Berita Terkini

7 minit yang lalu: Pembukaan Jambatan Bagan Datuk tarik minat pelabur - Ahmad Zahid 26 minit yang lalu: Kastam tumpas sindiket penyeludupan, rampas rokok RM1.5 juta 32 minit yang lalu: KPT perlu rangka pelan pembangunan bakat, pembinaan kapasiti untuk tingkat kecekapan - Khaled 52 minit yang lalu: Pasukan Petugas Khas diwujudkan bagi cari penyelesaian isu air di Kelantan dan Sabah - PM 1 jam yang lalu: Budak 3 tahun maut ditikam di Sydney

IKUTI KAMI


Program Adiguru Cendana Selamatkan Pengamal Kreatif Kita!

Mereka yang terpilih dalam program ini akan diberikan geran sebanyak RM30,000 untuk membangunkan industri seni di samping menyelamatkan pengamal kreatif dalam negara kita.

Budaya Dikemaskini 2 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 29 Apr 2021 9:00AM

oleh

Wafa Aula

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Seni warisan tradisional akan dapat dipertahankan dengan kewujudan Program Adiguru CENDANA (Agensi Pembangunan Ekonomi Seni Budaya). Matlamatnya jelas iaitu untuk menjalinkan usahasama dengan para adiguru yang mengungguli kesenian tradisional dalam negara ini.

Usaha ini dilihat dapat menggalakkan penglibatan, pemindahan ilmu kesenian  dan meningkatkan kesedaran terhadap kesemua bentuk kesenian termasuklah tradisi lisan, muzik, tarian, teater, penceritaan, seni rupa dan kraf.

Menurut  Pengerusi MyCreative, Noor Azmi Mat Said, berharap usaha ini akan dapat membangunkan semula ekonomi selepas era pandemik COVID-19.

Usahasama ini sebenarnya merupakan salah satu inisiatif untuk memastikan para pengamal kreatif diangkat termasuklah kepada mereka yang tinggal di luar bandar.

Sejak awal bulan ini, program Adiguru CENDANA telah membuka permohonan dan pencalonan yang bakal diadili Jawatankuasa Penilai yang terdiri daripada pakar dalam kebudayaan dan kesenian.

Senarai nama yang terpilih akan diumumkan pada Jun 2021. Mereka akan menerima geran sebanyak RM30,000 sepanjang enam bulan ini. 

Dengan memupuk usahasama kreatif antara kesenian tradisional dan para pengamal kreatif, usaha ini  akan membantu meningkatkan penghargaan terhadap kesenian tradisional dalam masyarakat.

Semoga program ini akan dapat membuka jalan baru yang meneroka idea kreatif terhadap pembangunan kebudayaan dalam masyarakat kita. - Getaran, 29 April 2021

Semua gambar: Ihsan CENDANA

Berita Berkaitan

1

Semasa 5 jam yang lalu

Sam Rainsy Sudah Tinggalkan Malaysia – Wisma Putra

2

Semasa 2 hari yang lalu

Menteri India V. Muraleedharan Adakan Lawatan Ke Malaysia Minggu Ini

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Korea Selatan, Malaysia Adakan Penerbangan Persahabatan Di LIMA'23

4

TARA 1 minggu yang lalu

10 Tempat Penginapan Hebat Dan Berbaloi Untuk Wang Anda

Sorotan

1

Sam Rainsy Sudah Tinggalkan Malaysia – Wisma Putra

2

Bayi Lelaki Dihurung Semut Di Hentian Bas

3

Peruntukan Tinggi Untuk Sabah Dan Sarawak Berdasarkan Keperluan - PM

Disyorkan untuk anda

Muzik 6 jam yang lalu

Bintang Pop India, Sid Sriram Bakal Adakan Konsert Di KL Pada Oktober

Selebriti 2 jam yang lalu

Memasuki Usia 40 Tahun Dan Masih Belum Bertemu Jodoh, Sherry Ibrahim Tak Kisah Andai Digelar ‘Andartu’

Menurut Sherry Ibrahim, dia pada mulanya gusar apabila masih tidak berkahwin ketika usia hampir mencecah 40 tahun, namun bila difikirkan semula, dia percaya All...

oleh Helmi Anuar

Selebriti 1 hari yang lalu

'Puteri Sarah: Terus Melangkah' Naskhah Kisah Hidup, Bukan Untuk Buka Aib Orang Lain – Puteri Sarah

Menurut Puteri Sarah, naskhah yang bakal menceritakan perjalan hidupnya itu bukan hanya banyak menitiskan air mata sendiri, tetapi turut gagal menahan air mata ...

oleh Rubini Nagarajah

Muzik 1 hari yang lalu

Lagu Flash & Dash Terinspirasi Dari Siri Anime Jepun 90-an, Yonnyboii Bergabung Dengan Rapper Sarawak, Guccismith 

oleh Zara Sofea