Berita Terkini

1 jam yang lalu: PM ucap takziah kepada keluarga anggota bomba Mohd Diya Che Jusoh yang meninggal dunia ketika sertai operasi menyelamat mangsa banjir di Melaka 2 jam yang lalu: Dasar Pengurangan Risiko Bencana Kebangsaan sedang digubal bagi perkasa pengurusan risiko bencana - PM 2 jam yang lalu: India longgar peraturan kuarantin untuk pengembara asing 2 jam yang lalu: 94.2 peratus populasi dewasa kini lengkap divaksin 5 jam yang lalu: FGV jangka formalkan pelantikan juruaudit bebas pada November 2021

IKUTI KAMI


Pesakit Mental Bukan Kategori Kurang Siuman, Stigma Perlu Diubah - Pakar

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 12 Oct 2021 7:41AM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Isu kesihatan mental masih lagi agak tabu dalam kalangan masyarakat di negara ini.

Stigma mengenai pesakit mental yang sering kali dikaitkan sebagai kurang siuman juga, sering membuatkan golongan itu berasa tersisih dan lemah.

Lebih teruk lagi, ia turut menghalang pesakit mendapatkan bantuan atau rawatan profesional, sekali gus memberi kesan kepada proses pemulihan hingga menjejaskan kualiti kehidupan.

Menyedari hakikat itu, Pakar Psikologi Universiti SEGi, Kota Damansara, Prof Datin Dr Mariani Md Nor menyambut baik tindakan Kementerian Kesihatan (KKM) memperkasa usaha untuk mengubah stigma melibatkan penyakit mental.

“Suara autoriti yang sebegini amat diperlukan untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan rakyat Malaysia supaya golongan terkesan boleh dibantu.

“Sekurang-kurangnya membuang jauh stigma itu adalah bantuan yang amat diperlukan pesakit ini agar mereka tidak malu mendapatkan bantuan dan rawatan yang sepatutnya,” katanya kepada Getaran.

Sebelum ini, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin mengakui pihaknya berdepan cabaran bagi membantu golongan tersebut, kerana stigma negatif masih ada terhadap mereka yang cuba mendapatkan bantuan dan rawatan profesional.

Beliau berpendapat, penyakit mental perlu dinormalisasi dalam kehidupan seharian kita.

“Stigma itu masih lagi ada seolah-olah mereka yang mencari rawatan dan bantuan dianggap sebagai tidak siuman. Saya rasa stigma ini perlu dibuang jauh-jauh.

“Kita juga perlu jadikan ia satu kebiasaan dan adalah normal untuk golongan ini mendapatkan bantuan, rawatan dan juga kaunseling,” katanya pada majlis pelancaran Pelan Strategik Kesihatan Mental (2020 – 2025) dan Let’s Talk Minda Sihat sempena Hari Kesihatan Mental Sedunia 2021 secara maya, Ahad.

Prof Datin Dr Mariani Md Nor
Prof Datin Dr Mariani Md Nor

Mengulas lanjut Mariani berkata, umumnya masalah kesihatan mental bukan terletak di bawah kategori tidak siuman.

“Ia lebih kepada terganggunya fungsi pemikiran, emosi dan sosial seseorang itu dalam meneruskan kelangsungan kehidupan seharian.

“Gangguan itu disebabkan pelbagai faktor, antaranya tekanan yang tidak dapat diurus dengan baik,” katanya.

Selain menyokong pemansuhan peruntukan undang-undang yang mensabitkan cubaan bunuh diri sebagai jenayah, Mariani berkata majikan juga memainkan peranan penting dalam membantu golongan mengalami masalah kesihatan mental.

“Walaupun faktor penyebab terjejasnya kesihatan mental bukan gara-gara isu di pejabat, kajian burn-out di tempat kerja membuktikan sebaliknya.

“Sampai masa, kebajikan secara total pekerja bawahan seliaan adalah ukuran pencapaian utama bagi mana-mana institusi tempat kerja,” katanya.

Jelas beliau lagi, bagi memastikan situasi tersebut dapat diuruskan dengan baik, penglibatan keluarga terdekat dan rakan sekeliling amat diperlukan ketika ini.

“Satu lagi usaha untuk memperkasakan bantuan kepada golongan ini adalah tertakluk kepada sikap, pemikiran, tanggungjawab keluarga terdekat dan rakan sekeliling.

“Penglibatan majikan juga amat penting kerana mereka adalah individu paling dekat dengan pekerja, jadi sudah menjadi tanggungjawab untuk memastikan kesejahteraan pekerja di bawah seliaan mereka,” katanya. - Getaran, 12 Oktober 2021

Berita Berkaitan

1

Refleksi 6 hari yang lalu

MIASA Lancar Talian Bantuan Untuk Kesihatan Mental

2

Selebriti 1 minggu yang lalu

Alahan Mengandung, Ibu Sakit, Tasha Manshahar Alami Tanda Kemurungan

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Lelaki Kemurungan Terdengar Bisikan Hilangkan Diri Dari Rumah

4

Muzik 2 minggu yang lalu

'Voices Of Hope' Satukan 11 Artis Sebar Kesedaran Kesihatan Mental

Sorotan

1

Kedamaian Rimba Buat Warga Kota

2

3 Lelaki Didakwa Tipu Ahli Perniagaan

3

SPRM Wajar Siasat Dengan Telus Pandora Papers - AMK

4

Dr Suhaini Tokoh Perdana Maulidur Rasul 2021

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 jam yang lalu

Langgar SOP Rentas Negeri, PDRM Keluar RM4.3 Juta Kompaun

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Peralihan Fasa 4, Orang Ramai Lepas ‘Gian’ Lepak Pusat Beli Belah

oleh Aiman Sadiq

Semasa 21 jam yang lalu

Malaysia Masih Runding Dengan Arab Saudi Agar Tiada Diskriminasi Vaksin - KJ

Singapura 16 jam yang lalu

COVID-19: Fasa Penstabilan Di Singapura Dilanjutkan Hingga 21 November