Berita Terkini

3 jam yang lalu: Shamala letak jawatan Timbalan Presiden MHC 4 jam yang lalu: Peruntukan mengenai sebarang perolehan aset baharu hanya diketahui ketika Belanjawan 2023 4 jam yang lalu: Penyerang Colombia berusia 34 tahun, taruhan terbaharu Selangor FC 4 jam yang lalu: Risiko banjir kilat di 3 negeri dalam tempoh 12 jam 4 jam yang lalu: Kerajaan luluskan peruntukan RM10.5 juta serta merta untuk bina tiga pam air dan rumah pam di Mersing bagi atasi masalah banjir - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Ketua Gabungan Kerajaan Perpaduan Tegaskan Sokongan Terhadap Anwar

Politik Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Dec 2022 4:52PM

Anwar (tengah) gembira dengan tahap kepercayaan antara rakan gabungan dan komitmen teguh yang dijanjikan oleh pemimpin politik. - Gambar oleh Syeda Imran

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Datuk Seri Anwar Ibrahim berpuas hati sepenuhnya dengan komitmen yang ditunjukkan oleh pelbagai gabungan di bawah pentadbiran perpaduannya selepas menyaksikan memorandum persefahaman oleh setiausaha agung gabungan masing-masing hari ini.

Bercakap kepada media selepas majlis menandatangani perjanjian itu, Perdana Menteri menjelaskan bahawa beliau gembira dengan tahap kepercayaan antara rakan gabungan dan “komitmen teguh” yang dijanjikan oleh pemimpin politik.

“Kami telah bersetuju dengan parameter dan dasar yang luas untuk memastikan kerajaan stabil.

“Kami akui tiada parti yang berjaya memperoleh majoriti yang jelas. Oleh itu, atas nasihat Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu, adalah masuk akal untuk mencapai pemahaman seperti ini berdasarkan prinsip dan dasar yang dikongsi bersama.

“Tiada sebab kita perlu bercakap tentang kerapuhan dan masalah yang dihadapi oleh saya dan pasukan,” kata Anwar.

Beliau sebelum itu menyaksikan majlis menandatangani perjanjian itu bersama-sama ketua gabungan dan parti lain seperti; Perdana Sarawak dan pengerusi GPS Tan Sri Abang Johari Abang Openg; Timbalan Perdana Menteri dan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi; Ketua Menteri Sabah dan pengerusi GPS Datuk Seri Hajiji Noor dan; Presiden Warisan Datuk Seri Shafie Apdal.

Memorandum itu di tandatangani oleh setiausaha agung parti masing-masing, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (PH); Datuk Seri Zambry Ab Kadir (BN); Datuk Seri Alexander Nanta Linggi (GPS); Datuk Seri Marsidi Manjun (GRS) dan Datuk Loretto Padua Jr (Warisan).

Mengulas tentang perjanjian ini, Abang Johari berkata memorandum itu memberi penekanan kepada kerajaan yang stabil dan beliau percaya Anwar mampu melahirkan “kerajaan persekutuan yang kuat” yang mampu membantu negara pulih daripada masalah pasca pandemik, terutamanya dalam keadaan yang akan datang, terutamanya dengan unjuran ekonomi yang lemah tahun ini.

“Parti Sarawak percaya akan perkara itu. Yang paling penting ialah Malaysia stabil dan kita membangunkan ekonomi. Itu adalah keutamaan kami.

“Oleh itu, Datuk Seri Anwar sebagai Perdana Menteri memberikan pandangan secara kolektif bagi pihak kami. Kami mempercayai anda (Anwar) untuk meneruskan agenda pembangunan kami, pada masa yang sama, membantu rakyat kami dari segi mentransformasikan ekonomi,” kata Premier Sarawak itu.

Ahmad Zahid pula menyuarakan rasa gembira memorandum itu akan melindungi hak dan keistimewaan masyarakat Melayu, agama Islam sebagai agama rasmi negara, Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan negara dan institusi diraja.

Beliau turut menyuarakan persetujuan bahawa ekonomi negara juga mesti menjadi keutamaan dan menjanjikan sokongan dan kestabilan daripada gabungan BN di Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

Sementara itu, Presiden Warisan Datuk Seri Shafie Apdal menegaskan Sabah memerlukan seorang Perdana Menteri yang akan mengambil serius perkara melibatkan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan beliau juga menyokong Anwar, memandangkan ia merupakan salah satu klausa dalam memorandum itu.

“MA63, pembentukan Malaysia, tertanam dalam kerajaan perpaduan ini. Saya percaya ini cara kita boleh bersatu untuk menjadi lebih baik tetapi yang lebih penting, ini boleh membawa kepada kestabilan politik dan kestabilan ekonomi,” katanya.

Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji menambah bahawa GRS akan memberikan sokongan penuh mereka kepada Perdana Menteri sambil menegaskan bahawa kestabilan politik diperlukan pada masa ini dalam sejarah negara.

Beliau berkata Anwar membawa harapan baharu kepada Sabah khususnya dalam aspek ekonomi dan pembangunan. - The Vibes, 16 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 6 jam yang lalu

Malaysia Edar Satu Juta Al-Quran Sebagai Tindak Balas Insiden Bakar Al-Quran Di Sweden

2

Semasa 9 jam yang lalu

Isu Import, Sekuriti Makanan Antara Fokus Belanjawan 2023 - PM

3

TARA 12 jam yang lalu

Lost World Of Tambun Siap Sedia Sambut Kehadiran 40,000 Pengunjung Rumah Terbuka Tahun Baharu Cina

4

Politik 14 jam yang lalu

BN Belum Tentukan Kerjasama Dengan Siapa Hadapi PRN - Mohamad

Sorotan

1

Digantung UMNO: Hishammuddin Luah Rasa, ‘Kezaliman Mereka Tidak Akan Menghapuskan Kebaikan Kita’

2

‘Saya Rela Dipecat Kerana Tak Mahu Bersekongkol Dengan Pemimpin Menguburkan UMNO’ - Noh

3

Dipecat Keahlian UMNO: ‘Saya Tak Kecewa…’ - Khairy

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Permohonan Jawatan Tetap Pegawai Pergigian, Farmasi Lantikan Kontrak 2016, 2017 Dibuka

Semasa 1 hari yang lalu

Adakah 3 Tokoh Penting UMNO Antara Senarai Bakal Dipecat?

oleh Amar Shah Mohsen

Semasa 6 jam yang lalu

Malaysia Edar Satu Juta Al-Quran Sebagai Tindak Balas Insiden Bakar Al-Quran Di Sweden

Politik 1 hari yang lalu

'Faizal Azumu, Jangan Sibuk Urusan TPM, Fokus Isu Parti Sendiri' - Isham

oleh Sofian Baharom