Sebut sahaja Ramadan mestilah kurma yang pertama sekali terlintas di fikiran. Lemak manisnya terutama bila berbuka puasa memang satu nikmat yang tiada tandingan. Tak kisahlah jenis kurma apa pun, janji ada kurma, sahur atau berbuka puasa pasti lebih bermakna.
Namun demikian, ramai yang selalu tanyakan kepada saya selain daripada makan begitu sahaja, ada tak cara lain untuk menggunakan kurma dalam masakan?
Memang biasa untuk gunakan kurma dalam pelbagai resipi hidangan pencuci mulut. Anda boleh sahaja gunakan resipi yang menggunakan buah kering seperti kismis tetapi gantikan dengan isi kurma dalam kuantiti yang sama.
Namun demikian, saya ingin menjemput anda semua untuk menjadi lebih kreatif, kurma bukan sahaja dapat digunakan dalam manisan atau baking malah merupakan satu bahan yang dapat tingkatkan lagi hidangan savuri anda.
Profil rasanya yang manis dan lemak sesuai dipadankan dengan apa-apa sahaja hidangan yang pedas. Gunakannya untuk gantikan gula yang selalu digunakan untuk seimbangkan kepedasan pelbagai jenis sambal, gulai mahupun kari.
Kalau masak hitam pula, kurma boleh dicampurkan dengan kicap masin biasa untuk memberi rasa yang menyerupai kicap manis.
Senarai kombinasi kurma dengan bahan makan yang savuri berpanjangan tetapi di sini saya ingin kongsikan antara hidangan kegemaran saya yang menggunakan kurma. Sesuai untuk berbuka mahupun sahur. Selamat mencuba, salam Ramadan dan selamat berpuasa!
Nasi Daging Kurma Berempah
Bahan A
2-3 sudu besar pes sup
2-3 cili merah, dihiris kasar
2-3 cili hijau, dihiris kasar
Bahan-bahan lain
300g daging mentah, dihiris nipis
2-3 biji kurma, dibuang biji dan dihiris kasar
2 cawan beras dicuci
2 1/2 cawan air
Daun Ketumbar, untuk menghias
Cara-cara:
1. Tumiskan bahan A sehingga bau naik.
2. Masukkan daging dan gaulkan mesra. Masak sehingga air daging kering.
3. Masukkan beras dan kurma, gaulkan. Tambahkan air dan tanak nasi seperti biasa. – Getaran, 19 April 2021