Berita Terkini

4 jam yang lalu: Warga emas wanita maut disyaki dipukul anak perempuan 4 jam yang lalu: Pelaksanaan Fasa 1 JENDELA berjaya, lepasi sasaran ditetapkan - MCMC 4 jam yang lalu: 3 maut dalam kemalangan babitkan 2 kenderaan di Tangkak 4 jam yang lalu: Piala Remaja Asia: Malaysia tamatkan cabaran di kedudukan keempat 4 jam yang lalu: Panasonic tawar MSS susulan penutupan 2 jabatan pembuatan

IKUTI KAMI


Kenaikan OPR: Pinjaman Lebih Mahal, Bagaimana B40 Boleh Menyediakan Keperluan Hidup? - SPCAAM

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 04 May 2023 6:22PM

Callistus Antony D’Angelus berkata, BNM sepatutnya melaksanakan dasar yang tidak membenarkan bank menaikkan kadar faedah bagi komuniti B40 - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Keputusan Bank Negara (BNM) menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 25 mata memberi kesan ke atas komuniti kurang berada dan ia membimbangkan, apabila menyebabkan pinjaman menjadi lebih mahal.

Penasihat Buruh Antarabangsa Persatuan Khidmat Nasihat Pencarum Perlindungan Sosial Malaysia (SPCAAM), Callistus Antony D’Angelus berkata, keputusan dibuat berdasarkan penilaian BNM terhadap prospek ekonomi makro negara itu, dikhuatiri bahawa dasar monetari yang longgar menggalakkan pengambilan risiko berlebihan menjadi tidak mampan dan kini, ia sudah berlaku.

Katanya, isu di sebalik situasi OPR itu adalah BNM sebagai bank pusat negara, harus melaksanakan dasar berdasarkan keperluan dan kebaikan semua sektor masyarakat.

“Tidak dapat dinafikan bahawa pengambilan risiko berlebihan harus dibendung kerana kadar pinjaman murah, menggalakkan tingkah laku spekulatif yang dalam jangka panjang kembali menggigit ekonomi dengan teruk.

“Komuniti B40 di negara ini bukanlah spekulator atau pengambil risiko. Ini kerana mereka tidak mempunyai kedudukan untuk melabur atau menyimpan,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Beliau berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim patut dipuji kerana berulang kali menyatakan bahawa golongan miskin di Malaysia, sedang menghadapi krisis kos sara hidup teruk yang menyaksikan kerajaan terdahulu mengabaikan fakta terbabit.

Menurutnya, pelbagai inisiatif taktikal sedang dilaksanakan Kerajaan Perpaduan untuk meringankan penderitaan golongan miskin, sementara strategi keseluruhan sedang ditetapkan berdasarkan aspirasi Malaysia MADANI.

Bagaimanapun, Callistus berkata, BNM gagal untuk melihat perkara semasa secara holistik dan sebaliknya memberi tumpuan secara agregat.

“Masalah dengan dasar agregat dan membuat keputusan, terutamanya dalam bidang ekonomi adalah ia cenderung mengabaikan keperluan sesetengah sektor masyarakat.

“Dalam keadaan ini, kesan kenaikan OPR ialah pinjaman menjadi lebih mahal,” katanya.

Di sebalik keputusan BNM menaikkan OPR, beliau berkata, ia pastinya mengakibatkan golongan miskin yang sedia terbeban untuk meneruskan kehidupan.

“Bagaimanakah ia (kenaikan) akan memberi kesan kepada golongan miskin yang menghadapi masalah kelangsungan hidup, memastikan adanya makanan di atas meja, tempat berteduh dan menghantar anak ke sekolah?” soalnya.

Pada masa sama, Callistus berkata, BNM sepatutnya melaksanakan dasar yang tidak membenarkan bank menaikkan kadar faedah bagi komuniti B40.

“Ujian berasaskan cara harus diguna pakai dalam hal ini. Langkah itu tidak boleh terlalu sukar untuk dilaksanakan,” katanya.

Malah, beliau berkata, BNM tidak boleh bertindak secara berasingan dan mesti menyelaraskan dengan keseluruhan strategi ekonomi kerajaan.

“Tangan kiri mesti tahu apa yang tangan kanan lakukan dan begitulah juga sebaliknya.

“Pembuatan dasar dari atas ke bawah hierarki kerajaan haruslah koheren,” katanya.

Semalam, Bank Negara Malaysia (BNM) mengumumkan kenaikan OPR kepada 3.00 peratus yang menyaksikan peningkatan 0.25 peratus, berbanding kadar sebelumnya, iaitu 2.75 peratus.

Menerusi kenyataannya, BNM memaklumkan, keputusan kenaikan itu dibuat Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) pada mesyuaratnya.

Ujarnya, mesyuarat itu turut membuat keputusan menaikkan kadar tertinggi dan terendah koridor bagi OPR, masing-masing kepada 3.25 peratus dan 2.75 peratus.

Institusi kewangan itu sebelum ini menaikkan OPR empat kali berturut-turut sepanjang tahun lalu, iaitu pada Mei, Julai, September dan November.

Kenaikan itu menyaksikan peningkatan masing-masing sebanyak 25 mata asas kepada 2.75 peratus, berbanding paras rekod terendah 1.75 peratus sebelumnya.

Ia mendorong pelbagai pihak termasuk penganalisis ekonomi ketika itu, meminta BNM menghentikan sementara sebarang kenaikan OPR, sekiranya langkah terbabit memberi kesan besar kepada rakyat, termasuk jika mengakibatkan bebanan terhadap kewangan mereka dan peningkatan jumlah individu muflis. – Getaran, 4 Mei 2023

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 2 hari yang lalu

Pulih Segera Daya Saing Negara, Itu Jaminan Perkukuh Semula Ringgit 

2

Semasa 5 hari yang lalu

Inflasi Turun, Kenapa BNM Masih Naikkan OPR? - Guan Eng

3

Semasa 6 hari yang lalu

Kesilapan Beri Subsidi Kepada Golongan Kaya Perlu Diperbetulkan

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Kejatuhan Ringgit: Jangan Membisu, Nilai Semula Situasi, Gerakkan Seluruh Ekonomi

Sorotan

1

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

2

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

3

Lelaki Didakwa Bunuh Teman Wanita Hamil

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Mahkamah Tolak Representasi Kedua Rizal Van Geyzel Untuk Gugur Pertuduhan

Semasa 1 hari yang lalu

Tanggungjawab Generasi Kita Laksana MA63 - Anwar

Semasa 2 jam yang lalu

1 Maut, 2 Cedera Ringan Akibat Dipanah Petir Ketika Memikat Burung

Semasa 1 hari yang lalu

Kes Bunuh, Bakar Kekasih Hamil: Lelaki Didakwa Hari Ini