Berita Terkini

26 minit yang lalu: Malaysia berjaya tarik pelaburan baharu bernilai RM16.52 bilion dari Amerika Syarikat - Azmin 2 jam yang lalu: PM yakin Terengganu mampu capai sasaran tarik tiga juta pelancong tahun ini 2 jam yang lalu: Malaysia terima kemasukan 567,025 pelancong asing sejak pintu sempadan antarabangsa dibuka semula 1 April lepas - PM 2 jam yang lalu: Skuad karate lelaki cipta berganda, tamatkan kemarau emas kumite 2 jam yang lalu: Filem seram 'Sumpahan Jerunei' pikat bakal pembeli antarabangsa di Marche Du Film 2022

IKUTI KAMI


Hanyalah ‘Wayang’ Jika Pendapat Doktor Muda Tidak Diambil Kira

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 09 May 2022 11:03AM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Keputusan Kementerian Kesihatan untuk menubuhkan pasukan petugas bebas berikutan kematian mengejut doktor pelatih di Hospital Pulau Pinang hanyalah “wayang” semata-mata jika pihak berkepentingan diabaikan.

Menurut jurucakap Hartal Doktor Kontrak Dr Muhammad Yassin, usaha sebegitu ditakdirkan tidak berkesan sekiranya kementerian gagal mempertimbangkan input pihak lain.

“Pasukan petugas yang lengkap mesti terdiri daripada badan bebas dan pertubuhan bukan kerajaan, aktivis hak asasi manusia, dan pekerja penjagaan kesihatan, terutamanya doktor muda.

“Tanpa penglibatan mereka yang paling terjejas, pasukan petugas hanya akan menjadi ‘wayang’,” katanya kepada The Vibes, sambil menambah pergerakan itu bersedia untuk melibatkan diri dengan inisiatif kementerian selagi pasukan petugas diberi kebebasan untuk melaksanakan fungsinya.

“Selain kuasa penuh untuk menyiasat dakwaan yang dikemukakan, beliau berkata ia juga perlu dilengkapi untuk memberikan tindakan pemulihan yang perlu atau hukuman kepada pelaku kelakuan tidak wajar dan mereka yang berada dalam jawatan pengurusan yang buta terhadap “buli”.

“Mana-mana pengarah atau orang atasan yang didapati melindungi pembuli pada masa lalu harus diberi hukuman yang sama jika tidak lebih tegas daripada apa yang dikenakan kepada pelaku.”

Selain mencadangkan pemberhentian kenaikan gaji tahunan dan kenaikan pangkat berdasarkan masa, beliau mencadangkan mereka yang didapati bersalah melakukan kelakuan tidak wajar harus dihalang daripada meneruskan pengajian lepasan ijazah dan dikeluarkan dari jabatan dan hospital mereka.

Pada Jumaat, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin mengumumkan penubuhan pasukan petugas bebas untuk menyiasat kematian mengejut seorang ahli rumah Pulau Pinang dan dakwaan budaya buli dalam kalangan persaudaraan penjagaan kesihatan.

Sementara itu, akaun Twitter pergerakan itu telah menyiarkan dakwaan oleh individu tanpa nama yang berkongsi pengalaman mereka di hospital tempatan, dengan ramai yang mendakwa mereka didorong ke ambang bunuh diri dan mencederakan diri sendiri kerana layanan keras daripada doktor kanan.

Dr Muhammad berkata tekanan akibat waktu bekerja yang panjang dan pendedahan harian kepada kematian diburukkan lagi dengan budaya kerja yang kelihatan memberi ganjaran kepada pembuli.

“Doktor muda berada di bahagian bawah sistem dan paling terdedah kepada buli dan gangguan.

“Oleh itu, mereka terdedah kepada kemurungan dan membentuk idea untuk membunuh diri dan mungkin cuba membunuh diri.”

Sebelum ini, pakar psikiatri Dr G S Grewal memberitahu The Vibes bahawa persepsi negatif masyarakat terhadap individu yang mendapatkan penjagaan kesihatan mental menyumbang kepada keraguan dalam kalangan pembantu rumah untuk mendapatkan sokongan daripada profesional berlesen.

Beliau berkata bahawa stigma sedemikian menyebabkan doktor muda tidak bersedia untuk melangkah ke hadapan dan bercakap tentang kemungkinan penderaan yang mungkin mereka hadapi.

Kematian doktor di Hospital Pulau Pinang baru-baru ini dipercayai yang kedua membabitkan seorang doktor muda di negeri itu.

Pada Disember 2020, The Vibes melaporkan bahawa seorang doktor yang telah meletak jawatan dari hospital yang sama telah melakukannya secara tiba-tiba.

Beberapa doktor, yang enggan dikenali kerana sensitiviti isu itu, berkata buli dalam persaudaraan perubatan adalah masalah yang berleluasa. - The Vibes, 9 Mei 2022

Mereka yang mengalami masalah kesihatan mental boleh menghubungi Talian Kasih di 15999, atau menghubungi Befrienders di 03-7627-2929 atau sam@befrienders.org.my untuk mendapatkan sokongan

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 bulan yang lalu

Saya Akan Umum Perkembangan Penting Doktor Kontrak Hari Ini - Khairy

2

Semasa 4 bulan yang lalu

2021, Warna-Warni Drama Malaysia

3

Semasa 6 bulan yang lalu

Selesai Isu Lantikan Doktor Kontrak Secara Baik

4

Semasa 6 bulan yang lalu

Kecewa Tuntutan Tidak Dipenuhi Bajet 2022, Doktor Kontrak Mogok Disember Depan

Sorotan

1

Rasuah RM300, Bekas Ketua Balai Polis Dipenjara 2 Bulan

2

Isu Kahwin Baharu, Rakyat Minta Najib Jujur, 'Benda Baik Jangan Sembunyi'

3

Kereta Paling Mahal Di Dunia, Mercedes 1955 Dijual RM629 Juta    

4

Surat Terbuka Kepada Generasi Y

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Isu Minum Minyak Sawit Kembali Hangat, Teresa Selar Isham

oleh Sofian Baharom

Semasa 2 jam yang lalu

PDRM Siasat Kenyataan Kit Siang Didakwa Gugat Ketenteraman Awam

Luar Negara 23 jam yang lalu

Kereta Paling Mahal Di Dunia, Mercedes 1955 Dijual RM629 Juta    

Semasa 1 hari yang lalu

Hanya Kerana RM300, Penjawat Awam Didakwa Rasuah

oleh Nik Khaleef Fitri