Berita Terkini

3 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 4 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 4 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 4 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 4 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Pengharaman TikTok Oleh EU, Fahmi Minta CSM Nilai Semula Aspek Keselamatan

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 28 Feb 2023 5:40PM

Menurut Fahmi Fadzil, isu melibatkan rahsia rasmi atau rahsia besar kerajaan amat penting untuk difahami jelas, serentak dengan era kecanggihan teknologi tanpa sempadan - Gambar oleh Syeda Imran

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Cyber Sekuriti Malaysia (CSM) diminta menilai semula aspek keselamatan pada aplikasi TikTok, untuk memastikan ia tidak mengandungi sebarang unsur mencurigakan.

Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil berkata, ia susulan tindakan Kesatuan Eropah (EU) yang mengharamkan penggunaan aplikasi berkenaan dalam kalangan penjawat awam mereka.

Menurut beliau, isu melibatkan rahsia rasmi atau rahsia besar kerajaan amat penting untuk difahami jelas, serentak dengan era kecanggihan teknologi tanpa sempadan.

“Saya telah minta CSM melihat, apakah aspek keselamatan yang dicurigai oleh EU itu.

“Sekiranya perlu, ada beberapa pertimbangan yang (akan) dibuat oleh pihak kementerian dan kerajaan (bagi menangani perkara ini),” katanya kepada media ketika ditemui selepas pelancaran Pakej Perpaduan Internet Mudah Alih di PPR Desa Rejang di sini hari ini.

TikTok yang dimiliki syarikat ByteDance dari China sebelum ini didakwa terbabit mencuri data pengguna unuk disalurkan kepada kerajaan negara itu - Gambar Hiasan
TikTok yang dimiliki syarikat ByteDance dari China sebelum ini didakwa terbabit mencuri data pengguna unuk disalurkan kepada kerajaan negara itu - Gambar Hiasan

Fahmi yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai menyatakan demikian sebagai mengulas tindakan EU yang bertindak mengharamkan penggunaan TikTok pada semua peranti peribadi dan korporat milik penjawat awam mereka.

Ia adalah sebahagian daripada usaha blok berkenaan dalam melindungi keselamatan data dan meningkatkan tahap aspek keselamatan siber mereka.

TikTok yang dimiliki syarikat ByteDance dari China sebelum ini didakwa terbabit mencuri data pengguna untuk disalurkan kepada kerajaan negara itu.

Mengulas lebih lanjut, Fahmi berkata, peranan moderator TikTok di Malaysia juga mula menjadi pertikaian, termasuk di media sosial.

“Ada yang buat andaian moderator ini bias atau prejudis terhadap satu-satu parti.

“Saya telah berhubung dengan pihak TikTok Malaysia. Bagi saya tuduhan itu sangat berat kerana memberi gambaran, ada pihak menyusup masuk dalam moderator TikTok yang seramai 4,000 orang itu,” katanya.

Individu berkenaan jelasnya lagi, telah menjalankan operasi di sebalik tabir untuk mempromosi pihak tertentu.

“Dakwaan ini sangat serius. Saya jemput TikTok buat semakan (terhadap) aspek keselamatan moderator.

“Kita tak nak orang salah faham bahawa ada kekangan dalam bersuara, tapi kita mahu elak sebaran berbentuk fitnah atau membantu menyebarkan fitnah supaya TikTok tidak tercemar,” katanya. - Getaran, 28 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Selebriti 4 hari yang lalu

Video Cium Hanya Persaudaraan, Kami Memang Sangat Akrab – Naim Daniel

2

Luar Negara 4 hari yang lalu

Belanda: Penjawat Awam Dilarang Guna Tiktok Untuk Tugasan Rasmi

3

Semasa 5 hari yang lalu

Malaysia Berpotensi Jadi Peneraju Hab Digital Di Rantau Asia Tenggara

4

Semasa 6 hari yang lalu

KKD Sokong Usaha Bawa Masuk Peralatan Studio Produksi Maya

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 8 jam yang lalu

Kemuka Permohonan Bertulis Untuk Bahas Laporan Polis Wan Fayhsal

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain

Semasa 1 hari yang lalu

Pelantikan 28 Panel Pakar Beri Nilai Tambah Pada Inisiatif Dan Ikhtiar KPKT

Semasa 18 jam yang lalu

Dari Penyayang Kepada Kejam, Sikap Berubah Kerana Pencetus Tertentu - Pakar

oleh Sofian Baharom

Sukan 1 hari yang lalu

Hasrat Yew Sin-Ee Yi Ke Final Terbuka Switzerland Tidak Kesampaian