Berita Terkini

32 minit yang lalu: Tenaga kerja pakar asing untuk kerja kritikal, kecemasan boleh masuk ke negara ini guna Pas Lawatan Sosial - KP Imigresen 47 minit yang lalu: Aplikasi MySejahtera akan dijadikan alat pengurusan kesihatan awam negara - Khairy 1 jam yang lalu: Angka kematian letupan bunuh diri Afghanistan meningkat 53: UNAMA 1 jam yang lalu: 12 peratus anak muda suarakan isu politik berkaitan kestabilan, prestasi kerajaan serta kualiti dan kematangan pemimpin menerusi Idea Bina Negara - PM 1 jam yang lalu: Platform digital Idea Bina Negara terima lebih daripada 12,000 idea anak muda seluruh negara - PM

IKUTI KAMI


2 Elaun Pelajar Tajaan PETRONAS Dinaikkan Serta-Merta - PM

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 20 Sep 2022 11:19AM

Perdana Menteri berharap bantuan ini dapat meringankan beban pelajar dan ibu bapa seterusnya memudahkan proses pembelajaran pelajar - Gambar oleh Azim Rahman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - PETRONAS menaikkan dua kategori elaun bagi pelajar di bawah tajaannya daripada RM1,000 kepada RM1,500, membabitkan 2,267 penerima yang berkuatkuasa serta-merta.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, syarikat minyak dan gas nasional itu akan menaikkan elaun buku dan peralatan pembelajaran untuk pelajar di Malaysia. 

Katanya, tambahan RM500 juga akan diberikan PETRONAS untuk pelajar di luar negara.

“Pelajar yang baru menerima penajaan Anugerah Program Penajaan Pendidikan PETRONAS (PESP), elaun induksi (Onboarding Allowance) akan dinaikkan daripada RM 4,500 kepada RM 5,000. 

“Kenaikan kedua-dua elaun ini mengambil kira kos sara hidup yang semakin tinggi. 

“Bantuan ini diharap dapat meringankan beban pelajar dan ibu bapa seterusnya memudahkan proses pembelajaran pelajar,” katanya. 

Beliau berkata demikian ketika berucap Majlis Penyampaian PESP 2022 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC), hari ini. 

Turut hadir sama, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Noraini Ahmad.

Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata, PETRONAS menyumbang lebih RM1 bilion bagi pelbagai program lain dalam bidang pendidikan negara.

Lebih mengujakan, Ahli Parlimen Bera itu memaklumkan, syarikat tersebut membina dua bangunan Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) dengan peruntukan lebih RM211 juta yang mampu menempatkan pelajar dalam persekitaran pembelajaran kondusif.

“PETRONAS juga membina dua buah asrama harian luar bandar di kawasan pedalaman yang siap sepenuhnya pada tahun 2019 bagi menyediakan akses pendidikan lebih baik kepada pelajar terbabit.

“Malah, lebih 78,000 pelajar B40 di seluruh negara menerima manfaat di bawah Program Kembali Ke Sekolah menerusi Yayasan PETRONAS,” katanya.

Ismail Sabri berkata, program tersebut diharapkan mampu menyuntik semangat pelajar untuk ke sekolah, seterusnya menyedarkan mereka mengenai kepentingan pendidikan di samping meringankan beban ibu bapa dan penjaga dari segi menyediakan alatan persekolahan.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata, Program ‘Discover PETRONAS@School’ turut diperkenalkan demi mendedahkan pelajar mengenai perancangan masa hadapan dan peluang pekerjaan menerusi industri tenaga, selain berpeluang mendapat tajaan daripada syarikat itu dalam bidang pendidikan serta kemahiran.

“Guru turut diberi perhatian. Program Duta Guru PETRONAS dengan kerjasama Kementerian Pendidikan (KPM) membantu seramai 4,500 guru melengkapkan diri dengan pengetahuan, kemahiran dan daya fikir seorang pendidik STEM (Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik) yang berimpak tinggi menjelang tahun 2030.

“Skim Peningkatan Kebolehpasaran Graduan (GEES) PETRONAS pula bertujuan meningkatkan kebolehpasaran graduan baharu, sama ada menceburkan
diri dalam bidang pekerjaan atau berniaga sendiri setelah selesai mengikuti program berkenaan,” katanya.

Sementara itu, menurut Perdana Menteri, PETRONAS sudah melatih lebih 4,000 graduan tempatan dan 70 peratus daripadanya mendapat pekerjaan tetap dalam bidang diceburi mereka.

“Saya turut dimaklumkan PETRONAS menyokong program Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) yang menjadi keutamaan negara bagi menyediakan bakat masa depan.

“Melalui Bantuan Penajaan dan Latihan Institusi Vokasional (VISTA), seramai 11,450 belia di seluruh negara menerima pelbagai bantuan, termasuk perkakasan, pembelajaran dan latihan serta khidmat nasihat,” katanya. - Getaran, 20 September 2022

Sorotan

1

Wai Ching Cipta Rekod Baharu Di Space Needle, Seattle

2

‘Saya Akan Sekolahkan Kamu, Harap Guan Eng Tak Kecut’ - Saravanan

3

Syarikat Permainan Malaysia Catat Jualan Eksport RM124.67 Juta Di Tokyo Game Show

Disyorkan untuk anda

Semasa 16 jam yang lalu

Jabatan Penjara Tolak Najib Hadiri Dewan Atas Alasan Keselamatan - Shafee

oleh Danial Dzulkifly

Semasa 19 jam yang lalu

Pengasuh Ditahan Kes Bayi 8 Bulan Diabai, Muka Ada Kesan Gigitan

oleh Farhana Farush

Sukan 1 hari yang lalu

Indonesia Siasat Tragedi 129 Orang Terkorban Dalam Rusuhan Bola Sepak, Liga Digantung Seminggu

Semasa 1 hari yang lalu

Agong, Raja Permaisuri Zahir Ucapan Takziah Atas Pemergian Anak Zulkifli

oleh Farhana Farush