Berita Terkini

29 minit yang lalu: Pindahan pesakit guna tangga di hospital Melaka ekoran kerosakan luar lif 30 minit yang lalu: Ketua Polis Pulau Pinang tidak tunduk dengan ugutan 31 minit yang lalu: Sukan APG Kemboja 2023 buka tirai dengan percikan bunga api 32 minit yang lalu: Pengeluaran ketam di Malaysia 16,000 tan metrik tahun 2022 32 minit yang lalu: JDT selesaikan pusingan pertama Liga Super 2023 dengan rekod bersih

IKUTI KAMI


Lot Tanah Sudah Diwarta Sebagai HORAS, Aktiviti Pertanian Memang Dilarang - Juwairiya

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 13 May 2023 12:02PM

Tanah di bawah zon HORAS adalah dilindungi dan sebarang perusahaan tanah atau aktiviti yang berpotensi menyumbang kepada pencemaran seperti aktiviti pertanian atau perladangan adalah tidak dibenarkan - Tangkapan layar video Facebook

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Lot tanah yang menjadi pertikaian antara peneroka kelapa sawit dan Kumpulan Hartanah Selangor Berhad (KHSB) di Kuala Selangor baru-baru ini sudah diwartakan kawasan takungan air Negeri Selangor iaitu zon Hybrid River Off Storage (HORAS).

Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Juwairiya Zulkifli berkata, pewartaan tersebut dibuat pada 2009.

Menurut beliau, tanah di bawah zon HORAS adalah dilindungi dan sebarang perusahaan tanah atau aktiviti yang berpotensi menyumbang kepada pencemaran seperti aktiviti pertanian atau perladangan adalah tidak dibenarkan, seperti disyaratkan di bawah Seksyen 48 Enakmen LUAS.

“Saya merujuk video yang tular bertajuk “Nasib Orang Selangor Indah Khabar Dari Rupa” berkenaan isu peneroka kelapa sawit di Lot 5170, Mukim Bestari Jaya, Kuala Selangor.

“Sebenarnya, lot tersebut adalah tanah hakmilk KHSB yang dikategorikan sebagai Tanah Bencah di Bawah Rancangan Tempatan Daerah Kuala Selangor 2025,” katanya.

Jelas beliau, KHSB pada 17 Jun 2020 melalui anak syarikat Hasil Perangsang Resources Sdn Bhd telah menawarkan sewaan kepada peneroka sebahagian lot bagi tujuan pertanian selama dua tahun, sementara kerja- kerja selanjutnya dimulakan. 

“Pihak peneroka tidak bersetuju dan menolak tawaran tersebut.

“Pada 24 Mac 2022, satu sesi pertemuan antara wakil peneroka dengan pihak KHSB, Kumpulan Semesta Sdn Bhd, Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor dan Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor telah diaturkan bagi meneliti isu ini,” katanya.

Juwairiyah menberitahu, KHSB pada 20 Jun tahun lalu bagaimanapun memberitahu, permohonan semua peneroka terlibat tidak dapat dipertimbangkan.

“Pihak peneroka terus mengusahakan dan mengutip hasil sawit tanpa kebenaran.

“Pada 11 Mei 2023, saya telah bertemu dengan tiga wakil peneroka setelah kerja-kerja yang dimulakan oleh pihak Hasil Perangsang mendapat tentangan,” katanya.

Menerusi pertemuan berkenaan jelas beliau, semua peneroka itu terbukti memahami bahawa tanah berkenaan bukan milik mereka dan ia perlu dikosongkan apabila kontraktor memulakan kerja.

“Peneroka memohon pampasan sewajarnya diberikan kepada mereka dan arahan pemberhentian kerja (stop work order) telah diberikan sementara proses rundingan berlaku antara mereka serta syarikat dalam masa terdekat,” katanya.

Kerajaan Selangor jelas Juwairiya lagi, komited untuk memastikan keharmonian masyarakat disamping pembelaan sewajarnya kepada rakyat. 

“Pada waktu yang sama, kerajaan negeri juga mempunyai tanggungjawab menjaga kepentingan rakyat secara keseluruhan, khususnya perkara melibatkan perkhidmatan bekalan air seperti yang telah timbul,” katanya. - Getaran, 13 Mei 2023

Berita Berkaitan

1

Sukan 47 minit yang lalu

JDT Selesaikan Pusingan Pertama Liga Super 2023 Dengan Rekod Bersih

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Penggunaan Kalimah Allah Dalam Penerbitan Kristian Di Selangor Tetap Dilarang

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Impian Jadikan Selangor Serambi Keilmuan Islam, Kerajaan Negeri Alukan Kehadiran Ulama’, Sarjana

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Selangor Kekal Larang Kalimah Allah Digunakan Agama Lain

Sorotan

1

Pemimpin Asing Ucap Takziah, Angka Kematian Tragedi Kereta Api India Hampir 300

2

Hubungan Kukuh Negeri, Persekutuan Penting - Ahmad Zahid

3

Kadar Inflasi Malaysia Kekal Sederhana Pada 2023 - Rafizi

Disyorkan untuk anda

Semasa 21 jam yang lalu

Perancis Iktiraf Kedaulatan Penuh Malaysia Termasuk Sempadannya

oleh Farhana Farush

Semasa 13 jam yang lalu

KKM Teliti Isu Kekurangan Petugas - Dr Zaliha

Politik 11 jam yang lalu

Sahkan Kehadiran Ke PAU 2023 : Ahmad Zahid Berterima Kasih Kepada Abang Jo

Semasa 1 hari yang lalu

1 Maut, 2 Cedera Ringan Akibat Dipanah Petir Ketika Memikat Burung