Berita Terkini

3 jam yang lalu: Sydney ketatkan peraturan lockdown susulan peningkatan kes COVID 3 jam yang lalu: Presiden Filipina gesa penduduk belum vaksin supaya jangan keluar rumah, elak penularan varian Delta 3 jam yang lalu: Pemenang hadiah Nobel untuk fizik pada 2008, Toshihide Masukawa meninggal dunia 3 jam yang lalu: Runtuhan perancah besi - Prasarana ambil tindakan sewajarnya untuk segera menjalankan siasatan sendiri 3 jam yang lalu: Anggota skuad Piala Thomas 1970, Abdul Rahman Mohamad, meninggal dunia semalam

IKUTI KAMI


PIKAS Berupaya Kawal Penularan Covid-19 Di Sektor Perkilangan, Pembuatan - Muhyiddin

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Jun 2021 3:33PM

Muhyiddin beramah mesra bersama doktor yang bertugas pada PIKAS di pejabat Texas Instrument Sdn Bhd di Kuala Lumpur hari ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Program Imunisasi Industri COVID-19 Kerjasama Awam-Swasta (PIKAS) dijangka berupaya mengawal penularan kes COVID-19 di sektor perkilangan dan pembuatan, sekali gus membantu kelancaran Pelan Pemulihan Negara.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata berdasarkan laporan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), sektor berkenaan harus diberi perhatian kerana ia antara yang terkesan akibat penularan jangkitan di tempat kerja.

“PIKAS merupakan langkah diambil Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) untuk bantu kurangkan kadar COVID-19 di negara kita, memandangkan kes sejak beberapa bulan lepas masih didapati berlaku dalam sektor tempat kerja, sama ada dalam kilang atau tempat mereka tinggal.

“Ini kerana sebahagian besar majikan didapati masih tidak patuh dengan peruntukan di bawah Akta Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja 1990 pindaan 2019 (Akta 466),” katanya selepas meninjau proses vaksinasi PIKAS di Texas Instruments Malaysia Sdn Bhd hari ini.

PIKAS yang bermula hari ini dilaksanakan sebagai langkah responsif kepada cadangan dari persatuan industri, dewan perniagaan dan Perusahaan Kecil dan Sederhana untuk membantu mempercepat vaksinasi khususnya pekerja, dengan vaksinasi dijalankan di premis kilang dan lokasi perindustrian yang dikenal pasti.

Turut hadir Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Menteri Kesihatan Datuk Dr Adham Baba dan Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin. 

Muhyiddin berkata selain pengurusan wabak COVID-19 yang menyasarkan pengurangan kes dan pengurangan beban di fasiliti kerajaan, tumpuan turut diberikan dalam memastikan jumlah suntikan vaksin dapat ditingkatkan dengan cepat dan menyeluruh dengan sasaran 300,000 suntikan sehari.

Bagaimanapun beliau berkata ia amat bergantung kepada jumlah bekalan vaksin yang diterima mengikut jadual ditetapkan, memandangkan ketika ini bekalan diterima secara berperingkat dan bukannya secara ‘lump sum’. 

“Sebagai contoh di kilang ini (Texas) saya diberitahu setiap hari sekitar 300 (disuntik vaksin) tetapi dia mempunyai keupayaan suntik vaksin sekali ganda, namun bekalan vaksin terpaksa diagihkan di banyak tempat dan penerimaan vaksin datang secara berperingkat, ia bukan sekali gus,” katanya.

Sementara itu Muhyiddin turut menggesa badan bukan kerajaan membantu dalam usaha meningkatkan proses pendaftaran vaksin di seluruh negara bagi memastikan perancangan untuk melaksanakan proses vaksinasi secara menyeluruh dapat dicapai dengan jayanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Rencana 1 hari yang lalu

Vaksin Sedia Ada Berkesan Lawan Varian Baharu COVID-19 - Pakar

2

Semasa 1 hari yang lalu

Tak Perlu Siasat Pihak Buat Aduan Tambah Baik PPV - Khairy Jamaluddin

3

Pendidikan 1 hari yang lalu

Beri Vaksin Di Sekolah, Segerakan Imunisasi - Dr Maszlee

4

Semasa 1 hari yang lalu

COVID-19: 17,405 Kes Baharu Harian Tertinggi

Sorotan

1

‘Score For Tigers’ Bantu Usaha Selamatkan Harimau Malaya

2

Dos Ke-3 Berkesan Beri Perlindungan Terhadap Varian Delta - Pfizer

3

Vaksin Sedia Ada Berkesan Lawan Varian Baharu COVID-19 - Pakar

4

Buat Persediaan Yang Tepat Jika Mahu Bercuti

Disyorkan untuk anda

Semasa 4 bulan yang lalu

Vaksin COVID-19: Potong Barisan Boleh Didenda RM50,000

Semasa 3 bulan yang lalu

Laporan Pembelian Telefon Dalam Talian Bawa Kepada Tangkapan 'Geng Nicky'

oleh Fitri Nizam dan Zaidi Azmi

Semasa 4 bulan yang lalu

Sayangi Diri Sendiri, Jadi Insan Hebat Dan Bahagia - Permaisuri Agong

Sukan 1 bulan yang lalu

Djokovic cemas, Nadal selesa, Gauff Layak Ke Suku Akhir Buat Kali Pertama