Berita Terkini

24 minit yang lalu: Zambry dan rakan sejawatan dari Gambia sahkan komitmen perkukuh hubungan bilateral 25 minit yang lalu: KPM ambil tindakan pemulihan interim bagi aplikasi MOEIS dan idME 25 minit yang lalu: Mekanisme subsidi bersasar beri sokongan kepada fiskal Malaysia - Rafizi 7 jam yang lalu: UMNO pecat Khairy, Noh Omar manakala gantung keahlian Hishamuddin, Sharil Sufian selama enam tahun - Ahmad Maslan 7 jam yang lalu: UMNO lantik Khaled Nordin sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor yang baharu - Ahmad Maslan

IKUTI KAMI


Projek Perumahan Sakit, Terbengkalai, Fokus Utama KPKT - Timbalan Menteri

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 18 Dec 2022 3:32PM

Projek perumahan sakit adalah projek yang mengalami kelewatan melebihi 30 peratus berbanding kemajuan yang sepatutnya atau telah tamat tempoh Perjanjian Jual Beli (PJB). - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

JOHOR BAHRU - Menyelesaikan masalah projek perumahan sakit dan terbengkalai di seluruh negara akan menjadi fokus utama Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT), kata Timbalan Menterinya Akmal Nasrullah Mohd Nasir.

Katanya isu perumahan khususnya melibatkan projek sakit dan terbengkalai sememangnya telah diteliti ketika menjadi Ahli Parlimen dan sebelum memegang portfolio itu.

"Isu projek sakit ataupun rumah yang bermasalah ini seharusnya menjadi tumpuan, malah kalau tengok daripada pandangan yang telah diutarakan oleh Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming sendiri telah menyatakan akan mengambil inisiatif untuk merangka balik Dasar Perumahan Negara (DRN).

"Itu (DRN) lebih ke arah ke hadapan tetapi hakikatnya ketika ini pun masih banyak lagi rumah-rumah yang bermasalah," katanya kepada pemberita selepas Majlis Pertemuan Bersama Penduduk Kim Teng Park, di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai fokus utama KPKT dalam tempoh lima tahun akan datang.

Ahli Parlimen Johor Bahru itu berkata pihaknya akan mengadakan pertemuan dengan Jabatan Perumahan Negara (JPN) minggu depan bagi meneliti isu-isu berkaitan kementerian selepas persidangan Dewan Rakyat yang pertama di bawah Kerajaan Perpaduan, esok.

"Minggu depan saya akan ada taklimat khusus dengan JPN, kerana sebelum ini maklumat yang saya terima berhubung isu perumahan adalah atas kapasiti Ahli Parlimen, jadi saya rasa lebih elok diberikan peluang untuk meneliti dengan terperinci situasi semasa sebelum membuat perancangan.

"Ruang masa itu perlu untuk saya memahami perkara berkaitan daripada sudut pembuat dasar dan juga peringkat pelaksana agar segala permasalahan bukan hanya dikenal pasti tetapi juga diselesaikan," katanya.

Akmal Nasrullah berkata walaupun kementerian lebih memberi tumpuan kepada pembangunan persekutuan, namun kerjasama baik dengan kerajaan negeri dan kerajaan tempatan akan diteruskan demi kesejahteraan rakyat.

Projek perumahan yang dikategorikan sakit adalah projek yang mengalami kelewatan melebihi 30 peratus berbanding kemajuan yang sepatutnya atau telah tamat tempoh Perjanjian Jual Beli (PJB). - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

'Import' Pakar Perumahan Singapura Bukan Bermakna Malaysia Lemah - Nga Kor Ming

2

Semasa 4 hari yang lalu

Dasar Perumahan Negara Dikaji Semula, Ambil Contoh Konsep Negara Luar

3

Semasa 4 minggu yang lalu

KPKT Tubuh Pasukan Petugas Selesai 381 Projek Perumahan ‘Sakit’

4

Semasa 3 bulan yang lalu

Pilih Bajet, Bukan Manifesto ‘Bulan Dan Bintang’ - Ismail Sabri

Sorotan

1

UMNO Pecat KJ, Noh, Gantung Keahlian 4 Pemimpin Kanan

2

Penipuan Pekerjaan: Kemboja Mohon Maklumat Disalur Melalui PDRM, Kedutaan

3

Biden Utus Surat Ucap Tahniah Buat Anwar, Hargai Demokrasi Malaysia

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kes Bella: 'Saya Dikecam, Diugut Bunuh, Hilang Perniagaan' - Siti Bainun

Politik 9 jam yang lalu

UMNO Pecat Noh Omar Dalam ‘Pembersihan Parti Besar-Besaran’

oleh Amar Shah Mohsen

Semasa 1 hari yang lalu

KTMB Sedia Perkhidmatan Tren Komuter 24 Jam Sempena Thaipusam

Semasa 10 jam yang lalu

Sindiket Bekal Pekerja Asing Raih Lebih RM800,000 Didalangi Warga Bangladesh Lumpuh

oleh Wartawan Getaran