Berita Terkini

3 jam yang lalu: 11,000 ketua isi rumah di Selangor bakal terima manfaat Bakul Rahmah 3 jam yang lalu: Pelantikan Anifah sebagai Senator akan tingkatkan ekonomi Labuan - LCC 3 jam yang lalu: Dapatan kajian semakan Akta Pengemis selesai September ini - Nancy Shukri 3 jam yang lalu: JPN, SPRM tumpas sindiket seludup pendatang tanpa izin Filipina melalui jalan udara 7 jam yang lalu: Australia: Acara Earth Hour dibatalkan susulan amaran ribut petir

IKUTI KAMI


Cukai Taksiran Putrajaya Untuk Strata Kurang 5 Peratus, Teres 20 Peratus

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 09 Mar 2023 6:43PM

Pemberian pengurangan cukai itu melibatkan hampir 2,700 unit kediaman strata dan teres yang siap dibina selepas 2017 dan diberikan sehingga penilaian semula oleh Perbadanan Putrajaya - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan bersetuju memberikan pengurangan cukai taksiran fasa 2 di Putrajaya sebanyak lima peratus kepada pemilik kediaman strata (selain rumah mampu milik) dan 20 peratus bagi pemilik kediaman teres bermula 1 Julai ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata pengurangan itu diberikan kepada kediaman yang siap dibina selepas 2017 dan potongan akan diberikan kepada jumlah cukai taksiran yang dikenakan.  

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata pemberian pengurangan cukai itu melibatkan hampir 2,700 unit kediaman strata dan teres yang siap dibina selepas 2017 dan diberikan sehingga penilaian semula oleh Perbadanan Putrajaya. 

"Saya ambil peduli keluhan daripada pemilik harta selain rumah mampu milik di Putrajaya bahawa cukai taksiran yang dikenakan ke atas premis kediaman mereka agak tinggi berbanding kawasan sekitarnya," menurut beliau dalam kenyataan hari ini.

Perdana Menteri berkata pengurangan itu juga selaras dengan aspirasi Malaysia MADANI melalui elemen ihsan yang seterusnya dapat dipanjangkan kepada ruang lingkup lebih luas bagi mengurangkan beban penduduk dalam mendepani kos sara hidup terutama golongan M40 yang memiliki kediaman strata dan teres di Putrajaya.

Sebelum ini, semua kediaman berharga di bawah RM300,000 di Putrajaya diberikan potongan sebanyak 30 peratus daripada jumlah cukai taksiran yang dikenakan berkuat kuasa 1 Jan lepas sehingga penilaian semula oleh Perbadanan Putrajaya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 9 jam yang lalu

Malaysia Terbuka Adakan Perbincangan Semula Pembinaan Pusat Keamanan Antarabangsa Raja Salman

2

Semasa 9 jam yang lalu

Minat Komuniti Perniagaan Melabur Di Malaysia Bukti Kestabilan Negara - PM

3

Semasa 12 jam yang lalu

PM Anwar Ucap Selamat Hari Polis Ke-216

4

Semasa 17 jam yang lalu

Kerajaan Kaji Semula Semua Monopoli Untuk Sediakan Perkhidmatan Lebih Baik Kepada Rakyat - PM

Sorotan

1

Hapus Monopoli PUSPAKOM Buka Ruang Tambah Baik Perkhidmatan

2

KKM Teruskan Ops Kebersihan Di Bazar, Pastikan Keselamatan Makanan Diambil Berat

3

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

MAHB Catat Pergerakan Penumpang Lebih Tinggi Pada Februari

Semasa 1 hari yang lalu

Jumlah Kematian Akibat Tibi Meningkat, Pesakit Sila Teruskan Rawatan!

oleh Sophia Ahmad

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Berbuka Puasa Bersama Rakyat Malaysia Di Jeddah

Sukan 17 jam yang lalu

Terbuka Switzerland: Zii Jia Mara Ke Separuh Akhir