Berita Terkini

1 jam yang lalu: Sekatan terhadap kebebasan bersuara semasa pandemik semakin melarat - Amnesty 1 jam yang lalu: Korea Utara lancar senjata yang tidak dikenali - Tentera Korea Selatan 1 jam yang lalu: Sultan Selangor seru kembalikan penghayatan kehidupan Rasulullah SAW 1 jam yang lalu: 94 peratus populasi dewasa Malaysia kini lengkap divaksin 1 jam yang lalu: 72 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 9 BID, jumlah korban 27,993

IKUTI KAMI


Guru KAFA Selangor Tolak Vaksin Bakal Terima Tindakan - MAIS

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 24 Sep 2021 12:43PM

MAIS akan ambil tindakan tegas terhadap individu dilantik kerajaan negeri, yang enggan mengambil vaksin COVID-19. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Tindakan tegas akan dikenakan terhadap guru kelas agama dan fardu ain (KAFA) yang menolak untuk mengambil vaksin COVID-19.

Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, perkara sama akan dilaksanakan terhadap ahli jawatankuasa masjid serta surau yang menolak untuk berbuat demikian.

Menurut beliau, Penolong Pendaftar Perkahwinan, Perceraian dan Rujuk Orang Islam juga tidak terkecuali daripada dikenakan tindakan sekiranya enggan mengambil suntikan tersebut.

“Kami kecewa dengan tindakan golongan itu yang tidak mengambil suntikan vaksin COVID-19, walaupun pelbagai usaha dilaksanakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) supaya mereka berbuat demikian.

“MAIS memandang serius perkara ini kerana terdapat sejumlah besar daripada golongan berkenaan berada di bawah selian kami,” katanya hari ini.

Abdul Aziz berkata, kegagalan atau keengganan individu terbabit mengambil suntikan vaksin COVID-19 akan menyebabkan imuniti kelompok gagal diwujudkan, selain berisiko mendatangkan kemudaratan kepada masyarakat, apatah lagi mereka perlu bersemuka dengan orang ramai ketika menjalankan tugas di masjid, surau dan sekolah.

“Menjunjung titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bertarikh 2 September dan 22 September 2021, MAIS akan mengenalpasti guru KAFA, ahli jawatankuasa masjid dan surau serta Penolong Pendaftar Perkahwinan, Perceraian dan Rujuk Orang Islam yang menolak vaksin COVID-19.

“MAIS akan mengambil tindakan tegas terhadap mereka mengikut lunas undang-undang. MAIS juga akan memberi kerjasama dan bantuan untuk memastikan tindakan tegas juga diambil terhadap individu dilantik kerajaan negeri,” katanya menerusi kenyataan di Facebook.

Sultan Sharafuddin Idris Shah sebelum ini menzahirkan dukacita dan kecewa apabila hanya 203 orang daripada 873 orang guru KAFA, ahli jawatankuasa masjid dan surau serta Penolong Pendaftar Perkahwinan, Perceraian dan Rujuk Orang Islam hadir mengambil suntikan vaksin COVID-19 pada program vaksinasi khas ‘COVID-19 Frontliner JAIS’ anjuran JAIS di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam, baru-baru ini.

Pada masa sama Abdul Aziz berkata, Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor yang bersidang pada 9 Februari lalu memutuskan hukum penggunaan vaksin COVID-19 adalah harus dan wajib diambil.

Jelasnya, keputusan tersebut selaras dengan Maqasid Syariah, iaitu umat Islam disyariatkan menjaga dan memelihara nyawa daripada sebarang perbuatan yang boleh menyebabkan ancaman atau kebinasaan kepada diri sendiri atau nyawa seseorang.

Abdul Aziz berkata, susulan keputusan itu, mana-mana golongan wajib mengambil suntikan vaksin COVID-19, sekiranya Alil Amri atau pemerintah mengarahkan mereka berbuat demikian.

“MAIS menyeru kepada semua masyarakat Islam di Negeri Selangor untuk bersama-sama mengambil suntikan vaksin COVID-19 seperti saranan Kementerian Kesihatan (KKM) dalam memerangi penularan pandemik COVID-19 dan melancarkan pelaksanaan Pelan Pemulihan Negara (PPN),” katanya. – Getaran, 24 September 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 28 minit yang lalu

Sindiket Judi Haram, Amirudin Nafi Terima Suapan

2

Semasa 20 jam yang lalu

Tak Kisah Digelar Dajjal, Khairy Ulang Pendirian Untuk Bertegas

3

Semasa 20 jam yang lalu

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

4

Brunei 1 hari yang lalu

Luanloko Komited Libatkan Diri Dalam Seni Dan Peniagaan

Sorotan

1

Penantian 18 Tahun Miliki Rumah Sendiri Berakhir, Nelayan Bersyukur Dapat PPRT

2

Pendaftaran Larian Maya Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang Dibuka 22 Oktober

3

Sultan Selangor Seru Kembalikan Penghayatan Kehidupan Rasulullah SAW

4

Muzz Amer Teruja ‘Prebet Sapu’ Ditayangkan Di Panggung

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Cubaan Seludup Heroin Ditahan, Warga Malaysia Ditahan Polis Australia

oleh Mastura Malak

Semasa 18 jam yang lalu

Sindiket Edar Heroin Australia, Bukit Aman Lancar Siasatan Kesan Dalang Utama

oleh Fitri Nizam

Semasa 23 jam yang lalu

KKM Cadang Jumpa Anti Vaksin

Semasa 3 jam yang lalu

Penantian 18 Tahun Miliki Rumah Sendiri Berakhir, Nelayan Bersyukur Dapat PPRT