Berita Terkini

50 minit yang lalu: Import minyak sawit SDP dibenarkan masuk ke AS serta-merta 51 minit yang lalu: Malaysia berpotensi jadi hab automotif di pasaran ASEAN - Tengku Zafrul 51 minit yang lalu: Kedah negeri terbaharu dilanda banjir 52 minit yang lalu: Panel penasihat teknikal BAM dianggotai 7 bekas pemain kebangsaan 53 minit yang lalu: Rundingan damai Thailand: Ketua Fasilitator Malaysia lakukan kunjungan hormat terhadap Ketua Perunding Thailand

IKUTI KAMI


Hospital Ampang Berstatus Hospital Rawatan Pesakit COVID-19 Sepenuhnya

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 24 Jun 2021 10:11AM

Mulai semalam, status Hospital Ampang telah ditukar daripada Hybrid COVID-19 kepada hospital rawatan pesakit COVID-19 sepenuhnya. - Gambar dari Facebook Hospital Ampang

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) telah memutuskan untuk menukar status Hospital Ampang daripada Hybrid COVID-19 kepada hospital rawatan pesakit COVID-19 sepenuhnya (Hospital Full COVID-19) berkuat kuasa semalam (23 Jun).

Pengarah Kesihatan Selangor Datuk Dr Sha'ari Ngadiman berkata keputusan berkenaan diambil berikutan peningkatan kes harian COVID-19 yang tinggi terutamanya melibatkan pesakit kategori tiga dan ke atas secara berterusan di zon wilayah tengah. 

"Situasi ini menyebabkan purata penggunaan katil di hospital-hospital zon wilayah tengah melebihi kadar maksimum sehingga Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) Bersepadu MAEPS 2.0  menghadapi kesukaran untuk merujuk pesakit COVID-19 yang memerlukan rawatan lanjut di hospital. 

"Secara keseluruhannya, kini terdapat dua hospital yang akan beroperasi sebagai Hospital Full COVID-19 di Selangor iaitu Hospital Sungai Buloh dan Hospital Ampang," katanya menerusi satu surat pemakluman penukaran status hospital itu bertarikh 22 Jun 2021.

Dr Sha'ari berkata susulan itu, semua rujukan pesakit bukan COVID-19 dari fasiliti lain ke Hospital Ampang perlu dihentikan sementara waktu mulai Rabu bagi memberi ruang kepada Hospital Ampang menerima pesakit COVID-19. 

"Jabatan ini (JKNS) juga memohon kerjasama Hospital Ampang untuk menerima rujukan pesakit bukan COVID-19 yang sedia ada daripada Hospital Ampang agar rawatan kepada pesakit-pesakit tersebut dapat diteruskan,” katanya menerusi surat itu. - Bernama

Sorotan

1

Tiada Kelulusan Untuk Pembersihan Tanah ERCL Di Hutan Simpan - Amirudin

2

Syor Sesi Persekolahan Bermula 8 Pagi Bukan Keutamaan KPM Ketika Ini - Fadhlina

3

‘Tidak Adil Hanya BERSATU, Elok Siasat Juga PKR, DAP, BN’

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kenyataan Berbaur Perkauman Di Konsert: Polis Buka Kertas Siasatan

oleh Wartawan Getaran

Semasa 20 jam yang lalu

Permohonan Zahid Minta Pasport Dikembali Secara Kekal Ditolak

oleh Wartawan Getaran

Semasa 22 jam yang lalu

'Troopers' Prasarana Bantu Pergerakan Penumpang Di Stesen LRT Raih Pujian Ramai

Semasa 16 jam yang lalu

Kerajaan Kurangkan Elaun Pembangunan Ahli Parlimen - PM