Berita Terkini

1 jam yang lalu: Malaysia destinasi mesra Muslim terbaik OIC 1 jam yang lalu: Bali keluar panduan etika untuk pelancong 1 jam yang lalu: Bursa Malaysia akan ditutup pada 5 Jun sempena cuti umum Hari Keputeraan Agong 2 jam yang lalu: Dua remaja ditemukan lemas di Sungai Pahang 2 jam yang lalu: Zambry mulakan lawatan kerja ke Perancis dengan bertemu rakan sejawatan Catherine Colonna

IKUTI KAMI


Kajian Impak Inisiatif Payung Rahmah Dilakukan Jun Ini - Salahuddin

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 25 Mar 2023 5:00PM

Salahuddin (dua kiri) ketika hadir di Majlis Pelancaran Jualan Rahmah Bersama Sabella di ibu pejabat Sabella Holdings di Batu Caves hari ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) akan menjalankan kajian impak inisiatif Payung Rahmah pada Jun ini untuk melihat sejauh mana pelaksanaannya dapat bertahan lama.

Menterinya Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata kajian itu akan dibuat selepas enam bulan inisiatif dilaksanakan dan hasil kajian akan dibentangkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga Menteri Kewangan.

“Inisiatif ini telah berjalan selama tiga bulan, saya telah beritahu kepada kementerian apabila sudah sampai enam bulan nanti kita akan buat satu kajian impak untuk tengok dari segi kemampanan.

“Dengan ini, barulah KPDN akan laporkan hasil kajian kepada pihak kerajaan khususnya Perdana Menteri supaya dalam bajet tahun depan kita (kerajaan) dapat lihat (meneliti) tawaran, inisiatif atau pemotongan cukai yang boleh diberikan kepada pihak industri yang serius melibatkan diri dalam inisiatif ini,” katanya.

Salahuddin berkata demikian sebagai mengulas pendapat sesetengah pihak bahawa Payung Rahmah adalah inisiatif bermusim kerana peniaga sukar mengekalkan perniagaan jika menjual produk di bawah harga pasaran bagi tempoh yang lama.

Beliau ditemui pemberita pada Majlis Pelancaran Jualan Rahmah Bersama Sabella di ibu pejabat Sabella Holdings di Batu Caves hari ini.

Menurutnya setakat ini, inisiatif Jualan Rahmah yang dilaksanakan secara sukarela oleh pihak industri tanpa melibatkan perbelanjaan kerajaan, dapat menurunkan hampir 12,000 barangan keperluan seperti sabun, minyak masak, minuman, pakaian dan biskut.

“Kalau kerajaan tidak melakukan inisiatif ini keadaan akan bertambah parah. Sebab itu, KPDN tampil untuk mencari opsyen tertentu supaya apabila harga sesuatu barang naik akibat faktor cuaca dan sebagainya, kita masih dapat adakan harga Rahmah pada barangan keperluan asas lain,” kata beliau.

Mengenai cadangan kerajaan memperkenalkan inisiatif Insurans Rahmah, Salahuddin berkata setakat ini dua syarikat insurans sudah menyatakan minat untuk menawarkan pakej berkaitan iaitu Etika dan Allianz.

“Dengan Etiqa, kita telah mengadakan libat urus dan mereka menawarkan beberapa pakej Rahmah, dalam masa dua minggu lagi kita akan muktamadkan pakej itu kerana kita kena lihat dari sudut perundangan, peraturan serta kesan jangka masa pendek dan panjang daripada tawaran itu.

“Selain itu, kita perlu dapat persetujuan daripada Bank Negara dan Kementerian Kewangan, kalau sudah menepati kesemua peraturan baru pakej Insurans Rahmah dikemukakan kepada rakyat. 

"Bagi syarikat Allianz pula, minggu depan kita akan adakan libat urus kerana mereka juga mahu menawarkan pakej,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 6 hari yang lalu

Permintaan Durian Berkurangan Akibat Cuaca Panas Berpanjangan - Pekebun

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Kantoi Buat Laporan Polis Palsu Hanya Semata-mata Mahu Tuntut Insurans

3

Gaya 1 bulan yang lalu

Songkok Lipat Kembali Jadi Trend Masa Kini

4

Ekonomi 1 bulan yang lalu

Kos Sara Hidup Terus Jadi Tumpuan Kerajaan - Rafizi

Sorotan

1

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

2

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

3

Lelaki Didakwa Bunuh Teman Wanita Hamil

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Raja Permaisuri Agong Berkenan Melawat Pameran Produk Kraf Jordan Di Amman

Semasa 10 jam yang lalu

KP IKIM Diarah Beri Kerjasama Siasatan Insiden Bumbung Dewan Runtuh

oleh Susan Albert

Sukan 14 jam yang lalu

RTG Sedia Pertimbang Biaya Pemain Badminton Profesional Ke Kejohanan Antarabangsa

Semasa 2 jam yang lalu

Malaysia Destinasi Mesra Muslim Terbaik OIC