Berita Terkini

6 jam yang lalu: Malaysia jadi tuan rumah Sidang Kemuncak ASEAN-GCC - Zambry 8 jam yang lalu: Nusantara punyai potensi besar untuk pelancongan Indonesia, Malaysia - Sandiaga Uno 8 jam yang lalu: Shahrir umum tidak pertahan jawatan Ketua UMNO Bahagian Johor Bahru 8 jam yang lalu: Sultan Johor berkenan berkunjung ke kediaman rasmi Perdana Menteri 8 jam yang lalu: Penggantungan keahlian tidak jejas perjalanan UMNO Johor - Mohamed Khaled

IKUTI KAMI


Pencemaran Di Muka Sauk Jenderam Hilir, LUAS Terus Laksana Pemantauan Susulan

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 03 Dec 2022 9:52PM

Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) dan agensi-agensi berkaitan terus melaksanakan pemantauan susulan di muka sauk Jenderam Hilir, Dengkil - Gambar Facebook LUAS

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) dan agensi-agensi berkaitan terus melaksanakan pemantauan susulan di muka sauk Jenderam Hilir, Dengkil, berikutan insiden pencemaran bau yang berlaku semalam berpotensi untuk berulang.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Orang Asli Selangor, Hee Loy Sian berkata ia disebabkan lokasi punca pencemaran itu adalah dari luar kawasan Selangor selain kejadian itu masih dalam siasatan dan sedang dikenal pasti pihak berkuasa di Negeri Sembilan.

"LUAS bersama semua agensi Negeri Selangor terlibat sedang berkomunikasi dengan agensi-agensi berwajib di Negeri Sembilan untuk bersama-sama menyelesaikan isu pencemaran ini dengan kadar segera," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Hee berkata berdasarkan situasi semasa Sungai Semenyih dan kawasan persekitaran telah menerima hujan lebat dengan aliran air sungai yang tinggi telah membantu mempercepatkan pencairan pencemaran di dalam sungai.

"Sehingga pukul 6 pagi hari ini tiada pencemaran bau dikesan di lokasi-lokasi strategik pensampelan oleh LUAS termasuk di kawasan muka sauk Jenderam Hilir.

"Pemantauan bermula jam 6.30 petang semalam telah ditamatkan pada jam 6 pagi hari ini setelah tiada risiko henti tugas Loji Rawatan Air (LRA) disahkan," katanya.

Semalam, LRA Semenyih dan LRA Bukit Tampoi dihenti tugas sementara susulan pencemaran bau sehingga empat ton yang dikesan di muka sauk Jenderam Hilir. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 4 bulan yang lalu

LUAS Kesan Pencemaran Bau Di Sungai Gong

Sorotan

1

PRN: UMNO Selangor Sudah Perhalusi Kerusi Ditandingi

2

Kemudahan Asas, Infrastruktur Daif Masih Jadi Isu Utama Di Sabah Kerana…

3

Lembaga Disiplin Hanya ‘Perhiasan’ Untuk Ahmad Zahid Kekal Berkuasa - Tun Faisal

Disyorkan untuk anda

Semasa 14 jam yang lalu

PDRM Tunggu Dasar KDN Berhubung Kebenaran Jual Bunga Api, Mercun – KPN

Semasa 11 jam yang lalu

Pembukaan Tanah Di Taman Negeri Selangor Untuk Pelaksanaan Projek ECRL - Exco

Semasa 16 jam yang lalu

Malaysia, Sweden Setuju Teruskan Usaha Perangi Islamofobia

Semasa 11 jam yang lalu

5 Sungai, Air Terjun Di Kuala Krai Dikenal Pasti Berlaku Kepala Air