Berita Terkini

19 minit yang lalu: Dasar Pendidikan Tahfiz Negara 2.0 dilancar Mac ini - Ahmad Zahid 19 minit yang lalu: Malaysia bimbang keganasan terbaharu di Baitulmaqdis Timur 20 minit yang lalu: Indonesia harap SOP RTK 2.0 diperincikan segera 21 minit yang lalu: Kerajaan Sarawak mahu pelabuhan Bintulu di bawah bidang kuasanya - Abang Johari 21 minit yang lalu: Industri Kenaf perlu rebut peluang di pasaran antarabangsa - Fadillah

IKUTI KAMI


APMM Kenal Pasti 33 Lokasi Panas Jenayah Penyeludupan Migran

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 16 Jun 2021 8:08AM

Anggota APMM memantau perairan negara pada 5 Mei. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) mengenal pasti 33 lokasi panas kegiatan jenayah penyeludupan migran di lapan negeri di seluruh negara, kata Timbalan Pengarah Bahagian Siasatan Jenayah Maritim APMM Kepten Ahmad Faridi Ferdaus.

Ahmad Faridi berkata lokasi-lokasi terbabit bukan sahaja dijadikan kawasan kegiatan penyeludupan migran bahkan sebagai pintu penyeludupan dadah.

“Antara lokasi berkenaan melibatkan Sungai Kisap, Sungai Kilim dan Perairan Sungai Nyor Setali di Langkawi, Kedah dan Sungai Kuala Perlis dan Pantai Batu Putih-Sungai Padang di Perlis.

“Di Perak, titik panas itu dijumpai di Telok Muroh-Lekir dan Hutang Melintang. Di Selangor pula membabitkan Kuala Selangor-Kapar, Pulau Ketam, Sungai Lima, Kuala Langat dan Sepang,” katanya ketika menjadi tetamu dalam program Ruang Bicara terbitan Bernama TV malam ini.

Beliau berkata di Negeri Sembilan, sejumlah enam titik panas dikenal pasti iaitu Tanjung Selamat, Pantai Telok Pelandok, Pulau Bagan Pinang, Bagan Lalang, Port Dickson dan Sungai Lukut manakala di Melaka membabitkan Kampung Tengah, Pulau Konet, Tanjung Kling, Pantai (ALAM) dan Padang Temu-Umbai.

Ahmad Faridi berkata titik panas di Johor termasuk Sungai Muar, Parit Jawa, Sarang Buaya, Pantai Perpat, Kukup dan Tanjung Adang manakala di Sabah membabitkan Perairan Felda Sahabat, Daratan Kertam Kinabatangan, Perairan Pulau Bodgaya dan Perairan Tambisan-Daratan Merabung-Pulau Pompom.

“Lokasi-lokasi ini antaranya menjadi tumpuan berikutan keadaan kawasan itu yang dirasakan selesa serta mudah bagi tekong bot yang membawa migran untuk mendarat.

Mereka juga boleh membawa barangan lain seperti dadah dan sebagainya sekali gus mengundang kepada permasalahan jenayah lain,” katanya.

Sehubungan itu katanya, pihaknya dengan kerjasama agensi penguatkuasaan lain seperti Jabatan Imigresen dan Tentera Laut Diraja Malaysia memberi tumpuan dan sentiasa memantau lokasi-lokasi terbabit bagi mencegah kegiatan itu. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Muzik 13 jam yang lalu

Zamani Dan Rapper Ariff Peter Berkolaborasi Bawakan Lagu Tema Filem ‘Coast Guard Malaysia: Ops Helang’

2

Semasa 1 minggu yang lalu

APMM Akan Panggil Pemilik, Keluarga Anak Kapal MV Dai Cat 06

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Pasangan Kekasih Antara 3 Ditahan Edar Dadah Lebih RM150,000

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Representasi Yasin Kaji Tuduhan Kes Dadah Ditolak, Akan Fail Sekali Lagi

Sorotan

1

Penambakan Tanah Batu Puteh, Singapura Setuju Dengar Hujah Malaysia

2

Jaminan Makanan Untuk Singapura Tak Bermakna Hanya Eksport Ke Sana - Anwar

3

Pelantikan Nurul Izzah Ada Unsur Nepotisme Dan Langgar Prinsip Reformasi - CME

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Saya Akan Pastikan Perpaduan, Kesatuan UMNO Johor Tetap Terpelihara – Khaled Nordin

oleh Farhana Farush

Semasa 16 jam yang lalu

12 Ekor Kucing 'Harta' Pertama Diselamatkan Ketika Banjir

Semasa 17 jam yang lalu

Anwar Mahu Malaysia Jadi ‘Nadi’ Keselamatan Makanan Singapura

oleh Azril Annuar

Politik 20 jam yang lalu

‘Lebih Ramai Akan Tinggalkan UMNO, Sertai Saya Masuk PKR’ - Zahidi

oleh Wartawan Getaran