Berita Terkini

43 minit yang lalu: Import minyak sawit SDP dibenarkan masuk ke AS serta-merta 44 minit yang lalu: Malaysia berpotensi jadi hab automotif di pasaran ASEAN - Tengku Zafrul 44 minit yang lalu: Kedah negeri terbaharu dilanda banjir 45 minit yang lalu: Panel penasihat teknikal BAM dianggotai 7 bekas pemain kebangsaan 46 minit yang lalu: Rundingan damai Thailand: Ketua Fasilitator Malaysia lakukan kunjungan hormat terhadap Ketua Perunding Thailand

IKUTI KAMI


Cadangan Denda Grab RM86.77 JUTA: MYCC Mohon Kebenaran Rayu Keputusan Mahkamah

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 17 Jun 2021 7:38PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) telah memfailkan permohonan bagi mendapatkan kebenaran merayu keputusan Mahkamah Rayuan yang membenarkan Grab Holdings Inc dan dua anak syarikatnya memulakan semakan kehakiman bagi mencabar cadangan suruhanjaya itu untuk mendenda mereka sebanyak RM86.77 juta.

MyCC memfailkan permohonan itu di Mahkamah Persekutuan pada 18 Mei lepas melalui firma guaman Tetuan Lim Chee Wee Partnership.

Pada 19 April lepas, panel tiga hakim Mahkamah Rayuan diketuai Datuk Hanipah Farikullah memberi kebenaran kepada Grab Holdings, GrabCar Sdn Bhd dan MyTeksi Sdn Bhd memulakan semakan kehakiman berhubung cadangan MyCC untuk mendenda syarikat perkhidmatan e-hailing itu yang didakwa telah menyalahgunakan kedudukannya yang dominan.

Mahkamah Rayuan telah memerintahkan agar kes itu dikembalikan ke Mahkamah Tinggi untuk pendengaran berhubung merit semakan kehakiman tersebut.

Hanipah membuat keputusan itu selepas membenarkan rayuan Grab dan anak syarikatnya untuk mengenepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang tidak memihak kepada mereka.

Dalam permohonan itu, MyCC meminta mahkamah memberikan kebenaran kepada suruhanjaya itu mengemukakan rayuan berhubung beberapa isu undang-undang yang mempunyai kepentingan awam.

Pada prosiding pengurusan kes itu hari ini, Timbalan Pendaftar Mahkamah Persekutuan Rasidah Roslee mengarahkan MyCC memfailkan afidavit jawapan selewat-lewatnya pada 8 Julai dan menetapkan 14 Sept sebagai tarikh pengurusan kes seterusnya.

Peguam Annabel Tan mewakili MyCC manakala Grab Holdings dan anak syarikatnya diwakili Nimraat Kaur.

MyCC mendakwa Grab telah menyalahgunakan kedudukannya yang dominan dengan mengenakan beberapa klausa sekatan ke atas pemandunya bagi menghalang mereka mempromosi pesaing syarikat itu di platform e-hailing.

Sebelum ini, Mahkamah Tinggi menolak permohonan Grab dan anak syarikatnya untuk mendapatkan kebenaran memfailkan semakan kehakiman itu selepas memutuskan bahawa langkah tersebut adalah pramatang kerana keputusan berhubung cadangan MyCC belum dimuktamad. - Bernama

Sorotan

1

Tiada Kelulusan Untuk Pembersihan Tanah ERCL Di Hutan Simpan - Amirudin

2

Syor Sesi Persekolahan Bermula 8 Pagi Bukan Keutamaan KPM Ketika Ini - Fadhlina

3

‘Tidak Adil Hanya BERSATU, Elok Siasat Juga PKR, DAP, BN’

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Mahkamah Sepanyol Tolak Rayuan ‘Waris’ Sulu

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Petaling Street Antara 'Pasaran Terkenal' Dunia Jual Barangan Tiruan, Cetak Rompak

oleh Maithilli Kalaiselvan

Semasa 13 jam yang lalu

ASF Di Pulau Pinang Merebak Ke Daerah Barat Daya, 62,197 Babi Dijangkit Setakat Ini

Semasa 1 hari yang lalu

Komposisi Satu Pertiga Kerusi Parlimen Untuk Sabah, Sarawak Masih Dibincang - Fadillah