Berita Terkini

3 jam yang lalu: Dua askar maut dalam pertempuran dengan gerila Peru 3 jam yang lalu: Anggota bomba memadam kebakaran di tenggara Perancis 3 jam yang lalu: 3 maut selepas van penyeludup terbalik di Austria 3 jam yang lalu: Scotland negara pertama yang memastikan akses kepada produk haid percuma 3 jam yang lalu: Rushdie di hospital dikala kemarahan semakin meningkat dengan insiden tikam

IKUTI KAMI


Mana Usaha Laksana Titah Agong Dalam Sektor Pendidikan? - Maszlee

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 16 Jul 2022 5:29PM

Maszlee Malik terkilan kerana kerajaan dilihat masih lagi tidak berusaha melaksanakan titah Yang di-Pertuan Agong berhubung sektor pendidikan. - Gambar oleh Abdul Razak Latif

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Perwakilan Johor, Dr Maszlee Malik meluahkan rasa terkilan terhadap kerajaan kerana dilihat masih lagi tidak berusaha melaksanakan titah Yang di-Pertuan Agong berhubung sektor pendidikan.

Beliau yang juga mantan Menteri Pendidikan berkata, Seri Paduka Baginda pada pembukaan sesi Parlimen tahun lalu telah menitahkan agar Kementerian Pendidikan (KPM) dan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) bersikap inklusif merentasi politik, ideologi dan kepakaran demi memulihkan sektor pendidikan.

Beliau menegaskan, titah berkenaan wajib dijunjung oleh kerajaan melalui kedua-dua kementerian terbabit.

"Malangnya, sehingga kini tiada lagi usaha untuk melaksanakan titah Tuanku tersebut. Tetapi ini tidak pelik, kalau kita lihat apa yang telah dikongsikan oleh Presiden (Datuk Seri Anwar Ibrahim), bagaimana jikalau Tuanku Agong mereka (boleh) tipu melalui akuan bersumpah (SD) yang dikemukakan, apatah lagi isu pendidikan?

"Mereka boleh ingkar dan derhaka kepada Agong," katanya ketika membahaskan ucapan dasar Presiden PKR pada Kongres Nasional Keadilan Ke-16 di Pusat Konvensyen Ideal (IDCC) di sini hari ini.

Kongres dengan tema 'Menjulang Keadilan' itu dimulakan semalam dan berakhir esok.

Maszlee menambah, semua pihak tidak boleh berdiam diri dalam isu pendidikan kerana ia adalah sektor penting dan memberi kesan pada tempoh masa yang lama.

Beliau turut meluahkan kebimbangan terhadap hala tuju pendidikan negara yang dipimpin oleh menteri dan timbalan menteri berkaitan, hari ini.

"Kita perlu risau dan runsing tentang hala tuju pendidikan pada hari ini yang dipandu dan dipimpin oleh seorang menteri dan dua timbalan yang tidak layak untuk menjaga pendidikan. Tetapi mereka tidak terkecuali. 

"Mereka tidak asing kerana hanya sebahagian daripada Kabinet menggelembung gemuk yang tidak berfungsi dan tidak bermaya," katanya, sinis.

Maszlee berkata, pihaknya akan terus memperjuangkan dan membawa penegasan agar diwujudkan satu pelan besar pendidikan dari peringkat prasekolah sehingga ke pendidikan tinggi, termasuk Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET).

Beliau berkata, perkara tersebut hanya boleh dilakukan menerusi Majlis Tindakan Pendidikan Kebangsaan, untuk merangka pelan pendidikan pasca COVID-19 selaras dengan titah Seri Paduka Baginda.

"Ini bukan perkara yang pelik. Negara-negara lain apabila timbul sahaja laporan dari Bank Dunia dan sebagainya, mereka bingkas melakarkan pelan jangka masa panjang untuk selamatkan pendidikan dan ekonomi. Malaysia tiada pelan jangka masa panjang pendidikan dan ini merisaukan kita," katanya.

Sementara itu, Maszlee seterusnya berkata, Anwar ialah calon Perdana Menteri terbaik kerana Ahli Parlimen Port Dickson itu merupakan seorang penyokong reformasi sebenar, memahami jiwa rakyat dan berupaya membawa negara ke hadapan.

Jelasnya, dalam usaha merealisasikan reformasi pendidikan, ia tidak boleh disandarkan kepada Menteri Pendidikan semata-mata tetapi sewajarnya bermula dengan Perdana Menteri sendiri.

"Kita perlukan Perdana Menteri yang cakna pendidikan dan ada visi pendidikan. Kita tidak mahu Perdana Menteri yang terkongkong dan terperangkap pada zaman lampau dinosaurnya.

"Kita perlukan Perdana Menteri yang memahami derita rakyat dan hidup bersama rakyat," katanya. - Getaran, 16 Jun 2022

Berita Berkaitan

1

Pendidikan 4 hari yang lalu

UPSR, PT3 Tidak Akan Dikembalikan

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Tutup Sahajalah PPD Jika Pegawainya Masih Degil Arahan KPM - Pakar Pendidikan

3

Semasa 3 minggu yang lalu

Lapor Kepada Pihak Berkuasa Jika Islam Dihina, Jangan Ambil Tindakan Sendiri

4

Semasa 4 minggu yang lalu

Jurang Ketara Gender Perlu Ditangani Secara Menyeluruh – Perwakilan Wanita PKR

Sorotan

1

United Pasukan Tercorot Liga Buat Kali Pertama Dalam 30 Tahun

2

Memperkenalkan Top 24 Mr World Malaysia 2022!

3

Polis Siasat 'Gangsterism' MRSM Kuantan, Ibu Dakwa Pentadbiran Gagal Bertindak

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Persenda Islam Tindakan Tolol, Pelaku Berdepan Seksaan Neraka

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Polis Mulakan Siasatan Kes Fitnah RPK Terhadap Amar Singh

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Wanita Pakai Ihram Ketika Umrah Akan Dikenakan Tindakan Tegas - Menteri

Semasa 22 jam yang lalu

Tahun 2022 Tapi Masih Ada Pelajar ‘Gadai Nyawa’ Naik Sampan Ke Sekolah

oleh Fitri Nizam