekerja berlaku.

“Ia memerlukan tindakan daripada Kementerian Sumber Manusia (KSM). MTUC juga sudah memaklumkan kepada pekerja yang membuat aduan untuk memuat naik aplikasi digital diperkenalkan KSM, iaitu Working for Workers (WFW),” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Presiden MTUC, Mohd Effendy Abdul Ghani - Gambar Fail
Presiden MTUC, Mohd Effendy Abdul Ghani - Gambar Fail

Lantaran itu, Mohd Effendy berkata, pihaknya menyambut baik usaha dilakukan Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan yang bukan sahaja tegas, malah mengambil kira pelbagai faktor dan nasihat kepada majikan untuk memenuhi peraturan ditetapkan demi pelaksanaan gaji minimum.

“MTUC amat bersetuju dan menyokong usaha kerajaan Keluarga Malaysia hari ini yang giat berusaha dalam membangunkan ‘talent pool’ (kumpulan bakat) berkemahiran, produktif serta berpotensi tinggi bagi golongan pekerja di Malaysia,” katanya.

Semalam, M Saravanan menegaskan KSM bukan mahu menghukum majikan yang gagal melaksanakan gaji minimum RM1,500, sebaliknya ingin menyelesaikan masalah itu secara berhemah.

Beliau yang ditemui media pada Ekspo Kerjaya Jamin Kerja Keluarga Malaysia 2022 memaklumkan, pihaknya mengambil kira pelbagai faktor dan memberi nasihat supaya majikan mematuhi peraturan ditetapkan.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan - Gambar Fail
Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan - Gambar Fail

Pada masa sama, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika berucap pada program tersebut meluahkan kekecewaan kerana segelintir majikan didapati menawarkan gaji tidak setimpal dengan kelayakan dan skop kerja perlu dilakukan rakyat tempatan.

Menurutnya, kerajaan sedang giat membangunkan ‘talent pool’ berkemahiran, produktif dan berpotensi tinggi, namun terdapat majikan masih menawarkan pendapatan di bawah paras gaji minimum.

Dalam pada itu, Mohd Effendy berkata, pihaknya senada dengan Perdana Menteri dan menzahirkan penghargaan atas kenyataan Ismail Sabri dengan meminta majikan mengambil serius terhadap isu tersebut.

Jelasnya, ini kerana pekerja adalah tunjang utama dalam organisasi yang boleh ‘make or break’ (membangunkan atau menjatuhkan) sesuatu perniagaan.

“MTUC berharap usaha dan sokongan terus daripada pihak KSM mahupun kerajaan Keluarga Malaysia dalam memartabatkan golongan pekerja di Malaysia akan sentiasa berterusan. 

“Kita (MTUC) yakin dan optimis bahawa melalui perbincangan harmoni secara konsisten di dalam platform tripartite Majlis Penasihat Buruh Kebangsaan (NLAC), ia boleh dimanfaatkan untuk melaksanakan konsultasi tiga penjuru, bagi mencapai kata sepakat demi kesejahteraan semua Keluarga Malaysia,” katanya. - Getaran, 26 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Selesaikan Segera Pembekuan Pekerja, Jalankan Kerjasama Malaysia-Indonesia

2

Semasa 3 minggu yang lalu

Jemaah Haji Malaysia Mula Pulang, Petugas Masih Bertungkus Lumus

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Kerja 4 Hari Seminggu: Adakah Pekerja Kita Sedia Bertugas 12 Jam Sehari?

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Kemelut Jawatan Pengurusan Tertinggi MTUC Selesai, Mohd Effendy Diangkat Presiden Baharu

Sorotan

1

Elak Sorok, Catut Minyak Masak - Annuar Musa

2

Saya Akan Dedah LCS Tak Ubah Seperti 1MDB, ‘Masaklah Najib’… - Rafizi

3

Mengaku Potong Usus Untuk Kurus, Aishah Sudah Boleh Pakai Baju Lama Zaman The Fan Club

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

FB Nurul Izzah Dibanjiri Ucapan Tahniah Selepas Kembali Bergelar Isteri

oleh Wartawan Getaran

Semasa 19 jam yang lalu

COVID-19: Kes Harian Meningkat 4,684, Kematian 11

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Kenyataan King Sing Mengenai Lawatan Pelosi Ke Taiwan Bukan Pendirian Wisma Putra

Semasa 9 jam yang lalu

‘PM 6, Kami Badan Bebas, Segala Keputusan Dibuat Secara Konsensus’

oleh Fitri Nizam