Berita Terkini

3 jam yang lalu: Malaysia kekal rakan dagang, sumber pelaburan utama Filipina 6 jam yang lalu: COVID: Sembilan kluster baharu dikesan jadikan 702 kluster aktif setakat ini - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: COVID: 7,393 kes atau 98.5 peratus kes baharu hari ini terdiri daripada kategori 1 dan 2 - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: KDN teliti laporan polis terhadap golongan antivaksin sebelum ambil tindakan 7 jam yang lalu: Perbadanan Perumahan Negara (NHC) kaji semula isu-isu berkaitan skim perumahan awam dan mampu milik

IKUTI KAMI


Pilih Pemimpin Yang Berkeupayaan, Tiada Kepentingan Peribadi - Ku Li

Semasa Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Jun 2021 5:16PM

Tengku Razaleigh berkata rakyat yang dibelenggu kemiskinan kini berada dalam keadaan terdesak dan kecewa. - Gambar oleh Sairien Nafis

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Seorang pemimpin yang mempunyai keupayaan serta kefahaman mendalam harus dipilih bagi menangani krisis COVID-19 dan krisis ekonomi tanpa membabitkan kepentingan peribadi atau fahaman politik.

Veteran UMNO, Tengku Razaleigh Hamzah berkata, pemilihan itu harus dibuat Raja-Raja Melayu selaras dengan Sumpah Jawatan Yang di-Pertuan Agong di hadapan Raja-Raja Melayu yang memilih baginda mewakili Majlis Raja-Raja.

Menurut beliau, tanggungjawab berkenaan perlu dipikul seorang pemimpin tanpa kepentingan peribadi, parti politik mahu pun pertimbangan peribadi.

“Pemimpin tersebut semestinya mempunyai kemampuan, keupayaan, visi dan pemahaman mendalam mengenai keadaan semasa, demi memimpin kerajaan mengatasi keadaan teruk yang melanda rakyat sekarang,” katanya di sini.

Mengulas lanjut beliau berkata, perlembagaan dan institusi negara tidak terbentuk untuk menghadapi keadaan yang sedang melanda negara sekarang.

“Terdapat tiga kekurangan Dewan Rakyat, yang ditauliahkan oleh perlembagaan sebagai penentu muktamad untuk memilih perdana menteri daripada kalangan wakil rakyat.

“Ia tidak berfungsi secara menyeluruh oleh kerana sebahagian daripada wakil rakyat mempunyai kepentingan kewangan (sama ada secara terbuka atau pun secara senyap) dan hilang kelayakan mengikut Akta Majlis Parlimen (Keistimewaan dan Kuasa) 1952,” katanya.

Tengku Razaleigh yang juga Ahli Parlimen Gua Musang berkata, rakyat terutamanya mereka yang dibelenggu kemiskinan kini berada dalam keadaan terdesak dan kecewa.

Justeru katanya, Raja-Raja Melayu bertanggungjawab memainkan peranan Perlembagaan untuk memilih pemimpin yang selayaknya.

“Sesungguhnya, kita berada dalam keadaan serba salah. Persoalan yang timbul adalah apakah negara ini dapat meneruskan kedudukannya seperti mana keadaan terdahulu?

“Kepimpinan seperti yang terdapat di masa lampau kini tidak relevan lagi. Ia tidak dapat menangani pelbagai masalah berkaitan ekonomi yang dihadapi serentak, termasuklah masalah pengangguran tinggi dan kehilangan pendapatan.” jelasnya lagi.

Tegas beliau, Dewan Rakyat kini dalam keadaan tergantung dan tiada pihak mempunyai majoriti untuk membuat keputusan, malah terdapat ahli yang tidak menepati peruntukan Perlembagaan berkaitan pemilihan, sekali gus menjadikan ia satu penipuan.

“Tidak terdapat peruntukan di dalam perlembagaan atau mana-mana undang-undang untuk menyelesaikan masalah ini,” katanya sambil menambah, negara sedang menghadapi situasi yang belum pernah terjadi sebelum ini. - Getaran, 16 Jun 2021

Berita Berkaitan

1

Politik 3 bulan yang lalu

Anwar Ada Kualiti Pemimpin, Kata Ku Li

2

Politik 6 bulan yang lalu

Mahu Tolak BERSATU, Menteri UMNO Kena Letak Jawatan - Ku Li

3

Politik 7 bulan yang lalu

PAS Tak Kenal Pelacur, Ku Li Patut Jadi Sejarah - MB

Sorotan

1

Gangguan Bekalan Air Di Lembah Klang Pulih Sepenuhnya

2

2 Kertas Siasatan Pandora Papers Dibuka - Bukit Aman 

3

Wayang Pacak Ke Restorasi Digital

4

Akaun Twitter KJ Paling Popular, Najib Di Tangga Keempat

Disyorkan untuk anda

Politik 9 jam yang lalu

2 Perkara Penting Sebelum PRN Sarawak Boleh Diadakan

Semasa 16 jam yang lalu

LADA Kemuka Cadangan SOP Kemasukan Pelancong Luar

Semasa 1 hari yang lalu

Pasport Rosmah Dikembali, Dibenar Ke Singapura Buat Sementara

oleh Mastura Malak

Semasa 17 jam yang lalu

Lelaki Nepal Maut Dihempap Jengkaut