Berita Terkini

2 jam yang lalu: Sydney ketatkan peraturan lockdown susulan peningkatan kes COVID 2 jam yang lalu: Presiden Filipina gesa penduduk belum vaksin supaya jangan keluar rumah, elak penularan varian Delta 2 jam yang lalu: Pemenang hadiah Nobel untuk fizik pada 2008, Toshihide Masukawa meninggal dunia 2 jam yang lalu: Runtuhan perancah besi - Prasarana ambil tindakan sewajarnya untuk segera menjalankan siasatan sendiri 2 jam yang lalu: Anggota skuad Piala Thomas 1970, Abdul Rahman Mohamad, meninggal dunia semalam

IKUTI KAMI


Pilih Pemimpin Yang Berkeupayaan, Tiada Kepentingan Peribadi - Ku Li

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Jun 2021 5:16PM

Tengku Razaleigh berkata rakyat yang dibelenggu kemiskinan kini berada dalam keadaan terdesak dan kecewa. - Gambar oleh Sairien Nafis

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Seorang pemimpin yang mempunyai keupayaan serta kefahaman mendalam harus dipilih bagi menangani krisis COVID-19 dan krisis ekonomi tanpa membabitkan kepentingan peribadi atau fahaman politik.

Veteran UMNO, Tengku Razaleigh Hamzah berkata, pemilihan itu harus dibuat Raja-Raja Melayu selaras dengan Sumpah Jawatan Yang di-Pertuan Agong di hadapan Raja-Raja Melayu yang memilih baginda mewakili Majlis Raja-Raja.

Menurut beliau, tanggungjawab berkenaan perlu dipikul seorang pemimpin tanpa kepentingan peribadi, parti politik mahu pun pertimbangan peribadi.

“Pemimpin tersebut semestinya mempunyai kemampuan, keupayaan, visi dan pemahaman mendalam mengenai keadaan semasa, demi memimpin kerajaan mengatasi keadaan teruk yang melanda rakyat sekarang,” katanya di sini.

Mengulas lanjut beliau berkata, perlembagaan dan institusi negara tidak terbentuk untuk menghadapi keadaan yang sedang melanda negara sekarang.

“Terdapat tiga kekurangan Dewan Rakyat, yang ditauliahkan oleh perlembagaan sebagai penentu muktamad untuk memilih perdana menteri daripada kalangan wakil rakyat.

“Ia tidak berfungsi secara menyeluruh oleh kerana sebahagian daripada wakil rakyat mempunyai kepentingan kewangan (sama ada secara terbuka atau pun secara senyap) dan hilang kelayakan mengikut Akta Majlis Parlimen (Keistimewaan dan Kuasa) 1952,” katanya.

Tengku Razaleigh yang juga Ahli Parlimen Gua Musang berkata, rakyat terutamanya mereka yang dibelenggu kemiskinan kini berada dalam keadaan terdesak dan kecewa.

Justeru katanya, Raja-Raja Melayu bertanggungjawab memainkan peranan Perlembagaan untuk memilih pemimpin yang selayaknya.

“Sesungguhnya, kita berada dalam keadaan serba salah. Persoalan yang timbul adalah apakah negara ini dapat meneruskan kedudukannya seperti mana keadaan terdahulu?

“Kepimpinan seperti yang terdapat di masa lampau kini tidak relevan lagi. Ia tidak dapat menangani pelbagai masalah berkaitan ekonomi yang dihadapi serentak, termasuklah masalah pengangguran tinggi dan kehilangan pendapatan.” jelasnya lagi.

Tegas beliau, Dewan Rakyat kini dalam keadaan tergantung dan tiada pihak mempunyai majoriti untuk membuat keputusan, malah terdapat ahli yang tidak menepati peruntukan Perlembagaan berkaitan pemilihan, sekali gus menjadikan ia satu penipuan.

“Tidak terdapat peruntukan di dalam perlembagaan atau mana-mana undang-undang untuk menyelesaikan masalah ini,” katanya sambil menambah, negara sedang menghadapi situasi yang belum pernah terjadi sebelum ini. - Getaran, 16 Jun 2021

Berita Berkaitan

1

Politik 3 minggu yang lalu

Anwar Ada Kualiti Pemimpin, Kata Ku Li

2

Politik 4 bulan yang lalu

Mahu Tolak BERSATU, Menteri UMNO Kena Letak Jawatan - Ku Li

3

Politik 4 bulan yang lalu

PAS Tak Kenal Pelacur, Ku Li Patut Jadi Sejarah - MB

Sorotan

1

‘Score For Tigers’ Bantu Usaha Selamatkan Harimau Malaya

2

Dos Ke-3 Berkesan Beri Perlindungan Terhadap Varian Delta - Pfizer

3

Vaksin Sedia Ada Berkesan Lawan Varian Baharu COVID-19 - Pakar

4

Buat Persediaan Yang Tepat Jika Mahu Bercuti

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 minggu yang lalu

Nama Pemandu E-Hailing, Penunggang P-Hailing Dikumpulkan Untuk Vaksinasi

Semasa 4 bulan yang lalu

Berpantang Maut Sebelum Ajal, 2 Pemandu Selamat Kemalangan Treler

oleh Ardyhansah Amat

Semasa 1 bulan yang lalu

Kes Pukul Pelanggan, Polis Tahan 6 Lelaki

Semasa 2 bulan yang lalu

Operasi Field ICU Hospital Kepala Batas Ditangguh

oleh Sofia Nasir