Berita Terkini

4 jam yang lalu: Malaysia kekal rakan dagang, sumber pelaburan utama Filipina 7 jam yang lalu: COVID: Sembilan kluster baharu dikesan jadikan 702 kluster aktif setakat ini - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: COVID: 7,393 kes atau 98.5 peratus kes baharu hari ini terdiri daripada kategori 1 dan 2 - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: KDN teliti laporan polis terhadap golongan antivaksin sebelum ambil tindakan 8 jam yang lalu: Perbadanan Perumahan Negara (NHC) kaji semula isu-isu berkaitan skim perumahan awam dan mampu milik

IKUTI KAMI


KKM Bangunkan Sistem Daftar Bunuh Diri, Dijangka Siap 2023

Semasa Dikemaskini 2 hari yang lalu · Diterbitkan pada 14 Oct 2021 2:24PM

Datuk Dr Noor Azmi Ghazali - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Kesihatan (KKM) sedang membangunkan sistem Daftar Bunuh Diri dan Kecederaan Fatal Kebangsaan (NSFIRM) yang dijangka siap sepenuhnya pada 2023, Dewan Negara diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata buat masa ini KKM sedang dalam perincian proses kerja serta pembangunan aplikasi bagi sistem tersebut, yang akan melibatkan semua fasiliti hospital KKM di seluruh negara.

“NSFIRM disenaraikan di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) dan diperuntukkan RM4 juta bagi pembangunan sistem tersebut.

“Pembangunan NSFIRM akan membolehkan pembangunan statistik terperinci dan tepat berkaitan kejadian bunuh diri dan kecederaan fatal diperoleh, yang mana ia akan membantu memperkukuhkan usaha pembangunan dasar dan program pencegahan tingkah laku bunuh diri,” katanya pada persidangan Dewan Negara di sini hari ini.

Beliau berkata demikian menjawab pertanyaan Senator Fadhlina Sidek mengenai status dan pertimbangan kerajaan tentang pelaksanaan semula Daftar Bunuh Diri Kebangsaan, bagi membolehkan masyarakat mendapat akses kepada informasi kes bunuh diri.

Dr Noor Azmi berkata sementara menunggu sistem itu siap sepenuhnya, KKM akan menggunakan data diperoleh daripada sumber lain seperti Polis Diraja Malaysia dan Institut Sosial Malaysia, untuk melihat statistik kes bunuh diri dan kecederaan fatal di negara ini.

“Data-data ini akan menunjukkan bagaimana masalah bunuh diri. Daripada Januari hingga Mac 2021, sebanyak 336 kes direkodkan sedangkan pada tempoh sama tahun lepas 112 kes dilaporkan, iaitu peningkatan sebanyak 67 peratus. Kes didapati melibatkan umur yang produktif antara 19 dan 40 tahun.

“KKM akan mengambil data-data ini untuk melihat bagaimana kita nak mengkaji isu ini dan sebab itulah usaha melaksanakan sistem data bunuh diri dan kecederaan fatal sedang dipergiatkan. KKM sangat serius mengenai perkara ini...kita letakkan dana yang tinggi untuk melaksanakannya,” kata beliau.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan tambahan Fadhlina yang ingin tahu apakah mekanisme untuk KKM menjalankan intervensi sekiranya sistem itu belum siap sepenuhnya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Anti Vaksin Perlu Tindakan Tegas - Khairy Jamaluddin

2

Semasa 1 minggu yang lalu

PRN Melaka: KKM Terima Apa Sahaja Keputusan Jemaah Menteri

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Kerajaan Akan Nilai Risiko Semasa Sebelum Buka Pintu Sempadan Negara

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Kes Baharu COVID-19 Turun Bawah 10,000 Hari Ini, Rekod 9,066 Kes - KP Kesihatan

Sorotan

1

Gangguan Bekalan Air Di Lembah Klang Pulih Sepenuhnya

2

2 Kertas Siasatan Pandora Papers Dibuka - Bukit Aman 

3

Wayang Pacak Ke Restorasi Digital

4

Akaun Twitter KJ Paling Popular, Najib Di Tangga Keempat

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kawal Selia Ringan Perkhidmatan Awan Mulai Tahun Depan - Annuar Musa

oleh Mastura Malak

Semasa 9 jam yang lalu

MB Johor Mahu PBT Mudahkan Pemberian Lesen Perniagaan

Semasa 1 hari yang lalu

Bayaran Bil Air Golongan Rentan Perlu Dibantu

oleh Farhana Farush

Semasa 19 jam yang lalu

Ganti Paip Baharu, Elak Kekerapan Gangguan Air

oleh Farhana Farush