Berita Terkini

9 jam yang lalu: Rohana pulangkan AS$10 juta, aset 1MDB kepada kerajaan 9 jam yang lalu: Manfaatkan Ramadan untuk bentuk penyatuan Ummah - Ahmad Zahid 9 jam yang lalu: Hanya 6.3 peratus atau 2.1 juta rakyat ada ilmu asas pertahanan awam 9 jam yang lalu: Menteri KDN diminta pertimbang lanjut PLKS dalam 3 subsektor 11 jam yang lalu: MAHB catat pergerakan penumpang lebih tinggi pada Februari

IKUTI KAMI


30 Peratus Mykid Siap Tidak Dituntut Ibu Bapa, Penjaga - Saifuddin

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 12 Mar 2023 7:00AM

Saifuddin Nasution - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sejumlah 30 peratus kad pengenalan kanak-kanak, Mykid, yang telah siap di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), belum dituntut oleh ibu bapa atau penjaga, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

Katanya, peratusan tersebut merupakan satu angka yang tinggi dan sehubungan itu meminta ibu bapa atau penjaga yang telah memohon MyKid supaya segera menuntutnya sebaik sahaja ia siap.

“Ini kerana MyKid mempunyai satu tempoh yang tertentu untuk mereka (ibu bapa atau penjaga) menuntutnya. Sekiranya ia tidak dituntut, ia akan dilupuskan dan ia merupakan satu kerugian,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Agung Tahunan Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) kali ke-29 dan ke-30 di Maktab Polis Diraja Malaysia di Cheras, di sini, semalam.

Pada masa yang sama beliau tidak menafikan rungutan bahawa berlaku kelewatan pemprosesan MyKid dan bagi mengatasi masalah itu, pihak Kementerian Dalam negeri (KDN) telah melantik sebuah syarikat bagi membekalkan kad MyKid.

“Apabila berlaku proses ketidakcukupan (bahan untuk membuat MyKid) maka proses untuk mengeluarkan MyKid juga terjejas dan terganggu.

“Oleh itu, saya telah mengeluarkan arahan khusus agar masalah (lambat peroleh MyKid) berkenaan ditangani segera termasuklah mengadakan perbincangan dengan meminta syarikat terlibat agar mematuhi prasyarat perkara yang ditentukan ketika proses pemerolehan tender,” katanya.

Januari lalu, media melaporkan kekurangan mikro cip di peringkat global menjadi punca kelewatan pengeluaran MyKid diserahkan kepada pemohon.

Ketua Pengarah JPN, Datuk Ruslin Jusoh dilapor berkata masalah itu berlaku sejak pandemik COVID-19 lalu dan JPN menangguhkan sementara pengeluaran MyKid. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Tauliah Mengajar Agama Tertakluk Kuasa Negeri, Bukan Pejabat Menteri, JAKIM

2

Politik 2 minggu yang lalu

Kenyataan Hadi Tiada Kaitan Kehadiran IS Di Malaysia

3

Semasa 2 minggu yang lalu

PDRM Jalin Kolaborasi Dengan Agensi Keselamatan Serantau, Pantau Propaganda IS

4

Semasa 3 minggu yang lalu

KDN Lulus 380,000 Permohonan Pekerja Asing - Saifuddin

Sorotan

1

Permohonan Dana Kandungan Digital Industri Muzik 2023 Dibuka

2

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

3

Skim Rumah Pertamaku Wajar Diteruskan, Harap Kerajaan Bantu Rakyat

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Ops Tiris: 5,000 Liter Diesel Bersubsidi Dirampas

oleh Sofian Baharom

Semasa 16 jam yang lalu

PUSPAKOM Bukan Lagi Satu-satunya Agensi Pemeriksaan Kenderaan

oleh Danial Dzulkifly

Semasa 1 hari yang lalu

Mangsa Banjir Di Batu Pahat Kini 967 Orang

Politik 16 jam yang lalu

Pemuda UMNO Lantik 3 Ahli Sertai Kepimpinan Tertinggi

oleh Aiman Sadiq