Berita Terkini

4 jam yang lalu: Kerajaan Perak tunggu laporan siasatan pesawat terhempas di Ipoh 4 jam yang lalu: 4,053 pegawai kontrak ke jawatan tetap tahun ini - Khairy 4 jam yang lalu: Israel mengaku bunuh 5 kanak-kanak Palestin dalam serangan baru-baru ini - Agensi Anadolu 4 jam yang lalu: MAHB rekod 7.8 juta pergerakan penumpang pada Julai 2022 5 jam yang lalu: Cadangan tubuh suruhanjaya siasatan diraja bagi siasat isu LCS dibawa ke Kabinet esok - Hishammuddin

IKUTI KAMI


Kusyen Rehat Tangan Tema Haiwan Raih Anugerah Reka Bentuk Baik

Bermula dengan hobi menjahit, Jamilah Yahya kemudian berjinak-jinak dalam pembuatan kraf tangan pada 2017 selepas melihat potensi pasaran bagi mainan kanak-kanak daripada variasi kain.

Gaya Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 20 Jul 2022 6:34PM

Datuk Lim Ban Hong (dua, kanan) menyampaikan Anugerah MGDA kepada Jamilah Yahya (dua, kiri) pada Majlis Penganugerahan Malaysia Good Design Award (MGDA) 2021 & Certified Industrial Designer (CIDe) malam tadi - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Bermula dengan hobi menjahit, Jamilah Yahya kemudian berjinak-jinak dalam pembuatan kraf tangan pada 2017 selepas melihat potensi pasaran bagi mainan kanak-kanak daripada variasi kain.

Menggunakan kain batik dan teknik ikat celup, ibu kepada empat anak berumur 57 tahun itu menghasilkan pelbagai jenis produk antaranya patung kecil (mainan lembut), bekas pensel, kotak tisu dan bantal kecil bertemakan haiwan yang menjadi kesukaan kanak-kanak.

Terbaharu, kusyen rehat pergelangan tangan yang juga menggunakan tema haiwan menjadi produk hasil kreativiti beliau yang bukan sahaja telah terjual lebih 1,000 unit, malah membolehkan wanita itu merangkul anugerah reka bentuk pada Majlis Anugerah Reka Bentuk Baik Malaysia (MGDA) 2021 anjuran Majlis Rekabentuk Malaysia (MRM) di sini, malam tadi.

Ditemui selepas majlis berkenaan, Jamilah melahirkan rasa syukur atas anugerah tersebut sekali gus membuktikan usaha kerasnya dalam bidang kraf tangan akhirnya membuahkan hasil.

Kusyen rehat pergelangan tangan yang juga menggunakan tema haiwan membolehkan Jamilah merangkul anugerah reka bentuk pada Majlis Anugerah Reka Bentuk Baik Malaysia (MGDA) 2021 - Gambar Facebook Jamilah Yahya
Kusyen rehat pergelangan tangan yang juga menggunakan tema haiwan membolehkan Jamilah merangkul anugerah reka bentuk pada Majlis Anugerah Reka Bentuk Baik Malaysia (MGDA) 2021 - Gambar Facebook Jamilah Yahya

“Saya juga telah mendapat tempahan 60,000 unit kusyen rehat tangan daripada sebuah syarikat besar (AEON), namun saya belum memberikan persetujuan. Semua produk yang saya hasilkan adalah buatan tangan dan bukan menggunakan mesin untuk menjahit,” katanya yang turut menggaji antara 20 dan 30 pekerja setiap kali ada tempahan dalam kuantiti banyak.

Produk dengan ukuran panjang 50 sentimeter (cm) dan lebar hampir sembilan cm itu mengandungi lima variasi haiwan antaranya harimau, beruang koala dan arnab yang dihasilkan menggunakan kain kapas, kain felt dan fiber. Ia dijual antara harga RM35 dan RM45.

Jamilah yang beroperasi di Kota Tinggi, Johor juga merupakan seorang usahawan di bawah Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (KEJORA) dan mendapat pembiayaan daripada Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (Tekun) Nasional.

MGDA merupakan pengiktirafan tertinggi daripada kerajaan dalam usaha menyokong industri reka bentuk yang menjadikan reka bentuk yang baik sebagai kriteria penting dalam amalan penghasilan sesebuah produk.

