Berita Terkini

31 minit yang lalu: Terdapat harapan untuk pemulihan ekonomi Malaysia dalam melangkah ke 2022 - OCBC 10 jam yang lalu: 6 lagi pelajar Maktab Mahmud Sik positif COVID-19 10 jam yang lalu: 98.2 peratus kes baharu COVID-19 kategori 1 dan 2 10 jam yang lalu: Malaysia sumbang vaksin Astrazeneca kepada Bangladesh, Laos - Khairy 10 jam yang lalu: Polis Klang Selatan lakukan 9 serbuan babitkan judi haram sejak 1 Disember hingga hari ini, rampas RM65,000 serta tahan 25 individu

IKUTI KAMI


Kos Umrah Meningkat Ketika Pandemik - MOTAC

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 17 Oct 2021 4:06PM

Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Individu yang mahu mengerjakan umrah perlu membayar kos lebih tinggi apabila kerajaan menetapkan harga lantai ibadah itu adalah RM6,900, berbanding RM4,900 sebelumnya.

Jurucakap Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) berkata, harga itu adalah selaras dengan peningkatan kos susulan pelaksanaan prosedur operasi standard (SOP), sama ada di Arab Saudi atau Malaysia.

Jelasnya, bilangan kapasiti di dalam bilik penginapan di Arab Saudi, kapasiti pergerakan pengangkutan yang membenarkan 50 peratus daripada jumlah kapasiti sebenar, pengurusan mutawif dan ujian calitan COVID-19 adalah antara faktor mempengaruhi peningkatan kos itu.

“Harga dipersetujui untuk mengerjakan umrah bagi tempoh 12 hari dan 10 malam adalah RM6,900.00.

“MOTAC juga sudah berbincang dengan persatuan berkaitan bagi menetapkan harga lantai umrah selepas penetapan kali akhir pada 2016, iaitu pada paras harga RM4,900,” katanya hari ini.

Bagaimanapun menurut beliau, harga lantai berkenaan akan disemak semula apabila wabak COVID-19 diisytiharkan berakhir dan keadaan kembali normal, atau ketika kekangan SOP tidak lagi dilaksanakan kerajaan kedua-dua negara.

“Harga itu juga sebagai panduan bagi pihak MOTAC memantau industri umrah, sekali gus memberi peluang kepada orang ramai untuk membuat pertimbangan dalam memilih syarikat mana bersesuaian bajet mereka,” katanya.

Orang ramai, jelasnya, boleh mengambil langkah berhati-hati jika didapati harga ditawarkan terlalu rendah atau tinggi daripada ditetapkan pihak kementerian bagi mengelakkan kes penipuan pakej umrah.

“Orang ramai boleh menghubungi pejabat MOTAC negeri atau melayari laman web rasmi MOTAC bagi mengenal pasti syarikat sudah dilesenkan,” katanya.

Mengulas lanjut, jurucakap MOTAC memaklumkan, selaras Peraturan 6(1A)(a), Akta Industri Pelancongan 1992 (Akta 482) yang menyatakan ‘pengendali pelancongan berlesen tidak boleh mengiklankan pakej ditawarkan tanpa kelulusan Pesuruhjaya Pelancongan’, kementerian itu mewajibkan mana-mana syarikat dilesenkan untuk memohon kebenaran bagi mengiklankan promosi umrah.

Kementerian ini juga, katanya, sudah mengadakan sesi libat urus bersama-sama persatuan pengendali umrah, iaitu Persatuan Agensi Pelancongan Umrah dan Haji Malaysia (PAPUH), Persatuan Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) dan Persatuan Syarikat Pengendalian Pelancongan Bumiputera Malaysia (BUMITRA) untuk membantu pihak merangka serta memperhalusi isu pengiklanan umrah.

Sehingga kini, jelasnya, MOTAC menerima sebanyak 31 permohonan iklan dan setiap iklan diluluskan akan diberikan nombor siri khas yang perlu dipaparkan di iklan akan dipromosi.

“Ini bertujuan membantu kementerian mengenal pasti iklan haram pakej umrah.

“Borang permohonan iklan ini boleh di muat turun daripada laman web rasmi kementerian di www.motac.gov.my,” katanya. - Getaran, 17 Oktober 2021

Berita Berkaitan

1

Jelajah 1 minggu yang lalu

Bersiar-siar Menaiki ERL Hujung Minggu Ini Dengan Hanya RM1

2

Semasa 3 minggu yang lalu

Eatmarna, Tawakkalna, 2 Aplikasi Penting Tunai Umrah Untuk Jemaah Malaysia

3

Ekonomi 3 minggu yang lalu

Perkhidmatan 5G Kepada Rakyat Tidak Akan Membebankan - Annuar Musa

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Jemaah Umrah Perlu Bersabar, Ikut Giliran Terima Dos Penggalak

Sorotan

1

Suu Kyi Dijatuhi Hukuman Penjara 4 Tahun

2

Menara 188 Disewakan Kepada Syarikat Swasta, Hospitality 360

3

Rangnick Bermula Dengan Langkah Kanan Bersama United

4

Penyiar Pembunuh Industri Kreatif Hiburan Dalam Senyap!

Disyorkan untuk anda

Sukan 1 hari yang lalu

Piala AFF: 2 Pemain Harimau Malaya Dijangkiti COVID-19

Politik 14 jam yang lalu

UMNO Bertepuk Sebelah Tangan Sebagai Gabungan MN - Ahmad Zahid

oleh Farhana Farush

Politik 1 hari yang lalu

PRN Sarawak Bermula Dengan Penamaan Calon Esok

Semasa 18 jam yang lalu

Menara 188 Disewakan Kepada Syarikat Swasta, Hospitality 360