Berita Terkini

1 jam yang lalu: 'Health Alert monkeypox’ akan dilaksanakan menerusi aplikasi MySejahtera mulai esok - Khairy 1 jam yang lalu: 57,510 kes HFMD dilaporkan dari 1 Januari hingga 25 Mei 2022 - Khairy 1 jam yang lalu: Hanya dua kanak-kanak yang disahkan HFMD alami gejala teruk dan perlukan rawatan di ICU, setakat semalam - Khairy 3 jam yang lalu: Lebih 1,000 kekosongan jemaah haji tolak tawaran sudah penuh - Idris 3 jam yang lalu: Jawatan Zuraida sebagai ahli MPT Bersatu gugur serta merta - Setiausaha Agung BERSATU

IKUTI KAMI


Pemerkasaan Budaya Berintegriti Fokus Utama EAIC

Semasa Dikemaskini 9 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 30 Jul 2021 3:08PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pemerkasaan budaya berintegriti dalam kalangan pegawai dan agensi penguatkuasa khususnya di Selangor, akan terus menjadi fokus utama Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC).

Jurucakap EAIC berkata, ia selaras dengan peranan mereka selaku pihak bertanggungjawab mengawal selia pematuhan pegawai dan agensi penguatkuasaan di bawah Akta Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan 2009 (Akta 700).

"EAIC menjunjung kasih  atas titah Duli Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah AlhaJ pada Rabu lalu atas kebimbangan baginda terhadap aktiviti rasuah atau pecah amanah yang boleh meruntuhkan imej pentadbiran dan nama baik  pegawai kerajaan di Negeri Selangor.

"EAIC menyanjung tinggi pendirian dan ketegasan Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan dalam memastikan aktiviti rasuah atau pecah amanah di Negeri Selangor dapat dibenteras," katanya.

Jurucakap itu berkata, EAIC selaku agensi yang bertanggungjawab akan meningkatkan usaha memperkasakan budaya berintegriti dalam kalangan pegawai penguat kuasa dan agensi penguatkuasaan.

"Kami dengan penuh iltizam akan mengawal selia pematuhan integriti pegawai penguatkuasa dan agensi penguatkuasaan," katanya. - Getaran, 30 Julai 2021

Sorotan

1

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

2

Malaysia Airlines Mula Penerbangan Pertama Dari Kuala Lumpur Ke Doha

3

Letupan Bom Di Tak Bai: 3 Sukarelawan Polis Marin Cedera

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Terowong SMART Ditutup, Beberapa Laluan Dinaiki Air

oleh Isabelle Leong

Politik 1 jam yang lalu

Zuraida Mahu Parti Berbilang Kaum, BERSATU Tak Mampu Penuhi

oleh Amar Shah Mohsen

Semasa 5 jam yang lalu

Keluar Parti: Keputusan Sudah Dijangka, Zuraida Pentingkan Diri - BERSATU

oleh Susan Albert

Semasa 7 jam yang lalu

Kemalangan Maut, Pemandu Kenderaan Berat Hanya Kambing Hitam?

oleh Wartawan Getaran