Pada MGDA 2021, buat julung kali turut diadakan penganugerahan Certified Industrial Designer (CIDe) kepada 16 individu, iaitu pengiktirafan tertinggi diberikan kepada pereka perindustrian tempatan. Kesemua 16 individu itu akan mengguna pakai gelaran CIDe pada nama mereka.

Semua produk yang dibuat Jamilah dan para pekerjanya adalah buatan tangan dan bukan menggunakan mesin untuk menjahit - Gambar Facebook Jamilah Yahya
Semua produk yang dibuat Jamilah dan para pekerjanya adalah buatan tangan dan bukan menggunakan mesin untuk menjahit - Gambar Facebook Jamilah Yahya

Timbalan Naib Canselor (Jaringan Industri, Komuniti dan Alumni) Universiti Teknologi Mara (UiTM) Prof Dr Mohamad Hariri Abdullah yang juga antara penerima CIDe berkata penganugerahan berkenaan akan melonjakkan peranan pereka dalam negara untuk memajukan industri reka bentuk di Malaysia.

Beliau yang juga Presiden Persatuan Pereka Perindustrian (PEREKA) berkata pemain industri reka bentuk perlu berani membuat pembaharuan produk menerusi kajian dan penyelidikan berterusan agar produk berkenaan mendapat tempat dalam pasaran.

“Dalam konteks ini, kita hendak memastikan pemain industri tampil dengan produk rekaan sendiri, jenama sendiri dan bukannya pengilang peralatan asal (OEM),” katanya yang terlibat secara khusus dalam rekaan automotif.

Sementara itu, Ketua Program MGDA 2021 Zulfar Jaafar berkata penganugerahan reka bentuk terbaik diberikan dengan melihat aspek keaslian produk, ketahanan, nilai estetika selain proses pembuatan dari awal hingga produk akhir.

Mengenai penganugerahan CIDe, katanya sekretariat MRM selepas ini akan membuka portal khas bagi membolehkan proses permohonan pengiktirafan dilaksanakan.

“Yang kita berikan kepada 16 individu adalah pengiktirafan khas. Selepas ini, mana-mana pereka bentuk yang mahu pengiktirafan CIDe perlu melalui proses tertentu.

“Akan ada sesi penyerahan data, sesi temu duga dan sebagainya untuk memastikan individu yang menerima CIDe betul-betul layak dan terulung dalam bidang reka bentuk,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Muzik 10 bulan yang lalu

Alasan Sheila Tentang SPRM Dan COVID-19 Tidak Munasabah - Freddie Fernandez

2

Semasa 10 bulan yang lalu

MRM Dedah Perilaku Keji Pendakwah Terkenal

3

Kolum 11 bulan yang lalu

Penubuhan Perbadanan Industri Muzik Malaysia (Bahagian III) 

4

TARA 1 tahun yang lalu

Perihal Royalti Muzik Di Malaysia: Bahagian 2

Sorotan

1

LCS: Cadangan Tubuh RCI Dibawa Ke Kabinet Esok - Hishammuddin

2

Ustaz Abu Syafiq Menang Kes Saman Fitnah Siber Terhadap PU Faiz 

3

Tumbuk, Toreh Muka Rakan Selepas Enggan Bayar Kos Baiki Kereta

Disyorkan untuk anda

Teknovasi 1 hari yang lalu

Vivo Y35: Prestasi Sederhana Baik Dan Masih Berbaloi Untuk Dimiliki

oleh Izwan Ramlan

Jelajah 17 jam yang lalu

Abang Jo Gesa Penggiat Pelancongan Di Sarawak Tarik Lebih Ramai Pelancong Premium

Teknovasi 7 jam yang lalu

5 Caj Tersembunyi Kereta Terpakai Yang Perlu Anda Tahu

Terdapat segelintir rakyat Malaysia yang memilih untuk membeli kereta terpakai kerana harganya lebih murah dan mampu milik. Namun, tahukah ada terdapat caj ters...

oleh Izwan Ramlan

Refleksi 10 jam yang lalu

8 Tanda-tanda Tempat Kerja Toksik, Bertindak Sebelum Parah

oleh Rahayu MN