Berita Terkini

22 minit yang lalu: AirAsia dinobatkan sebagai Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terkemuka Asia untuk tahun ke-5 23 minit yang lalu: Taman Negara Johor dibuka bermula 1 November 2 jam yang lalu: PM ucap takziah kepada keluarga anggota bomba Mohd Diya Che Jusoh yang meninggal dunia ketika sertai operasi menyelamat mangsa banjir di Melaka 3 jam yang lalu: Dasar Pengurangan Risiko Bencana Kebangsaan sedang digubal bagi perkasa pengurusan risiko bencana - PM 3 jam yang lalu: India longgar peraturan kuarantin untuk pengembara asing

IKUTI KAMI


Pemerkasaan Budaya Berintegriti Fokus Utama EAIC

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 30 Jul 2021 3:08PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pemerkasaan budaya berintegriti dalam kalangan pegawai dan agensi penguatkuasa khususnya di Selangor, akan terus menjadi fokus utama Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC).

Jurucakap EAIC berkata, ia selaras dengan peranan mereka selaku pihak bertanggungjawab mengawal selia pematuhan pegawai dan agensi penguatkuasaan di bawah Akta Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan 2009 (Akta 700).

"EAIC menjunjung kasih  atas titah Duli Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah AlhaJ pada Rabu lalu atas kebimbangan baginda terhadap aktiviti rasuah atau pecah amanah yang boleh meruntuhkan imej pentadbiran dan nama baik  pegawai kerajaan di Negeri Selangor.

"EAIC menyanjung tinggi pendirian dan ketegasan Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan dalam memastikan aktiviti rasuah atau pecah amanah di Negeri Selangor dapat dibenteras," katanya.

Jurucakap itu berkata, EAIC selaku agensi yang bertanggungjawab akan meningkatkan usaha memperkasakan budaya berintegriti dalam kalangan pegawai penguat kuasa dan agensi penguatkuasaan.

"Kami dengan penuh iltizam akan mengawal selia pematuhan integriti pegawai penguatkuasa dan agensi penguatkuasaan," katanya. - Getaran, 30 Julai 2021

Sorotan

1

Kedamaian Rimba Buat Warga Kota

2

3 Lelaki Didakwa Tipu Ahli Perniagaan

3

SPRM Wajar Siasat Dengan Telus Pandora Papers - AMK

4

Dr Suhaini Tokoh Perdana Maulidur Rasul 2021

Disyorkan untuk anda

Semasa 20 jam yang lalu

680 Petugas Kesihatan Terengganu Diarah Siap Siaga Hadapi Musim Tengkujuh

oleh Ana Maria Yusof

Semasa 1 hari yang lalu

Lelaki Maut Akibat Serangan Jantung Ketika Daki Gunung Lambak

Semasa 16 jam yang lalu

2 Bulan Aktif Edar Dadah, Pemuda Berdepan Hukuman Mati

oleh Rosli Amit

Semasa 1 hari yang lalu

Sarawak Sasar Remaja Lengkap Vaksin COVID-19 Sebelum 31 Oktober 

oleh Rosli Amit