Berita Terkini

8 jam yang lalu: Sukan SEA: Andre Anura Anuar muncul juara acara lompat kijang lelaki, sasaran lima emas sukan olahraga tercapai 11 jam yang lalu: Peningkatan kes COVID-19 ketika adalah dalam jangkaan KKM - Khairy 11 jam yang lalu: Ubat antiviral Paxlovid berkesan merawat COVID-19 - Khairy 12 jam yang lalu: Maybank perkenal pengeluaran tunai ATM tanpa sentuh 12 jam yang lalu: Polis Kelantan tahan warga Thailand, rampas pil Yaba bernilai RM480,000

IKUTI KAMI


Belum Masanya Untuk Laksana Gaji Minimum RM1,500 - PIKM

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 24 Mar 2022 3:52PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KELANA JAYA - Persatuan Industri Keselamatan Malaysia (PIKM) tidak bersetuju dengan keputusan kerajaan yang meluluskan pelaksanaan kadar gaji minimum baharu RM1,500 sebulan mulai 1 Mei ini.

Pengurus Besar PIKM, Jeff Nor Jettey berkata, keputusan itu disifatkan tidak adil kepada pengusaha industri keselamatan yang masih bergelut dalam proses pemulihan akibat pandemik COVID-19.

Menurut beliau, pengumuman itu secara langsung akan meningkatkan kos operasi perniagaan di samping kerajaan masih berhutang dengan syarikat keselamatan yang didaftarkan bersama pihaknya.

“Dahlah kerajaan masih ada tidak bayar di bawah persatuan kami, tiba-tiba naik lagi. Kalau diikutkan, dengan kadar yang lama (RM1,200) pun syarikat hanya mendapat keuntungan bersih 10 peratus sahaja. Itu jumlah keuntungan paling rendah pernah kita terima.

“Kita mengharapkan agar kerajaan memandang perkara ini dengan lebih meluas kerana amat memberi kesan kepada kami yang sangat berisiko untuk ditutup disebabkan lebih mengalami kerugian daripada keuntungan,” katanya ketika ditemui Getaran di Pejabat PIKM, hari ini.

Terdahulu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika berucap pada penggulungan Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2021 mengumumkan, kerajaan meluluskan pelaksanaan kadar gaji minimum baharu iaitu RM1,500 sebulan bermula 1 Mei ini di seluruh negara.

Beliau berkata, pelaksanaan gaji minimum itu bagaimanapun akan hanya membabitkan majikan syarikat besar dan tidak membabitkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS).

Perdana Menteri menjelaskan, kerajaan memutuskan untuk menangguhkan terlebih dahulu pelaksanaan kadar baharu gaji minimum itu kepada syarikat, perusahaan kecil dan koperasi yang tidak mampu membayar RM1,500 kepada pekerja mereka.

Jelasnya, Kementerian Sumber Manusia dan Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi diarah untuk berbincang bagi membolehkan syarikat dan perusahaan seumpamanya menangguhkan perkara berkenaan.

Dalam pada itu, Jeff menegaskan hasil kajian pihaknya mendapati sekiranya gaji minimum RM1,500 dilaksanakan, syarikat akan menyediakan pengawal keselamatan yang berkualiti rendah dan majoritinya akan diisi oleh warga asing.

“Ini kerana kita terpaksa menawarkan gaji rendah. Jadi, orang tempatan tak mahu terima gaji itu. Kalau naikkan, syarikat pula akan mengalami kerugian.

“Lantaran itu, kita tidak menolak kemungkinan akan ada syarikat yang tawar pengawal keselamatan warga asing dan kita lihat pun mereka sedang menguasai pekerjaan itu di Malaysia. Perkara ini sangat menakutkan buat kami serta dilihat seolah-olah wujudnya korupsi,” katanya.

Dalam pada itu, Timbalan Presiden PIKM, Mohammad Ubaidillah Iman berkata, kerajaan sekiranya nekad mahu menaikkan paras gaji minimum, perlu melakukan penelitian dan mendapat pandangan daripada pelbagai pihak, khususnya pemegang taruh dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

“Perkara ini bukan sahaja melibatkan pengawal keselamatan namun kakitangan sokongan syarikat industri tersebut.

“Ini kerana tak cantik kalau staf atasan akan mendapat gaji rendah berbanding golongan bawahan.

“Kerajaan perlu beri kami peluang untuk bangkit semula kerana syarikat di bawah persatuan baharu hendak bernyawa akibat kesan pandemik COVID-19, tiba-tiba nak laksanakan perkara ini, sangat membebankan. Boleh laksanakan namun belum tiba masanya,” katanya.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa PIKM, Datuk Zainal Abd Rahman berkata, beliau kecewa kerana kerajaan masih berhutang kira-kira RM53 juta kepada syarikat keselamatan yang diberi tender keselamatan kerajaan sejak 2016 apabila penetapan gaji minimum diumumkan dari RM900 ke RM1,200.

“Tender pun sejak dari tahun 2016 sehingga 2020  ada lagi kerajaan berhutang dengan syarikat di bawah persatuan kita.

“Kalau ini pun masih terjadi dan menjadi kenyataan, bayangkan berapa banyak lagi tender mahupun kontrak dari kerajaan tidak akan dibayar dan kita risau mereka akan lepas tangan begitu sahaja,” katanya. - Getaran, 24 Mac 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Teruskan Gaji Minimum RM1,500 Calarkan Imej Golongan Profesional

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Beri Tempoh 3 Hingga 5 Tahun Kepada PKS Laksana Gaji Minimum, Elak Gulung Tikar

3

Semasa 2 bulan yang lalu

Teruskan Pelaksanaan Gaji Minimum Tanpa Tunduk Pada Bantahan Konglomerat - Anwar

4

Semasa 2 bulan yang lalu

Kadar Bayaran Gaji Minimum Disemak Semula - M Saravanan

Sorotan

1

Awal Ashaari Didakwa Khianat Rosak Palang Pagar Sebuah Perumahan

2

Bijak Bermain Kata, Sajak Teo Wei Sing Tembusi Dunia

3

Bastianini Catat Kemenangan MotoGP Ketiga Di GP Perancis

Disyorkan untuk anda

Semasa 9 jam yang lalu

HFMD, Peningkatan 15 Kali Ganda, Selangor Tertinggi

oleh Farhana Farush

Sukan 1 hari yang lalu

Kebangkitan Man City Kekalkan Kelebihan Dalam Perebutan Mahkota Liga

Semasa 11 jam yang lalu

Hurungan Lalat Jadi Petunjuk Operasi SAR Di Gunung Suku

Semasa 18 jam yang lalu

Harga Tepung Dijangka Melonjak, Peniaga Makanan Tepuk Dahi

oleh Fitri Nizam